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Clinical interventions in aging20130101Vol.8issue()

入院している多眼型高齢者の味覚損失

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

背景:味覚の喪失は高齢者の間で一般的です。病的および多剤併用局は、味覚機能の年齢に関連した低下に寄与する可能性があります。本研究の目的は、高齢の入院患者の味覚認識を調査し、味覚認識のしきい値を健康で自由生活の高齢者の閾値を比較し、味覚損失の潜在的な決定要因を特定することでした。 方法:この観察研究の参加者は、パドバ大学の医学外科科学部の急性老人科学部に入院した55人の高齢患者と65歳以上の41人の自由生活科学部門で、パドバの公共体操の軽度のフィットネスプログラムに参加している高齢者からランダムに募集されました。データは、すべての参加者の栄養、健康、認知、および機能的状態に関する収集されました。味覚能力は、ショ糖、塩化ナトリウム、クエン酸ナトリウム、および塩酸キニン(それぞれ甘い、塩味、酸っぱい、苦い刺激を表す)の水溶液を使用して評価され、味認識の閾値は両方のグループで測定されました。 結果:自由生活の高齢者と比較して、病院の患者はクエン酸の味を認識することが著しく少なかった(P <0.05)。低クエン酸感受性は、高齢(75歳以上、オッズ比(OR] 3.01、95%信頼区間[CI] 1.01-9.82)、ポリファーマシー(4以上の処方薬の数)(4以上)、または2.74、95%CI 1.01-7.72)、およびni nutritional spatus by <23.5;5.08、95%CI 1.76-14.6)。 結論:味覚障害は人の食欲を減らし、不十分な食事摂取につながる可能性があるため、特に病院の環境では、フレーバー強化食品の使用などの代償性栄養測定を強く奨励する必要があります。

背景:味覚の喪失は高齢者の間で一般的です。病的および多剤併用局は、味覚機能の年齢に関連した低下に寄与する可能性があります。本研究の目的は、高齢の入院患者の味覚認識を調査し、味覚認識のしきい値を健康で自由生活の高齢者の閾値を比較し、味覚損失の潜在的な決定要因を特定することでした。 方法:この観察研究の参加者は、パドバ大学の医学外科科学部の急性老人科学部に入院した55人の高齢患者と65歳以上の41人の自由生活科学部門で、パドバの公共体操の軽度のフィットネスプログラムに参加している高齢者からランダムに募集されました。データは、すべての参加者の栄養、健康、認知、および機能的状態に関する収集されました。味覚能力は、ショ糖、塩化ナトリウム、クエン酸ナトリウム、および塩酸キニン(それぞれ甘い、塩味、酸っぱい、苦い刺激を表す)の水溶液を使用して評価され、味認識の閾値は両方のグループで測定されました。 結果:自由生活の高齢者と比較して、病院の患者はクエン酸の味を認識することが著しく少なかった(P <0.05)。低クエン酸感受性は、高齢(75歳以上、オッズ比(OR] 3.01、95%信頼区間[CI] 1.01-9.82)、ポリファーマシー(4以上の処方薬の数)(4以上)、または2.74、95%CI 1.01-7.72)、およびni nutritional spatus by <23.5;5.08、95%CI 1.76-14.6)。 結論:味覚障害は人の食欲を減らし、不十分な食事摂取につながる可能性があるため、特に病院の環境では、フレーバー強化食品の使用などの代償性栄養測定を強く奨励する必要があります。

BACKGROUND: Loss of the sense of taste is common among older people. Morbidities and polypharmacy may contribute to the age-related decline in gustatory function. The aims of the present study were to investigate taste perception in elderly hospitalized patients by comparing their taste recognition thresholds with those of healthy, free-living elderly individuals and to identify potential determinants of taste loss. METHODS: The participants in this observational study were 55 elderly patients hospitalized in the acute geriatric section of the Department of Medical and Surgical Sciences at Padova University and 41 free-living individuals aged older than 65 years, randomly recruited from elderly people attending mild fitness programs at public gymnasiums in Padova. Data were collected on nutrition, health, cognitive, and functional status for all participants. Gustatory capabilities were assessed using aqueous solutions of sucrose, sodium chloride, citric acid, and quinine hydrochloride (representing sweet, salty, sour, and bitter stimuli, respectively), and taste recognition thresholds were measured in both groups. RESULTS: In comparison with the free-living elderly subjects, those in hospital were significantly less able to recognize the taste of citric acid (P < 0.05). Low citric acid sensitivity was independently associated with advanced age (≥75 years; odds ratio [OR] 3.01, 95% confidence interval [CI] 1.01-9.82), polypharmacy (number of prescribed drugs ≥ 4; OR 2.74, 95% CI 1.01-7.72), and poor nutritional status (as assessed by Mini Nutritional Assessment score < 23.5; OR 5.08, 95% CI 1.76-14.6). CONCLUSION: Because gustatory impairment may reduce a person's appetite and lead to inadequate dietary intake, compensatory nutritional measures, such as the use of flavor-enhanced foods, should be strongly encouraged, particularly in the hospital setting.

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