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European journal of clinical nutrition2013Dec01Vol.67issue(12)

オメガ-3脂肪酸:アディポネクチンとレプチンへの影響のレビューと肥満管理への潜在的な影響

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
  • Review
概要
Abstract

肥満の増加は、生物学的に活性なタンパク質のレベルの変化に関連しています。これらには、ホルモンアディポネクチンとレプチンが含まれます。肥満におけるこれらのホルモンの循環濃度の顕著な変化は、インスリン抵抗性とメタボリックシンドロームの発生と関連しています。食事の脂質消費の変動も肥満に影響を与えることが示されています。具体的には、オメガ-3脂肪酸は、肥満の予防およびその後の慢性疾患の連続の発生と相関しています。このレビューでは、肥満管理への潜在的な影響を考慮して、アディポネクチンとレプチンに対するオメガ-3脂肪酸(海洋脂質)の影響に関する動物と人間のデータを調査します。現在の証拠は、オメガ-3脂肪酸摂取量とアディポネクチンの循環レベルの間の正の用量依存関係を示唆しています。肥満の被験者では、これは心血管疾患、メタボリックシンドローム、糖尿病を発症するリスクの低下につながる可能性があります。非肥満の被験者では、オメガ-3がレプチンの循環レベルを低下させることが観察されています。しかし、肥満の被験者では、レプチンレベルのオメガ-3関連の増加が観察されています。これは、カロリー制限後のこれらの被験者の体重の予防に利益をもたらす可能性があります。

肥満の増加は、生物学的に活性なタンパク質のレベルの変化に関連しています。これらには、ホルモンアディポネクチンとレプチンが含まれます。肥満におけるこれらのホルモンの循環濃度の顕著な変化は、インスリン抵抗性とメタボリックシンドロームの発生と関連しています。食事の脂質消費の変動も肥満に影響を与えることが示されています。具体的には、オメガ-3脂肪酸は、肥満の予防およびその後の慢性疾患の連続の発生と相関しています。このレビューでは、肥満管理への潜在的な影響を考慮して、アディポネクチンとレプチンに対するオメガ-3脂肪酸(海洋脂質)の影響に関する動物と人間のデータを調査します。現在の証拠は、オメガ-3脂肪酸摂取量とアディポネクチンの循環レベルの間の正の用量依存関係を示唆しています。肥満の被験者では、これは心血管疾患、メタボリックシンドローム、糖尿病を発症するリスクの低下につながる可能性があります。非肥満の被験者では、オメガ-3がレプチンの循環レベルを低下させることが観察されています。しかし、肥満の被験者では、レプチンレベルのオメガ-3関連の増加が観察されています。これは、カロリー制限後のこれらの被験者の体重の予防に利益をもたらす可能性があります。

An increase in adiposity is associated with altered levels of biologically active proteins. These include the hormones adiponectin and leptin. The marked change in circulating concentrations of these hormones in obesity has been associated with the development of insulin resistance and metabolic syndrome. Variations in dietary lipid consumption have also been shown to impact obesity. Specifically, omega-3 fatty acids have been correlated with the prevention of obesity and subsequent development of chronic disease sequalae. This review explores animal and human data relating to the effects of omega-3 fatty acids (marine lipids) on adiponectin and leptin, considering plausible mechanisms and potential implications for obesity management. Current evidence suggests a positive, dose-dependent relationship between omega-3 fatty acid intake and circulating levels of adiponectin. In obese subjects, this may translate into a reduced risk of developing cardiovascular disease, metabolic syndrome and diabetes. In non-obese subjects, omega-3 is observed to decrease circulating levels of leptin; however, omega-3-associated increases in leptin levels have been observed in obese subjects. This may pose benefits in the prevention of weight regain in these subjects following calorie restriction.

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