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Planta1973Sep01Vol.111issue(3)

トウモロコシ(Zea Mays L)花粉のin vitro発芽と花粉管の成長:VIII貯蔵温度と花粉源効果

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

2つのハイブリッドからの花粉粒、WF9XH55(W)およびK64XK55(k)を収集し、それぞれのサンプルをすぐに培養しました(0 H)。残りは細分化され、2、20、および35°Cで保存されました。3、6、12、24、36、48、72、96、および120時間で、サンプルを培養しました。培地には、15%のショ糖、0.6%Bacto-Agar、0.03%硝酸カルシウム、0.01%のホウ酸が含まれていました。2°Cでの保管により、WとKの両方で発芽率が大幅に増加し、24時間で最大に達し、追加のストレージでゆっくりと減少しました。Wでは96時間、Kで120時間で発芽は観察されませんでした。24時間の間に発芽の完全な損失は発生し、非常に突然でした。20°Cでは、同様の顕著なパターンが観察されました。ただし、24時間後、WとKの両方で貯蔵中に50〜1 000の花粉粒の凝集体が発生しました。35°CでのWの貯蔵は、3時間で発芽率をわずかに減少させ、6時間で排除しました。35°CでのKの貯蔵は、3時間で発芽率を大幅に増加させ、貯蔵期間がさらに増加し​​、穀物が凝集しました。より短い貯蔵期間での増加のこの一般的なパターンと、その後に保管期間が延長されると徐々に減少し、花粉管の長さと成長速度について発見されました。in vitro発芽特性は、貯蔵の温度と長さによって大幅に変化する可能性があり、貯蔵に対する応答は花粉源に関連しています。

2つのハイブリッドからの花粉粒、WF9XH55(W)およびK64XK55(k)を収集し、それぞれのサンプルをすぐに培養しました(0 H)。残りは細分化され、2、20、および35°Cで保存されました。3、6、12、24、36、48、72、96、および120時間で、サンプルを培養しました。培地には、15%のショ糖、0.6%Bacto-Agar、0.03%硝酸カルシウム、0.01%のホウ酸が含まれていました。2°Cでの保管により、WとKの両方で発芽率が大幅に増加し、24時間で最大に達し、追加のストレージでゆっくりと減少しました。Wでは96時間、Kで120時間で発芽は観察されませんでした。24時間の間に発芽の完全な損失は発生し、非常に突然でした。20°Cでは、同様の顕著なパターンが観察されました。ただし、24時間後、WとKの両方で貯蔵中に50〜1 000の花粉粒の凝集体が発生しました。35°CでのWの貯蔵は、3時間で発芽率をわずかに減少させ、6時間で排除しました。35°CでのKの貯蔵は、3時間で発芽率を大幅に増加させ、貯蔵期間がさらに増加し​​、穀物が凝集しました。より短い貯蔵期間での増加のこの一般的なパターンと、その後に保管期間が延長されると徐々に減少し、花粉管の長さと成長速度について発見されました。in vitro発芽特性は、貯蔵の温度と長さによって大幅に変化する可能性があり、貯蔵に対する応答は花粉源に関連しています。

Pollen grains from two hybrids, WF9xH55 (W) and K64xK55 (K) were collected and a sample from each was cultured immediately (0 h). The remainder was subdivided and stored at 2, 20, and 35° C. At 3, 6, 12, 24, 36, 48, 72, 96, and 120 h, a sample was cultured. The culture medium contained 15% sucrose, 0.6% bacto-agar, 0.03% calcium nitrate and 0.01% boric acid. Storage at 2° C resulted in a large increase in germination percentage in both W and K reaching a maximum at 24 h and then slowly decreasing with additional storage. No germination was observed at 96 h with W and at 120 h with K. The complete loss of germination occurred during a 24 h period and was very abrupt. At 20° C, a similar but less pronounced pattern was observed. However, after 24 h, aggregates of 50-1 000 pollen grains developed during storage in both W and K. Storage of W at 35° C slightly decreased the germination percentage at 3 h and eliminated it at 6 h. Storage of K at 35° C substantially increased the germination percentage at 3 h with further increases in storage periods resulting in the aggregation of grains. This general pattern of an increase at shorter storage periods followed by a gradual decrease as the storage period was extended, was found for pollen tube length and growth rate. In vitro germination characteristics can be substantially altered by the temperature and length of storage and the response to storage is associated with pollen source.

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