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Journal of the science of food and agriculture2015Jun01Vol.95issue(8)

新しく孤立した乳酸鎖Lactis dxからのα-アセトラクト酸デカルボキシラーゼ(ALDC)の精製と特性評価

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

背景:ジアセチル(2,3-ブタンディオン)は、発酵乳製品からの一般的な風味の香りです。大量のジアセチルを効率的に生成できる新しい微生物をスクリーニングする必要があります。 結果:グラム染色、顕微鏡検査、および16S RDNA配列分析に基づいて、乳腺菌Lactis DXとして高濃度のジアセチルを生成した新しい乳酸菌が同定されました。そのα-アセトラク酸デカルボキシラーゼ(ALDC)は、0.45 g ml(-1)硫酸アンモニウム、セファクリルS-300およびS-200 HRおよび在来ページを使用して精製しました。精製されたALDCはモノマー構造を示し、分子量は約73.1 kDaで、SDS-PAGEを使用して推定されました。IR分析により、ALDCには典型的なタンパク質構造があることが示されました。ALDC活性の最適温度とpHは、それぞれ40°Cと6.5でした。L. lactis DXのALDCは、Fe(2+)、Zn(2+)、Mg(2+)、Ba(2+)、Ca(2+)によって活性化されましたが、Cu(2+)はALDC活性を有意に阻害しました。。ロイシン、バリン、イソロイシンはALDCを活性化しました。 結論:ジアセチルを生成する能力が高い株がL. lactis DXとして同定されました。ジアセチル産生の違いは、他のALDCとは異なるALDCによるものである可能性があります。

背景:ジアセチル(2,3-ブタンディオン)は、発酵乳製品からの一般的な風味の香りです。大量のジアセチルを効率的に生成できる新しい微生物をスクリーニングする必要があります。 結果:グラム染色、顕微鏡検査、および16S RDNA配列分析に基づいて、乳腺菌Lactis DXとして高濃度のジアセチルを生成した新しい乳酸菌が同定されました。そのα-アセトラク酸デカルボキシラーゼ(ALDC)は、0.45 g ml(-1)硫酸アンモニウム、セファクリルS-300およびS-200 HRおよび在来ページを使用して精製しました。精製されたALDCはモノマー構造を示し、分子量は約73.1 kDaで、SDS-PAGEを使用して推定されました。IR分析により、ALDCには典型的なタンパク質構造があることが示されました。ALDC活性の最適温度とpHは、それぞれ40°Cと6.5でした。L. lactis DXのALDCは、Fe(2+)、Zn(2+)、Mg(2+)、Ba(2+)、Ca(2+)によって活性化されましたが、Cu(2+)はALDC活性を有意に阻害しました。。ロイシン、バリン、イソロイシンはALDCを活性化しました。 結論:ジアセチルを生成する能力が高い株がL. lactis DXとして同定されました。ジアセチル産生の違いは、他のALDCとは異なるALDCによるものである可能性があります。

BACKGROUND: Diacetyl (2,3-butanedione) is a common flavor aroma from fermented dairy products. There is a need to screen new microorganisms that can efficiently produce large amounts of diacetyl. RESULTS: A new lactic acid bacterium that produced high concentrations of diacetyl was identified based on Gram staining, microscopic examination and 16S rDNA sequence analysis as Lactococcus lactis DX. Its α-acetolactate decarboxylase (ALDC) was purified using 0.45 g mL(-1) ammonium sulfate precipitation, Sephacryl S-300 and S-200 HR and native-PAGE. The purified ALDC displayed a monomer structure and had a molecular mass of about 73.1 kDa, which was estimated using SDS-PAGE. IR analysis showed that the ALDC had a typical protein structure. The optimal temperature and pH for ALDC activity were 40 °C and 6.5 respectively. The ALDC of L. lactis DX was activated by Fe(2+) , Zn(2+) , Mg(2+) , Ba(2+) and Ca(2+) , while Cu(2+) significantly inhibited ALDC activity. Leucine, valine and isoleucine activated the ALDC. CONCLUSION: A strain that had high ability to produce diacetyl was identified as L. lactis DX. The difference in diacetyl production may be due to the ALDC, which is different from other ALDCs.

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