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背景:高総コレステロール、LDLコレステロール、トリグリセリド、または低いHDLコレステロールによる脂質異常症は、冠動脈心疾患(CHD)の重要な危険因子です。SIRT1とPUFAの両方は、LXRα、LXRβ、PPARα、SREBP-1Cなどの脂質代謝に関連する核内受容体および転写因子の遺伝子の発現に影響を与える可能性があります。 方法:日常的な健康診断のために医療センターを訪れた参加者から合計707人の日本人男性と723人の女性がランダムに選択されました。SIRT1遺伝子の遺伝子型/ハプロタイプと食事のN-6/N-3 PUFA摂取比の組み合わせ効果を分析しました。 結果:ハプロタイプ2でマークされたSIRT1遺伝子は、血清LDLコレステロールの減少とHDLコレステロール値の増加と関連していることがわかりました。さらに、SIRT1ハプロタイプ2とLDL-Cレベルの減少とHDL-Cレベルの増加との関連は、低N-6/N-3 PUFA吸気率グループでのみ観察されましたが、高N-6/N-3 PUFA摂取比グループでは観察されませんでした。 結論:我々の発見は、SIRT1遺伝子と食事のN-6および/またはN-3 PUFA摂取の遺伝的変異の組み合わせが、LDL-CおよびHDL-Cの血清レベルの個人レベルの測定に影響することを示しています。
背景:高総コレステロール、LDLコレステロール、トリグリセリド、または低いHDLコレステロールによる脂質異常症は、冠動脈心疾患(CHD)の重要な危険因子です。SIRT1とPUFAの両方は、LXRα、LXRβ、PPARα、SREBP-1Cなどの脂質代謝に関連する核内受容体および転写因子の遺伝子の発現に影響を与える可能性があります。 方法:日常的な健康診断のために医療センターを訪れた参加者から合計707人の日本人男性と723人の女性がランダムに選択されました。SIRT1遺伝子の遺伝子型/ハプロタイプと食事のN-6/N-3 PUFA摂取比の組み合わせ効果を分析しました。 結果:ハプロタイプ2でマークされたSIRT1遺伝子は、血清LDLコレステロールの減少とHDLコレステロール値の増加と関連していることがわかりました。さらに、SIRT1ハプロタイプ2とLDL-Cレベルの減少とHDL-Cレベルの増加との関連は、低N-6/N-3 PUFA吸気率グループでのみ観察されましたが、高N-6/N-3 PUFA摂取比グループでは観察されませんでした。 結論:我々の発見は、SIRT1遺伝子と食事のN-6および/またはN-3 PUFA摂取の遺伝的変異の組み合わせが、LDL-CおよびHDL-Cの血清レベルの個人レベルの測定に影響することを示しています。
BACKGROUND: Dyslipidemia due to high total cholesterol, LDL-cholesterol, triglycerides, or low HDL-cholesterol is an important risk factor for coronary heart disease (CHD). Both SIRT1 and PUFAs can influence the expression of genes for nuclear receptors and transcription factors related to lipid metabolism such as LXRα, LXRβ, PPARα, SREBP-1c. METHODS: A total of 707 Japanese males and 723 females were randomly selected from the participants who visited a medical center for routine medical check-ups. We analyzed the combined effects of the genotype/haplotype of the SIRT1 gene and dietary n-6/n-3 PUFA intake ratio on the determination of serum lipid levels. RESULTS: We found that the SIRT1 gene marked with haplotype 2 was associated with decreased serum LDL-cholesterol and increased HDL-cholesterol levels. In addition, the associations between the SIRT1 haplotype 2 and decreased LDL-C and increased HDL-C levels were only observed in the low n-6/n-3 PUFA intake ratio group, but not in the high n-6/n-3 PUFA intake ratio group. CONCLUSIONS: Our findings indicate that the combination of genetic variation in the SIRT1 gene and dietary n-6 and/or n-3 PUFA intake influence the determination of inter-individual variations of serum levels of LDL-C and HDL-C.
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