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目的:8〜12歳の子供の10%のスクロース溶液と比較した場合、牛乳、牛乳と砂糖、牛乳、蜂蜜、および粉ミルクの効果を評価するため。 材料と方法:プラークpHは、ベースラインでpH微小電極を使用して、安静時のプラークpHを決定し、試験液ですすいで1〜60分間間隔を置いて測定しました。プラークpHデータは、反復測定ANOVAおよびペアのt検定を使用して分析されました。 結果:調査結果は、10%のスクロースが最大のネコイオン性の可能性を持ち、それに続いてミルクと蜂蜜、牛乳と砂糖、粉ミルク、牛乳が続くことが示されました。対照群を除き、評価された食品は6未満のpHを減少させませんでした。 結論:テストグループはスクロースと比較して非カリオン性であるように見えますが、歯科用プラークでかなりの酸性発生反応につながります。ボトルの給餌が不可欠な場合、これらの飲料を頻繁に使用するとエナメル質の脱灰を引き起こす可能性があることが確認されました。
目的:8〜12歳の子供の10%のスクロース溶液と比較した場合、牛乳、牛乳と砂糖、牛乳、蜂蜜、および粉ミルクの効果を評価するため。 材料と方法:プラークpHは、ベースラインでpH微小電極を使用して、安静時のプラークpHを決定し、試験液ですすいで1〜60分間間隔を置いて測定しました。プラークpHデータは、反復測定ANOVAおよびペアのt検定を使用して分析されました。 結果:調査結果は、10%のスクロースが最大のネコイオン性の可能性を持ち、それに続いてミルクと蜂蜜、牛乳と砂糖、粉ミルク、牛乳が続くことが示されました。対照群を除き、評価された食品は6未満のpHを減少させませんでした。 結論:テストグループはスクロースと比較して非カリオン性であるように見えますが、歯科用プラークでかなりの酸性発生反応につながります。ボトルの給餌が不可欠な場合、これらの飲料を頻繁に使用するとエナメル質の脱灰を引き起こす可能性があることが確認されました。
PURPOSE: To evaluate the effect of cow's milk, milk plus sugar, milk plus honey and formula on plaque pH when compared to a 10% sucrose solution in 8- to 12-year-old children. MATERIALS AND METHODS: Plaque pH was measured using a pH microelectrode at baseline to determine resting plaque pH and at intervals between 1 and 60 min after rinsing with the test liquids. Plaque pH data were analysed using repeated- measure ANOVA and paired t tests. RESULTS: The study findings showed that 10% sucrose has the greatest cariogenic potential, followed by milk plus honey, milk plus sugar, formula and cow's milk. Except for the control group, the evaluated foods did not reduce the pH below 6. CONCLUSION: Although the test groups appear to be non-cariogenic as compared with sucrose, they still lead to considerable acidogenic response in the dental plaque. When bottle feeding is essential, it was confirmed that frequently use of these beverages may cause enamel demineralisation.
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