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目的:慢性腎疾患(CKD)の治療は、薬理学的、栄養的、心理的社会的アプローチで構成されています。CKDの食事療法、すなわち低タンパク質低リン食は、末期腎疾患(ESRD)の発症を遅らせ、心血管および栄養状態を保護するために貢献する上で重要な役割を果たします。タンパク質を含まない食品は、適切なエネルギー供給を確保し、窒素廃棄物の生産を減らすための低タンパク質食を実装するための非常に重要なツールです。 方法:この調査には、タンパク質を含まない食品の使用について意見を聞いた100人の連続したCKD患者が含まれていました。 結果:98人の患者(98%)は、消費される好ましい製品であるタンパク質を含まないパスタ(マカロニ、スパゲッティなど)の毎日の定期的な摂取量を報告しました。実際、タンパク質を含まないパスタの味と質感は、患者の70%によって「良い」または「非常に良い」と見なされていました。逆に、CKD患者の43%は、タンパク質を含まないパンの味と質感を「悪い」または「非常に悪い」と認識し、30%が「許容可能」だと感じました。したがって、低タンパク質の食事の実装の主な関心事は、タンパク質を含まない製品、特にパンの使用と味付け性です。 結論:これらの製品の使用は、高度なCKD患者の栄養的に安全で成功した食事治療の基礎を表す適切なエネルギー摂取量を供給しながら、タンパク質、リン、およびナトリウム摂取量を減らすのに役立ちます。製造業者と食品技術は、タンパク質を含まない製品の味と質感を改善するための新しいソリューションを見つけるためにより多くの努力をするはずです。
目的:慢性腎疾患(CKD)の治療は、薬理学的、栄養的、心理的社会的アプローチで構成されています。CKDの食事療法、すなわち低タンパク質低リン食は、末期腎疾患(ESRD)の発症を遅らせ、心血管および栄養状態を保護するために貢献する上で重要な役割を果たします。タンパク質を含まない食品は、適切なエネルギー供給を確保し、窒素廃棄物の生産を減らすための低タンパク質食を実装するための非常に重要なツールです。 方法:この調査には、タンパク質を含まない食品の使用について意見を聞いた100人の連続したCKD患者が含まれていました。 結果:98人の患者(98%)は、消費される好ましい製品であるタンパク質を含まないパスタ(マカロニ、スパゲッティなど)の毎日の定期的な摂取量を報告しました。実際、タンパク質を含まないパスタの味と質感は、患者の70%によって「良い」または「非常に良い」と見なされていました。逆に、CKD患者の43%は、タンパク質を含まないパンの味と質感を「悪い」または「非常に悪い」と認識し、30%が「許容可能」だと感じました。したがって、低タンパク質の食事の実装の主な関心事は、タンパク質を含まない製品、特にパンの使用と味付け性です。 結論:これらの製品の使用は、高度なCKD患者の栄養的に安全で成功した食事治療の基礎を表す適切なエネルギー摂取量を供給しながら、タンパク質、リン、およびナトリウム摂取量を減らすのに役立ちます。製造業者と食品技術は、タンパク質を含まない製品の味と質感を改善するための新しいソリューションを見つけるためにより多くの努力をするはずです。
OBJECTIVE: The treatment of chronic kidney disease (CKD) consists of pharmacological, nutritional, and psychological-social approaches. The dietary therapy of CKD, namely a low-protein low-phosphorus diet, plays a crucial role in contributing to delay the onset of end-stage renal disease (ESRD) and to protect cardiovascular and nutritional status. The protein-free food products represent a very important tool for the implementation of a low-protein diet to ensure adequate energy supply, reducing the production of nitrogenous waste products. METHODS: This survey included 100 consecutive CKD patients who were asked their opinion about the use of protein-free foods. RESULTS: Ninety-eight patients (98%) reported a regular daily intake of protein-free pasta (as macaroni, spaghetti, etc.), which was the preferred product consumed. Actually, the taste and texture of protein-free pasta were considered as "good" or "very good" by 70% of patients. Conversely, 43% of CKD patients perceived the taste and texture of protein-free bread as "bad" or "very bad", and 30% found it "acceptable". Therefore, the main concern for the implementation of low-protein diets is the use and palatability of the protein-free products, bread in particular. CONCLUSIONS: The use of these products may help in reducing protein, phosphorus, and sodium intake while supplying an adequate energy intake, which represents the basis for a nutritionally safe and successful dietary treatment of advanced CKD patients. Manufacturers and food technology should make more efforts to finding new solutions to improve the taste and texture of protein-free products.
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