Loading...
Journal of human nutrition and dietetics : the official journal of the British Dietetic Association2013Apr01Vol.26issue(2)

糖尿病患者の血糖濃度とインスリン感受性に対するカフェインまたはカフェイン化された飲み物の効果のランダム化比較試験の系統的レビュー

,
,
文献タイプ:
  • Journal Article
  • Review
  • Systematic Review
概要
Abstract

背景:主要栄養素以外の化合物は、糖尿病患者の血糖濃度とインスリン感受性に影響を与えることが示されており、カフェインはそのような物質の1つです。本研究では、糖尿病患者の血糖濃度および/またはインスリン感受性に対するカフェインの影響の証拠を体系的にレビューしました。 方法:MedlineとEmbaseを含む4つのデータベースを2012年2月1日まで検索しました。ランダム化比較試験(RCT)は、I、II型、または妊娠糖尿病(GDM)と診断されたヒトの血糖および/またはインスリン感受性に対するカフェインの影響を調査しました。品質評価とデータ抽出は、両方の著者によって実施され、合意されました。 結果:取得した253の記事のうち、9つの試験(134人の参加者)が特定されました。II型糖尿病患者の試験では、カフェイン(約200〜500 mg)の摂取により、血糖濃度が有意に増加し、曲線下(AUC)の下での領域の16〜28%、インスリン濃度が著しく増加し、インスリン濃度が19〜48%増加し、グルコース負荷の前に摂取すると同時に14-37%のインシュリン感受性を減少させたことが示されました。I型糖尿病では、試験では、糖化されたヘモグロビンを変化させることなく、400〜500 mgのカフェインの摂取後の低血糖エピソードの持続時間が増加したことが示されました。GDMでは、単一の試験では、約200 mgのカフェインがインスリン感受性の減少を18%誘発し、その後の血糖濃度のAUCの19%増加を誘発することが実証されました。 結論:GDMでの単一の試験で複製されているように、II型糖尿病患者の血糖コントロールに対するカフェイン摂取の悪影響が示されています。タイミングと用量の効果を判断するには、より長い期間の大規模なRCTが必要です。I型糖尿病における低血糖の意識が低下したことの早期兆候とI型糖尿病の認識の改善には、さらなる確認が必要です。

背景:主要栄養素以外の化合物は、糖尿病患者の血糖濃度とインスリン感受性に影響を与えることが示されており、カフェインはそのような物質の1つです。本研究では、糖尿病患者の血糖濃度および/またはインスリン感受性に対するカフェインの影響の証拠を体系的にレビューしました。 方法:MedlineとEmbaseを含む4つのデータベースを2012年2月1日まで検索しました。ランダム化比較試験(RCT)は、I、II型、または妊娠糖尿病(GDM)と診断されたヒトの血糖および/またはインスリン感受性に対するカフェインの影響を調査しました。品質評価とデータ抽出は、両方の著者によって実施され、合意されました。 結果:取得した253の記事のうち、9つの試験(134人の参加者)が特定されました。II型糖尿病患者の試験では、カフェイン(約200〜500 mg)の摂取により、血糖濃度が有意に増加し、曲線下(AUC)の下での領域の16〜28%、インスリン濃度が著しく増加し、インスリン濃度が19〜48%増加し、グルコース負荷の前に摂取すると同時に14-37%のインシュリン感受性を減少させたことが示されました。I型糖尿病では、試験では、糖化されたヘモグロビンを変化させることなく、400〜500 mgのカフェインの摂取後の低血糖エピソードの持続時間が増加したことが示されました。GDMでは、単一の試験では、約200 mgのカフェインがインスリン感受性の減少を18%誘発し、その後の血糖濃度のAUCの19%増加を誘発することが実証されました。 結論:GDMでの単一の試験で複製されているように、II型糖尿病患者の血糖コントロールに対するカフェイン摂取の悪影響が示されています。タイミングと用量の効果を判断するには、より長い期間の大規模なRCTが必要です。I型糖尿病における低血糖の意識が低下したことの早期兆候とI型糖尿病の認識の改善には、さらなる確認が必要です。

BACKGROUND: Compounds other than macronutrients have been shown to influence blood glucose concentrations and insulin sensitivity in people with diabetes, with caffeine being one such substance. The present study systematically reviewed the evidence of the effects of caffeine on blood glucose concentrations and/or insulin sensitivity in people with diabetes. METHODS: Four databases, including MEDLINE and EMBASE, were searched up to 1 February 2012. Randomised controlled trials (RCTs) investigating the effects of caffeine on blood glucose and/or insulin sensitivity in humans, diagnosed with type I, type II or gestational diabetes mellitus (GDM), were included. Quality assessment and data extraction were conducted and agreed by both authors. RESULTS: Of 253 articles retrieved, nine trials (134 participants) were identified. Trials in people with type II diabetes demonstrated that the ingestion of caffeine (approximately 200-500 mg) significantly increased blood glucose concentrations by 16-28% of the area under the curve (AUC) and insulin concentrations by 19-48% of the AUC when taken prior to a glucose load, at the same time as decreasing insulin sensitivity by 14-37%. In type I diabetes, trials indicated enhanced recognition and a reduced duration of hypoglycaemic episodes following ingestion of 400-500 mg caffeine, without altering glycated haemoglobin. In GDM, a single trial demonstrated that approximately 200 mg of caffeine induced a decrease in insulin sensitivity by 18% and a subsequent increase in blood glucose concentrations by 19% of the AUC. CONCLUSIONS: Evidence indicates a negative effect of caffeine intake on blood glucose control in individuals with type II diabetes, as replicated in a single trial in GDM. Larger-scale RCTs of longer duration are needed to determine the effects of timing and dose. Early indications of a reduced duration and an improved awareness of hypoglycaemia in type I diabetes require further confirmation.

医師のための臨床サポートサービス

ヒポクラ x マイナビのご紹介

無料会員登録していただくと、さらに便利で効率的な検索が可能になります。

Translated by Google