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Atherosclerosis2014Mar01Vol.233issue(1)

エピカテキンはアテローム性動脈硬化症を減衰させ、in vivoで食事誘発性ヒトCRPおよびNFκBに抗炎症効果を発揮します

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

目的:フラバノールが豊富な食品を調査する以前の研究は、これらの食品の潜在的な心臓保護効果の兆候を提供しますが、個々のフラバノールの効果は不明のままです。フラバノールエピカテキンが食事誘発性アテローム性動脈硬化症を減らすことができるかどうかを調査しました。特に、心血管リスク因子の異脂肪症と炎症に重点を置いています。 方法:APOE*3-レイデンマウスに、エピカテキンの有無にかかわらずコレステロール含有アテローム生成食を与えて、早期および後期アテローム性動脈硬化症(8 Wおよび20 W)に対する効果を研究しました。食事誘発性炎症に対するエピカテキンのin vivo効果は、ヒトCRPトランスジェニックマウスおよびNFκB-ルシフェラーゼレポーターマウスで研究されました。 結果:エピカテキンは、血漿脂質に影響を与えることなく、ApoE*3-レイデンマウスのアテローム性動脈硬化病変領域を27%減衰させました。エピカテキンのこの抗アテロジェン効果は、重度の病変タイプに特異的であり、軽度の病変には影響しませんでした。エピカテキンは、血漿SAA(ApoE*3-レイデンマウス)および血漿ヒトCRP(ヒトCRPトランスジェニックマウス)の食事誘発性の増加を緩和しました。大動脈遺伝子発現のマイクロアレイ分析では、NFκBによって調節された、大動脈のいくつかの食事誘発性誘発性炎症プロセス(たとえば、細胞の走化性、マトリックスリモデリング)に及ぼすエピカテキンの減衰効果が明らかになりました。これらの所見は、HCEの病変好中球含有量の減少と、エピカテキン処理NFκB-ルシフェラーゼレポーターマウスにおける食事誘発性NFκB活性の阻害により、免疫組織化学的に確認されました。 結論:エピカテキンは、アテローム性動脈硬化症の発症を減衰させ、脂質脂肪血症への影響がない場合に軽度の病変から重度の病変への病変の進行を損ないます。エピカテキン(例:SAA、Human-CRP)による循環炎症性リスク因子の観察された減少、および血管壁における局所抗炎症活性は、エピカテキンの抗アテロジェン効果の理論的根拠を提供します。

目的:フラバノールが豊富な食品を調査する以前の研究は、これらの食品の潜在的な心臓保護効果の兆候を提供しますが、個々のフラバノールの効果は不明のままです。フラバノールエピカテキンが食事誘発性アテローム性動脈硬化症を減らすことができるかどうかを調査しました。特に、心血管リスク因子の異脂肪症と炎症に重点を置いています。 方法:APOE*3-レイデンマウスに、エピカテキンの有無にかかわらずコレステロール含有アテローム生成食を与えて、早期および後期アテローム性動脈硬化症(8 Wおよび20 W)に対する効果を研究しました。食事誘発性炎症に対するエピカテキンのin vivo効果は、ヒトCRPトランスジェニックマウスおよびNFκB-ルシフェラーゼレポーターマウスで研究されました。 結果:エピカテキンは、血漿脂質に影響を与えることなく、ApoE*3-レイデンマウスのアテローム性動脈硬化病変領域を27%減衰させました。エピカテキンのこの抗アテロジェン効果は、重度の病変タイプに特異的であり、軽度の病変には影響しませんでした。エピカテキンは、血漿SAA(ApoE*3-レイデンマウス)および血漿ヒトCRP(ヒトCRPトランスジェニックマウス)の食事誘発性の増加を緩和しました。大動脈遺伝子発現のマイクロアレイ分析では、NFκBによって調節された、大動脈のいくつかの食事誘発性誘発性炎症プロセス(たとえば、細胞の走化性、マトリックスリモデリング)に及ぼすエピカテキンの減衰効果が明らかになりました。これらの所見は、HCEの病変好中球含有量の減少と、エピカテキン処理NFκB-ルシフェラーゼレポーターマウスにおける食事誘発性NFκB活性の阻害により、免疫組織化学的に確認されました。 結論:エピカテキンは、アテローム性動脈硬化症の発症を減衰させ、脂質脂肪血症への影響がない場合に軽度の病変から重度の病変への病変の進行を損ないます。エピカテキン(例:SAA、Human-CRP)による循環炎症性リスク因子の観察された減少、および血管壁における局所抗炎症活性は、エピカテキンの抗アテロジェン効果の理論的根拠を提供します。

OBJECTIVE: Previous studies investigating flavanol-rich foods provide indications for potential cardioprotective effects of these foods, but the effects of individual flavanols remain unclear. We investigated whether the flavanol epicatechin can reduce diet-induced atherosclerosis, with particular emphasis on the cardiovascular risk factors dyslipidaemia and inflammation. METHODS: ApoE*3-Leiden mice were fed a cholesterol-containing atherogenic diet with or without epicatechin (0.1% w/w) to study effects on early- and late-stage atherosclerosis (8 w and 20 w). In vivo effects of epicatechin on diet-induced inflammation were studied in human-CRP transgenic mice and NFκB-luciferase reporter mice. RESULTS: Epicatechin attenuated atherosclerotic lesion area in ApoE*3-Leiden mice by 27%, without affecting plasma lipids. This anti-atherogenic effect of epicatechin was specific to the severe lesion types, with no effect on mild lesions. Epicatechin mitigated diet-induced increases in plasma SAA (in ApoE*3-Leiden mice) and plasma human-CRP (in human-CRP transgenic mice). Microarray analysis of aortic gene expression revealed an attenuating effect of epicatechin on several diet-induced pro-atherogenic inflammatory processes in the aorta (e.g. chemotaxis of cells, matrix remodelling), regulated by NFκB. These findings were confirmed immunohistochemically by reduced lesional neutrophil content in HCE, and by inhibition of diet-induced NFκB activity in epicatechin-treated NFκB-luciferase reporter mice. CONCLUSION: Epicatechin attenuates development of atherosclerosis and impairs lesion progression from mild to severe lesions in absence of an effect on dyslipidaemia. The observed reduction of circulating inflammatory risk factors by epicatechin (e.g. SAA, human-CRP), as well as its local anti-inflammatory activity in the vessel wall, provide a rationale for epicatechin's anti-atherogenic effects.

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