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Pharmaceutical research1990Aug01Vol.7issue(8)

ペプチド分解の化学経路IIIヘキサペプチドにおけるアスパラギニル残基の分離経路に対する一次配列の効果

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

ASN残基の脱アミド化は、ASN残基の直接加水分解または環状イミド中間体を介して発生する可能性があります。ASN残基の分離経路に対する一次配列の効果は、c末端(y)およびN末端辺(x)に置換されたval-tyr-x-asn-y-ala hexapeptidesを使用して研究されました。ASN残基。酸性媒体では、ペプチドはASN残基の直接加水分解によりASPペプチドのみを生成しますが、中性またはアルカリ性の条件下では、イソアスプとASPペプチドの両方を生成する環状イミド中間体の形成によりペプチドが脱アミド酸します。中性からアルカリ性のpHの場合、アスン残基のC末端側のアミノ酸のサイズによって、脱アミド化速度が著しく影響を受けました。ASN残基のC末端側のアミノ酸は、酸性pHでの分離速度に影響を与えません。ASN残基のN末端側のアミノ酸の構造の変化は、研究したすべてのpHでの分離速度に有意な影響を及ぼさなかった。ゆっくりと脱アミド化を受けたペプチドの場合、ペプチド結合切断をもたらすペプチドカルボニル炭素に対するASN側鎖の攻撃を含む反応も観察されました。

ASN残基の脱アミド化は、ASN残基の直接加水分解または環状イミド中間体を介して発生する可能性があります。ASN残基の分離経路に対する一次配列の効果は、c末端(y)およびN末端辺(x)に置換されたval-tyr-x-asn-y-ala hexapeptidesを使用して研究されました。ASN残基。酸性媒体では、ペプチドはASN残基の直接加水分解によりASPペプチドのみを生成しますが、中性またはアルカリ性の条件下では、イソアスプとASPペプチドの両方を生成する環状イミド中間体の形成によりペプチドが脱アミド酸します。中性からアルカリ性のpHの場合、アスン残基のC末端側のアミノ酸のサイズによって、脱アミド化速度が著しく影響を受けました。ASN残基のC末端側のアミノ酸は、酸性pHでの分離速度に影響を与えません。ASN残基のN末端側のアミノ酸の構造の変化は、研究したすべてのpHでの分離速度に有意な影響を及ぼさなかった。ゆっくりと脱アミド化を受けたペプチドの場合、ペプチド結合切断をもたらすペプチドカルボニル炭素に対するASN側鎖の攻撃を含む反応も観察されました。

Deamidation of Asn residues can occur either by direct hydrolysis of the Asn residue or via a cyclic imide intermediate. The effects of primary sequence on the pathways of deamidation of Asn residues were studied using Val-Tyr-X-Asn-Y-Ala hexapeptides with substitution on the C-terminal side (Y) and on the N-terminal side (X) of the Asn residue. In acidic media the peptides deamidate by direct hydrolysis of the Asn residue to yield only Asp peptides, whereas under neutral or alkaline conditions, the peptides deamidate by formation of the cyclic imide intermediates which hydrolyze to yield both isoAsp and Asp peptides. At neutral to alkaline pH's the rate of deamidation was significantly affected by the size of the amino acid on the C-terminal side of the Asn residue. The amino acid on the C-terminal side of the Asn residue has no effect on the rate of deamidation at acidic pH. Changes in the structure of the amino acid on the N-terminal side of the Asn residue had no significant effect on the rate of deamidation at all the pH's studied. For peptides that underwent deamidation slowly, a reaction involving the attack of the Asn side chain on the peptide carbonyl carbon resulting in peptide bond cleavage was also observed.

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