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Appetite2012Dec01Vol.59issue(3)

午前中のスナックでポリデキストロースを消費すると、健康な人間の被験者の昼食時のその後のエネルギー摂取量が減少し、その後のエネルギー摂取量が減少します

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Randomized Controlled Trial
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

PolyDextrose(Litesse®、D​​upont)は、結腸内で部分的に発酵した多糖です。証拠は、数週間にわたって消費されるとポリデキストロースが満腹感を増加させることを示唆しています。しかし、満腹感に対するその急性効果を評価する研究は不足しています。したがって、この研究は、テスト日中のその後の食事での満腹感とエネルギー摂取に対するさまざまな用量のポリデキストローズの影響を評価することを目的としています。さまざまな量のポリデキストローズ(0、6.25および12.5g)を含む3つのヨーグルトベースの飲み物を、無作為化、単一盲検プラセボ制御、クロスオーバーデザインを使用してテストしました。34人の健康な男性と女性のボランティアには、標準的な朝食が提供され、その後、午前中にテスト製品を消費し、自由な昼食の90分前に昼食をとり、その後に自由に夕食をとりました。視覚的なアナログスケールを使用して、食欲、好み、不快感の主観的評価を測定しました。6.25および12.5gのポリデキストロースを消費すると、消費直後の対照と比較して満腹感が増加し、食欲が減少しました。昼食時にエネルギー摂取量(218.8kJ)の減少が12.5gのポリデストロースで観察されました。このエネルギー摂取量の減少は、夕食時に補償されませんでした。この研究は、ポリデキストロースが消費後の満腹感の増加に役立ち、その結果、エネルギー摂取量を減らすのに役立つ可能性があることを示唆しています。

PolyDextrose(Litesse®、D​​upont)は、結腸内で部分的に発酵した多糖です。証拠は、数週間にわたって消費されるとポリデキストロースが満腹感を増加させることを示唆しています。しかし、満腹感に対するその急性効果を評価する研究は不足しています。したがって、この研究は、テスト日中のその後の食事での満腹感とエネルギー摂取に対するさまざまな用量のポリデキストローズの影響を評価することを目的としています。さまざまな量のポリデキストローズ(0、6.25および12.5g)を含む3つのヨーグルトベースの飲み物を、無作為化、単一盲検プラセボ制御、クロスオーバーデザインを使用してテストしました。34人の健康な男性と女性のボランティアには、標準的な朝食が提供され、その後、午前中にテスト製品を消費し、自由な昼食の90分前に昼食をとり、その後に自由に夕食をとりました。視覚的なアナログスケールを使用して、食欲、好み、不快感の主観的評価を測定しました。6.25および12.5gのポリデキストロースを消費すると、消費直後の対照と比較して満腹感が増加し、食欲が減少しました。昼食時にエネルギー摂取量(218.8kJ)の減少が12.5gのポリデストロースで観察されました。このエネルギー摂取量の減少は、夕食時に補償されませんでした。この研究は、ポリデキストロースが消費後の満腹感の増加に役立ち、その結果、エネルギー摂取量を減らすのに役立つ可能性があることを示唆しています。

Polydextrose (Litesse®, DuPont) is a polysaccharide that is partially fermented in the colon. Evidence suggests that polydextrose increases satiety when consumed over several weeks; however studies assessing its acute effects on satiety are lacking. This study therefore aimed to assess the impact of different doses of polydextrose on satiety and energy intake at subsequent meals during a test day. Three yogurt-based drinks containing different amounts of polydextrose (0, 6.25 and 12.5g) were tested using a randomised, single-blinded, placebo controlled, cross-over design. Thirty-four healthy male and female volunteers were provided with a standard breakfast, then consumed the test product mid-morning, 90min before an ad libitum lunch, which was followed by an ad libitum dinner. Visual analogue scales were used to measure subjective ratings of appetite, liking and discomfort. Consuming 6.25 and 12.5g polydextrose increased satiety and decreased appetite compared to control immediately after consumption. A reduction in energy intake (218.8kJ) at lunchtime was observed for 12.5g polydextrose. This reduction in energy intake was not compensated for at dinner. This study suggests that polydextrose may aid in increasing satiety feelings post consumption and also reduce energy intake as a result.

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