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食道癌(EC)リスクとの茶摂取とコーヒー消費との関連に関する疫学的研究は依然として一貫性がなく、このメタ分析はこれらの関連を調べるために実施されました。PubMed、ISI -Web of Science、China National Knowledge Infrastructure(CNKI)、および中国のVIPデータベースが2011年10月まで検索され、関連研究の参照リストの手動検索が実施されました。ランダム効果モデルを使用して、オッズ比(または)をプールしました。このメタ分析には、7376 EC症例を伴う24の症例対照およびコホート研究が含まれていました。プールされたECまたはECは0.77 [95%信頼区間(95%CI):0.57、1.04]が最高と非/最低緑茶消費量の場合。しかし、症例対照研究(OR = 0.70; 95%CI:0.51、0.96)および中国で実施された研究(OR = 0.64; 95%CI:0.44、0.95)で統計的に有意でした。ECリスクに対する最高の紅茶消費と非最低/最低の紅茶消費(OR = 1.35; 95%CI:0.86、2.11)については、有意な関連性は観察されませんでした。ECリスクに対する最高の高/最低コーヒー消費の境界線が有意に逆相関が見つかりました(OR = 0.88; 95%CI:0.76、1.01)。結論として、我々のデータは、緑茶とコーヒーの両方の消費量が紅茶の消費ではなく、ECに保護的な影響を与えることを示しました。
食道癌(EC)リスクとの茶摂取とコーヒー消費との関連に関する疫学的研究は依然として一貫性がなく、このメタ分析はこれらの関連を調べるために実施されました。PubMed、ISI -Web of Science、China National Knowledge Infrastructure(CNKI)、および中国のVIPデータベースが2011年10月まで検索され、関連研究の参照リストの手動検索が実施されました。ランダム効果モデルを使用して、オッズ比(または)をプールしました。このメタ分析には、7376 EC症例を伴う24の症例対照およびコホート研究が含まれていました。プールされたECまたはECは0.77 [95%信頼区間(95%CI):0.57、1.04]が最高と非/最低緑茶消費量の場合。しかし、症例対照研究(OR = 0.70; 95%CI:0.51、0.96)および中国で実施された研究(OR = 0.64; 95%CI:0.44、0.95)で統計的に有意でした。ECリスクに対する最高の紅茶消費と非最低/最低の紅茶消費(OR = 1.35; 95%CI:0.86、2.11)については、有意な関連性は観察されませんでした。ECリスクに対する最高の高/最低コーヒー消費の境界線が有意に逆相関が見つかりました(OR = 0.88; 95%CI:0.76、1.01)。結論として、我々のデータは、緑茶とコーヒーの両方の消費量が紅茶の消費ではなく、ECに保護的な影響を与えることを示しました。
Epidemiological studies regarding the associations of tea and coffee consumption with esophageal cancer (EC) risk are still inconsistent and this meta-analysis was conducted to examine these associations. PubMed, ISI -Web of Science, China National Knowledge Infrastructure (CNKI), and Chinese VIP database up to October 2011 were searched and manual search for reference lists of relevant studies were conducted. Random effects model was used to pool the odds ratios (OR). Twenty-four case-control and cohort studies with 7376 EC cases were included in this meta-analysis. The pooled OR of EC was 0.77 [95% confidence intervals (95% CI): 0.57, 1.04] for highest vs. non/lowest green tea consumption; but it was statistically significant for case-control studies (OR = 0.70; 95% CI: 0.51, 0.96) and for studies conducted in China (OR = 0.64; 95% CI: 0.44, 0.95). No significant association was observed for the highest vs. non/lowest black tea consumption against EC risk (OR = 1.35; 95% CI: 0.86, 2.11). A borderline significantly inverse association of highest vs. non/lowest coffee consumption against EC risk was found (OR = 0.88; 95% CI: 0.76, 1.01). In conclusion, our data showed that both green tea and coffee consumption, but not black tea consumption, have protective effects on EC.
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