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Journal of dental hygiene : JDH2013Feb01Vol.87issue(1)

唾液のpH、バッファリング能力、流れ、一貫性、およびタバコの喫煙に関連する連鎖球菌ミュータンの相関に関する予備的な調査結果

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PMID:23433696DOI:
文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

目的:この予備研究の目的は、虫歯のリスク、唾液緩衝能力、唾液のpH、唾液の質(流れ、一貫性)、およびタバコの喫煙に関連する連鎖球菌のレベルの関係を調べることでした。 方法:この臨床試験は、大学ベースの歯科衛生クリニックでケアを受けている53人のボランティア患者で構成されていました。参加者は、タバコの使用、口腔の健康、食事の歴史に関する社会史に特有のアンケートに回答しました。刺激されていない唾液の測定が収集された後、刺激された唾液サンプルの収集が行われました。これらのサンプルを使用して、唾液のpH、緩衝能力、および連鎖球菌ミュータンレベルを測定しました。 結果:被験者の喫煙状況は、car虫のリスク(p = 0.001)と有意に関連しており、喫煙に起因するcar虫の変動の25%がありました。喫煙状態は、緩衝能力(p = 0.025)と有意に関連しており、喫煙に起因するバッファリング状態の変動の9%がありました。喫煙状態と唾液のpHとの関連は統計的に有意ではありませんでした。被験者の虫歯のリスクは、バッファリング能力(p = 0.001)と有意に関連しており、car虫のリスクの変動の25%がバッファリング能力に起因していました。被験者の虫歯のリスクは、唾液のpH(p = 0.031)と有意に関連しており、唾液リスクの変動の9%は唾液のpHに起因していました。Streptococcus Mutansテストは、被験者の数と低い分散のために、おそらく統計的有意性(P> 0.05)を示さなかった(P> 0.05)。 結論:虫歯のリスクと喫煙、緩衝能力と喫煙、刺激された唾液のpHと喫煙の関係が終了しました。car虫のリスクと唾液のpH、唾液の質と喫煙、S。ミュータンと喫煙の間に有意差はありません(P> 0.05)、予備的な結果から認められました。

目的:この予備研究の目的は、虫歯のリスク、唾液緩衝能力、唾液のpH、唾液の質(流れ、一貫性)、およびタバコの喫煙に関連する連鎖球菌のレベルの関係を調べることでした。 方法:この臨床試験は、大学ベースの歯科衛生クリニックでケアを受けている53人のボランティア患者で構成されていました。参加者は、タバコの使用、口腔の健康、食事の歴史に関する社会史に特有のアンケートに回答しました。刺激されていない唾液の測定が収集された後、刺激された唾液サンプルの収集が行われました。これらのサンプルを使用して、唾液のpH、緩衝能力、および連鎖球菌ミュータンレベルを測定しました。 結果:被験者の喫煙状況は、car虫のリスク(p = 0.001)と有意に関連しており、喫煙に起因するcar虫の変動の25%がありました。喫煙状態は、緩衝能力(p = 0.025)と有意に関連しており、喫煙に起因するバッファリング状態の変動の9%がありました。喫煙状態と唾液のpHとの関連は統計的に有意ではありませんでした。被験者の虫歯のリスクは、バッファリング能力(p = 0.001)と有意に関連しており、car虫のリスクの変動の25%がバッファリング能力に起因していました。被験者の虫歯のリスクは、唾液のpH(p = 0.031)と有意に関連しており、唾液リスクの変動の9%は唾液のpHに起因していました。Streptococcus Mutansテストは、被験者の数と低い分散のために、おそらく統計的有意性(P> 0.05)を示さなかった(P> 0.05)。 結論:虫歯のリスクと喫煙、緩衝能力と喫煙、刺激された唾液のpHと喫煙の関係が終了しました。car虫のリスクと唾液のpH、唾液の質と喫煙、S。ミュータンと喫煙の間に有意差はありません(P> 0.05)、予備的な結果から認められました。

PURPOSE: The purpose of this preliminary study was to examine the relationship of caries risk, salivary buffering capacity, salivary pH, salivary quality (flow, consistency) and levels of Streptococcus mutans in relation to cigarette smoking. METHODS: This clinical trial consisted of 53 volunteer patients receiving care in a university based dental hygiene clinic. Participants completed a questionnaire specific to their social history in regards to tobacco use, oral health and dietary history. Measurements of unstimulated saliva were collected followed by collection of stimulated saliva samples. These samples were used to measure salivary pH, buffering capacity and Streptococcus mutans levels. RESULTS: The subject's smoking status was significantly associated with caries risk (p= 0.001), with 25% of the variability of caries risk attributed to smoking. The smoking status was significantly associated with buffering capacity (p=0.025), with 9% of the variability of buffering status attributed to the smoking. Associations between smoking status and salivary pH were not statistically significant. The subject's caries risk was significantly associated with buffering capacity (p= 0.001), with 25% of the variability of caries risk attributed to the buffering capacity. The subject's caries risk was significantly associated with salivary pH (p= 0.031), with 9% of the variability of caries risk attributed to the salivary pH. The Streptococcus mutans test showed no statistical significance (p>0.05) possibly due to the number and low variance in the subjects. CONCLUSION: A relationship between caries risk and smoking, buffering capacity and smoking, and stimulated salivary pH and smoking were concluded. No significance difference (p>0.05) between caries risk and salivary pH, salivary quality and smoking, S. mutans and smoking were noted from the preliminary results.

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