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多価不飽和脂肪酸の非酵素脂質過酸化の代謝物は、特にオメガ-3およびオメガ-6脂肪酸が脂質生成物の重要なバイオマーカーになりました。特に、アラキドン酸由来のF2-イソプロスタンは、生物系の酸化ストレスのためのin vivoの古典的なバイオマーカーです。近年、エイコサペンタエノ酸からの他のイソプロスタン、ドコサヘキサエン酸、アドレニック、およびα-リノレン酸が評価されています。これらは、人間の病気における補完的な特定のバイオマーカーとして関心を集めています。洗練された抽出方法、堅牢な解析、化学構造の解明により、生体組織および液体の検出の感度が向上しました。以前は、測定のための主な信頼できる機器はガスクロマトグラフィマス分光法(GC-MS)でしたが、現在では液体クロマトグラフィータンデム質量分析(LC-MS/MS)の使用と免疫学的技術が多くの注目を集めています。このレビューでは、GC-MSおよびLC-MS/MSによって決定されたいくつかの重要なオメガ-3およびオメガ-6脂肪酸の非酵素脂質過酸化から生成されたプロスタノイドの種類について説明します。
多価不飽和脂肪酸の非酵素脂質過酸化の代謝物は、特にオメガ-3およびオメガ-6脂肪酸が脂質生成物の重要なバイオマーカーになりました。特に、アラキドン酸由来のF2-イソプロスタンは、生物系の酸化ストレスのためのin vivoの古典的なバイオマーカーです。近年、エイコサペンタエノ酸からの他のイソプロスタン、ドコサヘキサエン酸、アドレニック、およびα-リノレン酸が評価されています。これらは、人間の病気における補完的な特定のバイオマーカーとして関心を集めています。洗練された抽出方法、堅牢な解析、化学構造の解明により、生体組織および液体の検出の感度が向上しました。以前は、測定のための主な信頼できる機器はガスクロマトグラフィマス分光法(GC-MS)でしたが、現在では液体クロマトグラフィータンデム質量分析(LC-MS/MS)の使用と免疫学的技術が多くの注目を集めています。このレビューでは、GC-MSおよびLC-MS/MSによって決定されたいくつかの重要なオメガ-3およびオメガ-6脂肪酸の非酵素脂質過酸化から生成されたプロスタノイドの種類について説明します。
Metabolites of non-enzymatic lipid peroxidation of polyunsaturated fatty acids notably omega-3 and omega-6 fatty acids have become important biomarkers of lipid products. Especially the arachidonic acid-derived F2-isoprostanes are the classic in vivo biomarker for oxidative stress in biological systems. In recent years other isoprostanes from eicosapentaenoic, docosahexaenoic, adrenic and α-linolenic acids have been evaluated, namely F3-isoprostanes, F4-neuroprostanes, F2-dihomo-isoprostanes and F1-phytoprostanes, respectively. These have been gaining interest as complementary specific biomarkers in human diseases. Refined extraction methods, robust analysis and elucidation of chemical structures have improved the sensitivity of detection in biological tissues and fluids. Previously the main reliable instrumentation for measurement was gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS), but now the use of liquid chromatography-tandem mass spectrometry (LC-MS/MS) and immunological techniques is gaining much attention. In this review, the types of prostanoids generated from non-enzymatic lipid peroxidation of some important omega-3 and omega-6 fatty acids and biological samples that have been determined by GC-MS and LC-MS/MS are discussed.
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