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非アルコール性脂肪性肝炎(NASH)モデルマウスに対するベタイン補給の効果は、コントロールと比較してNASHモデルマウスの肝臓に脂肪の蓄積を測定することにより調べました。シュガービートのベタインは、栄養補助食品としてモデルマウスに提供されました。3週間の食事補給の後、グループ間で体重や肝臓の重量に有意差はありませんでした。しかし、ベタイン(HFB)グループを使用した高脂肪食の肝臓と体重比は、高脂肪食(HF)グループの肝臓とそれよりも有意に高かった(P <0.05)。血清トリグリセリド(TG)濃度、ASTおよびALT活性、またはグループ間の肝グルタチオン濃度に違いはありませんでした。HFBグループの肝臓TGレベルは、HFグループの肝臓Tgレベルよりも有意に低かった(P <0.05)。HFグループから得られた肝細胞は、HFBグループのものと比較して、爆発性パフと壊死の発生の増加を示しました。ベタインの補給は、肝臓の脂肪蓄積に対して阻害効果をもたらしました。HFBグループのオイル赤陽性領域(0.82±0.85%)は、HFグループ(9.06±2.24%)のそれよりも有意に(P <0.001)小さかった(P <0.001)。これらの結果は、ナッシュモデルマウスの肝脂肪症の改善の薬剤としてのベタインの可能性を示しています。
非アルコール性脂肪性肝炎(NASH)モデルマウスに対するベタイン補給の効果は、コントロールと比較してNASHモデルマウスの肝臓に脂肪の蓄積を測定することにより調べました。シュガービートのベタインは、栄養補助食品としてモデルマウスに提供されました。3週間の食事補給の後、グループ間で体重や肝臓の重量に有意差はありませんでした。しかし、ベタイン(HFB)グループを使用した高脂肪食の肝臓と体重比は、高脂肪食(HF)グループの肝臓とそれよりも有意に高かった(P <0.05)。血清トリグリセリド(TG)濃度、ASTおよびALT活性、またはグループ間の肝グルタチオン濃度に違いはありませんでした。HFBグループの肝臓TGレベルは、HFグループの肝臓Tgレベルよりも有意に低かった(P <0.05)。HFグループから得られた肝細胞は、HFBグループのものと比較して、爆発性パフと壊死の発生の増加を示しました。ベタインの補給は、肝臓の脂肪蓄積に対して阻害効果をもたらしました。HFBグループのオイル赤陽性領域(0.82±0.85%)は、HFグループ(9.06±2.24%)のそれよりも有意に(P <0.001)小さかった(P <0.001)。これらの結果は、ナッシュモデルマウスの肝脂肪症の改善の薬剤としてのベタインの可能性を示しています。
The effects of betaine supplementation on non-alcoholic steatohepatitis (NASH) model mice were examined by measuring the accumulation of fat in the livers of NASH model mice compared to a control. Betaine from sugar beets was provided to the model mice as a dietary supplement. After 3 wk of dietary supplementation, there were no significant differences in body weight or liver weight between the groups. However, the liver to body weight ratio in the high-fat diet with betaine (HFB) group was significantly (p<0.05) higher than that in the high-fat diet (HF) group. There were no differences in serum triglyceride (TG) concentrations, AST and ALT activities, or hepatic glutathione concentrations between the groups. Hepatic TG level in the HFB group was significantly (p<0.05) lower than that in the HF group. Hepatic cells obtained from the HF group showed increased occurrence of explosive puff and necrosis as compared with those in the HFB group. Betaine supplementation had an inhibitory effect on fat accumulation in the liver: the Oil red-positive area in the HFB group (0.82 ± 0.85%) was significantly (p<0.001) smaller than that in the HF group (9.06 ± 2.24%). These results indicate the potential of betaine to serve as an agent for amelioration of hepatic steatosis in NASH model mice.
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