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この断面研究では、インド西部のアーメダバードの399型糖尿病(T2DM)被験者の糖尿病食の消費に関連する現在の状況と要因を評価しました。この研究は、2010年7月から11月にかけて、アーメダバードの糖尿病研究所およびヤシュ糖尿病専門センター(スワスティア病院)に出席した糖尿病局に出席した診断(少なくとも1年前の)糖尿病患者とともに実施されました。アンケートには、社会人口学的要因、糖尿病の家族歴、行動プロファイル、リスクプロファイル(血糖状態、高血圧、肥満)、食事関連の歴史(糖尿病食の消費、低脂肪/スキムミルクの消費、調理方法、食事アドバイスの源)などの変数が含まれていました。血圧、ボディマス指数、グリコシル化ヘモグロビン(HBA1C)レベル、空腹時脂質プロファイルが測定されました。多変量ロジスティック回帰を含むすべての分析は、SPSSバージョン11.5を使用して実施されました。合計で、平均年齢53.16 +/- 7.95歳の399人のT2DM被験者(男性65%、女性35%)が研究されました。T2DM被験者の73%が糖尿病食を消費していましたが、良好な血糖対照(HBA1Cレベル<7%)は、被験者の35%でのみ達成されました。被験者の大半(75%)は糖尿病の肯定的な家族歴があり、52%が肥満でした。77%で、食事のアドバイスの主な情報源は医師でした。36%で、調理の主な方法は次のとおりです。沸騰と焙煎です。最終的な多変量モデルは、栄養士、教育レベル、低脂肪の摂取、糖尿病の家族歴への訪問が、T2DM被験者の糖尿病食の消費の独立した予測因子であることを示しました。ただし、糖尿病食と血糖コントロールの消費との関連を確立するには、縦方向およびコホートの研究が必要です。
この断面研究では、インド西部のアーメダバードの399型糖尿病(T2DM)被験者の糖尿病食の消費に関連する現在の状況と要因を評価しました。この研究は、2010年7月から11月にかけて、アーメダバードの糖尿病研究所およびヤシュ糖尿病専門センター(スワスティア病院)に出席した糖尿病局に出席した診断(少なくとも1年前の)糖尿病患者とともに実施されました。アンケートには、社会人口学的要因、糖尿病の家族歴、行動プロファイル、リスクプロファイル(血糖状態、高血圧、肥満)、食事関連の歴史(糖尿病食の消費、低脂肪/スキムミルクの消費、調理方法、食事アドバイスの源)などの変数が含まれていました。血圧、ボディマス指数、グリコシル化ヘモグロビン(HBA1C)レベル、空腹時脂質プロファイルが測定されました。多変量ロジスティック回帰を含むすべての分析は、SPSSバージョン11.5を使用して実施されました。合計で、平均年齢53.16 +/- 7.95歳の399人のT2DM被験者(男性65%、女性35%)が研究されました。T2DM被験者の73%が糖尿病食を消費していましたが、良好な血糖対照(HBA1Cレベル<7%)は、被験者の35%でのみ達成されました。被験者の大半(75%)は糖尿病の肯定的な家族歴があり、52%が肥満でした。77%で、食事のアドバイスの主な情報源は医師でした。36%で、調理の主な方法は次のとおりです。沸騰と焙煎です。最終的な多変量モデルは、栄養士、教育レベル、低脂肪の摂取、糖尿病の家族歴への訪問が、T2DM被験者の糖尿病食の消費の独立した予測因子であることを示しました。ただし、糖尿病食と血糖コントロールの消費との関連を確立するには、縦方向およびコホートの研究が必要です。
This cross-sectional study assessed the current situation of and factors associated with consumption of diabetic diet among 399 type 2 diabetes mellitus (T2DM) subjects from Ahmedabad, Western India. The study was performed with diagnosed (at least one year old) diabetic subjects who attended the Department of Diabetology, All India Institute of Diabetes and Research and Yash Diabetes Specialties Centre (Swasthya Hospital), Ahmedabad during July 2010-November 2010. The subjects completed an interviewer-administered questionnaire. The questionnaire included variables, such as sociodemographic factors, family history of diabetes, behavioural profile, risk profile (glycaemic status, hypertension, and obesity), and diet-related history (consumption of diabetic diet, consumption of low fat/skimmed milk, method of cooking, and sources for diet advice). Blood pressure, body mass index, glycosylated haemoglobin (HbA1c) level, and fasting lipid profile were measured. All analyses including multivariate logistic regression were conducted using SPSS, version 11.5. In total, 399 T2DM subjects (65% male, 35% female) with mean age of 53.16 +/- 7.95 years were studied. Although 73% of T2DM subjects were consuming diabetic diet, the good glycaemic control (HbA1c level < 7%) was achieved only in 35% of the subjects. The majority (75%) of the subjects had a positive family history of diabetes, and 52% were obese. In 77%, the main source of dietary advice was doctor. In 36%, the main methods of cooking were: boiling and roasting. The final multivariate model showed that visit to dietician, level of education, intake of low fat, and family history of diabetes were independent predictors for diabetic diet consumption among T2DM subjects. However, longitudinal and cohort studies are required to establish the association between consumption of diabetic diet and glycaemic control.
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