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Journal of pineal research2013Aug01Vol.55issue(1)

健康な男性ボランティアによるパイナップル、オレンジ、またはバナナの消費後の血清メラトニンレベルと抗酸化能力

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

メラトニンは、脊椎動物の松果体によって生合成された天然の分子です。また、多くの植物で特定されています。これは重要な抗酸化物質と考えられており、いくつかの神経変性疾患と癌の発症を遅らせる可能性があります。ヒトの以前の研究では、尿中のメラトニン代謝産物を測定し、メラトニン含有食品が食事のメラトニンを提供する可能性があることを示しています。この研究では、メラトニンを含む果物またはフルーツジュースの消費が血清メラトニン濃度と抗酸化状態に影響するかどうかをテストしました。このクロスオーバー調査では、12人の健康な男性ボランティアが、1キログラムのオレンジまたはパイナップルまたは2つのバナナから抽出されたジュースを服用し、フルーツジュースまたはフルーツジュースの間に1週間のウォッシュアウト期間を獲得しました。酵素結合免疫吸着剤(ELISA)アッセイを使用して、血清メラトニン濃度を決定しました。血清抗酸化能は、酸化酸化剤(FRAP)アッセイと酸素ラジカル抗酸化能(ORAC)アッセイの鉄を減らすことにより決定されました。最も高い血清メラトニン濃度は、果実消費後120分で観察され、消費前のレベルと比較して、パイナップル(146対48 pg/ml p = 0.002)の値が大幅に増加しました。= 0.005)、およびバナナ(140対32 pg/ml、p = 0.008)。果実消費後の血清抗酸化能力も、FRAP(7-14%増加、p≤0.004)とOrac(6-9%増加、p = 0.002)の両方で有意に増加しました。血清FRAPとORACの両方の値は、3つの果物すべての血清メラトニン濃度と強く相関していました。これらの発見は、熱帯果実消費が血清メラトニン濃度を増加させ、血清メラトニンレベルに比例して健康なボランティアの血清の抗酸化能力を高めることを示唆しています。

メラトニンは、脊椎動物の松果体によって生合成された天然の分子です。また、多くの植物で特定されています。これは重要な抗酸化物質と考えられており、いくつかの神経変性疾患と癌の発症を遅らせる可能性があります。ヒトの以前の研究では、尿中のメラトニン代謝産物を測定し、メラトニン含有食品が食事のメラトニンを提供する可能性があることを示しています。この研究では、メラトニンを含む果物またはフルーツジュースの消費が血清メラトニン濃度と抗酸化状態に影響するかどうかをテストしました。このクロスオーバー調査では、12人の健康な男性ボランティアが、1キログラムのオレンジまたはパイナップルまたは2つのバナナから抽出されたジュースを服用し、フルーツジュースまたはフルーツジュースの間に1週間のウォッシュアウト期間を獲得しました。酵素結合免疫吸着剤(ELISA)アッセイを使用して、血清メラトニン濃度を決定しました。血清抗酸化能は、酸化酸化剤(FRAP)アッセイと酸素ラジカル抗酸化能(ORAC)アッセイの鉄を減らすことにより決定されました。最も高い血清メラトニン濃度は、果実消費後120分で観察され、消費前のレベルと比較して、パイナップル(146対48 pg/ml p = 0.002)の値が大幅に増加しました。= 0.005)、およびバナナ(140対32 pg/ml、p = 0.008)。果実消費後の血清抗酸化能力も、FRAP(7-14%増加、p≤0.004)とOrac(6-9%増加、p = 0.002)の両方で有意に増加しました。血清FRAPとORACの両方の値は、3つの果物すべての血清メラトニン濃度と強く相関していました。これらの発見は、熱帯果実消費が血清メラトニン濃度を増加させ、血清メラトニンレベルに比例して健康なボランティアの血清の抗酸化能力を高めることを示唆しています。

Melatonin is a naturally occurring molecule biosynthesized by the pineal gland of vertebrates; it also has been identified in many plants. It is considered an important antioxidant and may retard the development of some neurodegenerative diseases and cancer. Previous studies in humans have measured melatonin metabolites in urine and have indicated that melatonin-containing foods may provide dietary melatonin. This study tested whether the consumption of fruits or fruit juice containing melatonin would influence the serum melatonin concentration and antioxidant status. In this crossover study, 12 healthy male volunteers took either juice extracted from one kilogram of orange or pineapple or two whole bananas, with a 1-wk washout period between the fruit or fruit juices. An enzyme-linked immunosorbent (ELISA) assay was used to determine the serum melatonin concentration. Serum antioxidant capacity was determined by ferric reducing antioxidant power (FRAP) assay and oxygen radical antioxidant capacity (ORAC) assay. The highest serum melatonin concentration was observed at 120 min after fruit consumption, and compared with before consumption levels, their values were significantly increased for pineapple (146 versus 48 pg/mL P = 0.002), orange (151 versus 40 pg/mL, P = 0.005), and banana (140 versus 32 pg/mL, P = 0.008), respectively. Serum antioxidant capacity following fruit consumption also significantly increased in both the FRAP (7-14% increase, P ≤ 0.004) and ORAC (6-9% increase, P = 0.002) assays. Both the serum FRAP and ORAC values strongly correlated with serum melatonin concentration for all three fruits. These findings suggest that tropical fruit consumption increases the serum melatonin concentrations and also raises the antioxidant capacity in the serum of healthy volunteers in proportion to serum melatonin levels.

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