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背景:ストレスは、食事摂取量と複雑な関係を持つ非常に一般的な障害と見なされており、食事摂取量の増加と減少の両方に関連しています。 目的:この研究は、イランの成人集団における食物消費とストレスレベルとの関連を評価するために実施されました。 方法:この横断的研究では、心血管疾患の予防と健康増進のために実施されたイスファハンヘルスハートプログラム(IHHP)の第3フェーズからのデータが使用されました。18歳以上の9400人の成人99人がこの研究に参加しました。栄養習慣は、49項目の食品周波数アンケート(FFQ)によって評価されました。ストレスレベルは、一般的な健康アンケート-12(GHQ-12)によって評価されました。参加者は、ストレスレベルに基づいて、低ストレスグループと高ストレスグループとして2つのグループに分離されました。 結果:低ストレスグループの個人はかなり若く、身体活動と教育レベルが高く、LDLコレステロールが低くなり、現在の喫煙者である可能性が低くなりました。不飽和油、穀物、果物、野菜、肉、乳製品の食事摂取量は、低ストレスグループで有意に高かったのに対し、飽和油の食事摂取量は著しく低かった。さらに、低ストレスグループでは、グローバルな食事指数(GDI)が低かった。ストレスレベル、GDI(OR:1.24; 95%CI:1.14-1.35)、および飽和オイル(OR:1.17; 95%CI:1.08-1.28)と、ストレスレベルと吸気との逆の関連性の間に有意な正の関連性が見つかりました。不飽和オイル(OR:0.84; 95%CI:0.77-0.91)、果物と野菜(OR:0.83; 95%CI:0.76-0.90)、肉(OR:0.88; 95%CI:0.82-0.97)、および乳製品性別、年齢、喫煙、身体活動に基づいた調整後の製品(OR:0.88; 95%CI:0.81-0.96)。 結論:私たちの結果は、食事摂取とストレスの間に有意な正の関連を示しました。私たちは、高ストレスの個人のストレス管理プログラムにおける食事摂取に特別な注意を払わなければならず、食事の推奨事項では、心理的側面を考慮する必要があります。ただし、ストレスと食事因子の因果関係を評価するには、前向き縦断的研究が必要です。
背景:ストレスは、食事摂取量と複雑な関係を持つ非常に一般的な障害と見なされており、食事摂取量の増加と減少の両方に関連しています。 目的:この研究は、イランの成人集団における食物消費とストレスレベルとの関連を評価するために実施されました。 方法:この横断的研究では、心血管疾患の予防と健康増進のために実施されたイスファハンヘルスハートプログラム(IHHP)の第3フェーズからのデータが使用されました。18歳以上の9400人の成人99人がこの研究に参加しました。栄養習慣は、49項目の食品周波数アンケート(FFQ)によって評価されました。ストレスレベルは、一般的な健康アンケート-12(GHQ-12)によって評価されました。参加者は、ストレスレベルに基づいて、低ストレスグループと高ストレスグループとして2つのグループに分離されました。 結果:低ストレスグループの個人はかなり若く、身体活動と教育レベルが高く、LDLコレステロールが低くなり、現在の喫煙者である可能性が低くなりました。不飽和油、穀物、果物、野菜、肉、乳製品の食事摂取量は、低ストレスグループで有意に高かったのに対し、飽和油の食事摂取量は著しく低かった。さらに、低ストレスグループでは、グローバルな食事指数(GDI)が低かった。ストレスレベル、GDI(OR:1.24; 95%CI:1.14-1.35)、および飽和オイル(OR:1.17; 95%CI:1.08-1.28)と、ストレスレベルと吸気との逆の関連性の間に有意な正の関連性が見つかりました。不飽和オイル(OR:0.84; 95%CI:0.77-0.91)、果物と野菜(OR:0.83; 95%CI:0.76-0.90)、肉(OR:0.88; 95%CI:0.82-0.97)、および乳製品性別、年齢、喫煙、身体活動に基づいた調整後の製品(OR:0.88; 95%CI:0.81-0.96)。 結論:私たちの結果は、食事摂取とストレスの間に有意な正の関連を示しました。私たちは、高ストレスの個人のストレス管理プログラムにおける食事摂取に特別な注意を払わなければならず、食事の推奨事項では、心理的側面を考慮する必要があります。ただし、ストレスと食事因子の因果関係を評価するには、前向き縦断的研究が必要です。
BACKGROUND: Stress has been considered as a highly common disorder that has a complicated relation with dietary intake and has been linked with both increased and decreased dietary intake. OBJECTIVE: This study was conducted to assess the association between food consumption and stress levels in an Iranian adult population. METHODS: In this cross-sectional study, data from the third phase of Isfahan Healthy Heart Program (IHHP) that was conducted for cardiovascular diseases prevention and health promotion were used. Nine thousand five hundred forty-nine adults aged ≥ 18 years participated in the study. Dietary habits were assessed by a 49- item Food Frequency Questionnaire (FFQ). Stress levels were assessed by General Health Questionnaire-12 (GHQ-12). The participants were separated on the basis of their stress levels into two groups as the low- and high- stress groups. RESULTS: Individuals in the low- stress group were significantly younger and tended to have higher physical activity and education level, lower LDL cholesterol, and were less likely to be current smokers. Dietary intake of unsaturated oils, grains, fruits, vegetables, meat, and dairy products was significantly higher in the low- stress group whereas dietary intake of saturated oils was significantly lower; moreover, Global Dietary Index (GDI) was lower in the low- stress group. We found a significant positive association between stress level, GDI (OR: 1.24; 95% CI: 1.14 - 1.35), and saturated oils (OR: 1.17; 95% CI: 1.08 - 1.28) and inverse association between stress level and intake of unsaturated oils (OR: 0.84 ; 95% CI: 0.77 - 0.91), fruits and vegetables (OR: 0.83; 95% CI: 0.76 - 0.90), meat (OR: 0.88; 95%CI: 0.82 - 0.97),and dairy products (OR: 0.88 ; 95% CI: 0.81 - 0.96) after adjustments based on sex, age, smoking, and physical activity. CONCLUSION: Our results showed a significant positive association between dietary intake and stress. We must have a special attention to dietary intake in stress management program of high- stress individuals, and in dietary recommendations, psychologic aspects should be considered. However, prospective longitudinal studies are needed to assess the causal relationship between stress and dietary factors.
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