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The Journal of nutrition2014Aug01Vol.144issue(8)

感情的な食事とエネルギー密度の高いスナック食品の消費との関連は、性別と抑うつ症状によって修正されています

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Observational Study
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

近年、感情的な食事(EME)は、食物摂取と過体重の重要な心理学的決定要因として実質的な研究関心を扇動しています。しかし、食事習慣との関係を調節する可能性のある要因についてはほとんど知られていない。この研究の目的は、EMEとエネルギー密度の高いスナック食品の消費との関連を調べ、EMEと性別および抑うつ症状との2方向相互作用を評価することでした。この断面分析には、自己報告された24時間のフード記録を1つ以上完了した、栄養補助施設コホート(フランス、2009-2013)の合計7378人の男性と22,862人の女性が含まれていました。EMEは、修正された21項目の3因子摂食アンケートを介して評価されました。抑うつ症状は、疫学研究センターのうつ病スケールによって評価されました。EMEとエネルギー密度の高い食物消費との関連は、社会人口学的およびライフスタイル要因に合わせて調整された多変量ロジスティックおよび線形回帰モデルによって評価されました。より高いEMEは、エネルギー密度の高いスナックの消費量の増加、特に、研究されたほとんどのカテゴリで甘くて脂肪の多い食品の消費と関連していました。ただし、これらの関連性は、抑うつ症状のある女性でより強くなりました(たとえば、チョコレートの消費量、1.77、95%CI:1.43、2.20;ケーキ/ビスケット/ペストリー、または:1.81、95%CI:1.45、2.26)比較)抑うつ症状のない人(たとえば、チョコレートの消費量、1.52、95%CI:1.36、1.69;ケーキ/ビスケット/ペストリー、または:1.44、95%CI:1.29、1.61)。対照的に、抑うつ症状のない男性で観察された有意な正の関連性(たとえば、チョコレートの高消費量、OR:1.33、95%CI:1.16、1.52;ケーキ/ビスケット/ペストリー、OR:1.28、95%CI:1.11、1.48)抑うつ症状のある男性には見つかりませんでした。結論として、女性では、EMEは、特に抑うつ症状のある女性では、エネルギー密度の高いスナック食品の消費と積極的に関連していました。男性の場合、EMEとエネルギー密度の高いスナック食品の関係は、抑うつ症状のない人のみで発見されました。これらの発見は、特に女性の不健康な食習慣を標的にする際に、心理的状態を考慮する必要があります。この試験は、eudract.ema.europa.euに2013-000929-31として登録されました。

近年、感情的な食事(EME)は、食物摂取と過体重の重要な心理学的決定要因として実質的な研究関心を扇動しています。しかし、食事習慣との関係を調節する可能性のある要因についてはほとんど知られていない。この研究の目的は、EMEとエネルギー密度の高いスナック食品の消費との関連を調べ、EMEと性別および抑うつ症状との2方向相互作用を評価することでした。この断面分析には、自己報告された24時間のフード記録を1つ以上完了した、栄養補助施設コホート(フランス、2009-2013)の合計7378人の男性と22,862人の女性が含まれていました。EMEは、修正された21項目の3因子摂食アンケートを介して評価されました。抑うつ症状は、疫学研究センターのうつ病スケールによって評価されました。EMEとエネルギー密度の高い食物消費との関連は、社会人口学的およびライフスタイル要因に合わせて調整された多変量ロジスティックおよび線形回帰モデルによって評価されました。より高いEMEは、エネルギー密度の高いスナックの消費量の増加、特に、研究されたほとんどのカテゴリで甘くて脂肪の多い食品の消費と関連していました。ただし、これらの関連性は、抑うつ症状のある女性でより強くなりました(たとえば、チョコレートの消費量、1.77、95%CI:1.43、2.20;ケーキ/ビスケット/ペストリー、または:1.81、95%CI:1.45、2.26)比較)抑うつ症状のない人(たとえば、チョコレートの消費量、1.52、95%CI:1.36、1.69;ケーキ/ビスケット/ペストリー、または:1.44、95%CI:1.29、1.61)。対照的に、抑うつ症状のない男性で観察された有意な正の関連性(たとえば、チョコレートの高消費量、OR:1.33、95%CI:1.16、1.52;ケーキ/ビスケット/ペストリー、OR:1.28、95%CI:1.11、1.48)抑うつ症状のある男性には見つかりませんでした。結論として、女性では、EMEは、特に抑うつ症状のある女性では、エネルギー密度の高いスナック食品の消費と積極的に関連していました。男性の場合、EMEとエネルギー密度の高いスナック食品の関係は、抑うつ症状のない人のみで発見されました。これらの発見は、特に女性の不健康な食習慣を標的にする際に、心理的状態を考慮する必要があります。この試験は、eudract.ema.europa.euに2013-000929-31として登録されました。

In recent years, emotional eating (EmE) has incited substantial research interest as an important psychologic determinant of food intake and overweight. However, little is known about factors that might modulate its relations with dietary habits. The objective of this study was to examine the association between EmE and consumption of energy-dense snack food and assess the 2-way interaction of EmE with sex and depressive symptoms. A total of 7378 men and 22,862 women from the NutriNet-Santé cohort (France, 2009-2013) who completed ≥6 self-reported 24-h food records were included in this cross-sectional analysis. EmE was evaluated via the revised 21-item Three-Factor Eating Questionnaire. Depressive symptoms were assessed by the Center for Epidemiologic Studies Depression Scale. The associations between EmE and energy-dense food consumption were assessed by multivariable logistic and linear regression models adjusted for sociodemographic and lifestyle factors. Higher EmE was associated with higher consumption of energy-dense snacks and, in particular, with consumption of sweet-and-fatty foods across most categories studied. However, these associations were stronger in women with depressive symptoms (e.g., high consumption of chocolate, OR: 1.77, 95% CI: 1.43, 2.20; cakes/biscuits/pastries, OR: 1.81, 95% CI: 1.45, 2.26) compared with those without depressive symptoms (e.g., high consumption of chocolate, OR: 1.52, 95% CI: 1.36, 1.69; cakes/biscuits/pastries, OR: 1.44, 95% CI: 1.29, 1.61). In contrast, the significant positive associations observed in men without depressive symptoms (e.g., high consumption of chocolate, OR: 1.33, 95% CI: 1.16, 1.52; cakes/biscuits/pastries, OR: 1.28, 95% CI: 1.11, 1.48) were not found in men with depressive symptoms. In conclusion, in women, EmE was positively associated with consumption of energy-dense snack food, particularly in those with depressive symptoms. For men, the relation between EmE and energy-dense snack foods was found only in those without depressive symptoms. These findings call for consideration of the psychologic state when targeting unhealthy dietary habits, especially in women. This trial was registered at eudract.ema.europa.eu as 2013-000929-31.

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