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Metabolism: clinical and experimental2014Nov01Vol.63issue(11)

血漿多価不飽和脂肪酸プロファイルとデルタ-5デサチュラーゼ活性は、2型糖尿病患者で変化します

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

目的:多価不飽和脂肪酸(PUFA)の不均衡、特に低血漿N-3対N-6 PUFA比と心血管疾患のリスクとの関連はよく知られています。プラズマPUFAのバランスは、食事性脂肪酸摂取だけでなく、糖尿病によって調節不全になる可能性のある内因性脂肪酸代謝によっても決定されます。この研究では、2型糖尿病患者(T2D)患者の血漿N-3およびN-6 PUFAプロファイルおよび脂肪酸デサチュラーゼ活性を調査しました。 材料/方法:被験者は、T2Dおよび122人の健康なコントロールを持つ396人の患者でした。血漿エイコサペンタエン酸(EPA)、ドコサヘキサエン酸(DHA)、アラキドン酸(AA)、およびジホモ-γ-リノレン酸(DGLA)レベルは、毛細血管ガスクロマトグラフィーによって測定されました。 結果:血漿DHA、AA、およびDGLAレベルは有意に高く、EPAレベルは対照よりもT2D患者の方が低い傾向がありました。T2Dの患者は、コントロールよりも有意に低いEPA/AA、DHA/AA、および(EPA+DHA)/AA比、およびAA/DGLA比が高いことも示しました。総人口における年齢、性別、ボディマス指数、代謝パラメーターを含む重回帰分析は、T2Dの存在が血漿DHA、AA、およびDGLAレベルの上昇と独立して関連し、EPA/AA、DHA/AA、減少したことが明らかになったことが明らかになりました。および(EPA+DHA)/AA比。さらに、T2Dは、Delta(δ)-5 Desaturase活性の推定値として機能するAA/DGLA比と独立して積極的に関連していました。 結論:T2Dの血漿AAレベルの上昇とN-3 PUFA/AA比の減少は、少なくとも部分的にはΔ5デサチュラーゼ活性化に起因します。

目的:多価不飽和脂肪酸(PUFA)の不均衡、特に低血漿N-3対N-6 PUFA比と心血管疾患のリスクとの関連はよく知られています。プラズマPUFAのバランスは、食事性脂肪酸摂取だけでなく、糖尿病によって調節不全になる可能性のある内因性脂肪酸代謝によっても決定されます。この研究では、2型糖尿病患者(T2D)患者の血漿N-3およびN-6 PUFAプロファイルおよび脂肪酸デサチュラーゼ活性を調査しました。 材料/方法:被験者は、T2Dおよび122人の健康なコントロールを持つ396人の患者でした。血漿エイコサペンタエン酸(EPA)、ドコサヘキサエン酸(DHA)、アラキドン酸(AA)、およびジホモ-γ-リノレン酸(DGLA)レベルは、毛細血管ガスクロマトグラフィーによって測定されました。 結果:血漿DHA、AA、およびDGLAレベルは有意に高く、EPAレベルは対照よりもT2D患者の方が低い傾向がありました。T2Dの患者は、コントロールよりも有意に低いEPA/AA、DHA/AA、および(EPA+DHA)/AA比、およびAA/DGLA比が高いことも示しました。総人口における年齢、性別、ボディマス指数、代謝パラメーターを含む重回帰分析は、T2Dの存在が血漿DHA、AA、およびDGLAレベルの上昇と独立して関連し、EPA/AA、DHA/AA、減少したことが明らかになったことが明らかになりました。および(EPA+DHA)/AA比。さらに、T2Dは、Delta(δ)-5 Desaturase活性の推定値として機能するAA/DGLA比と独立して積極的に関連していました。 結論:T2Dの血漿AAレベルの上昇とN-3 PUFA/AA比の減少は、少なくとも部分的にはΔ5デサチュラーゼ活性化に起因します。

OBJECTIVE: The association between imbalance of polyunsaturated fatty acids (PUFAs), especially low plasma n-3 to n-6 PUFA ratio, and risk of cardiovascular diseases is well known. A balance of plasma PUFAs is determined not only by dietary fatty acid intake, but also by the endogenous fatty acid metabolism, which could be dysregulated by diabetes. In this study, we investigated the plasma n-3 and n-6 PUFA profile and fatty acid desaturase activity in patients with type 2 diabetes (T2D). MATERIALS/METHODS: The subjects were 396 patients with T2D and 122 healthy controls. Plasma eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA), arachidonic acid (AA), and dihomo-γ-linolenic acid (DGLA) levels were measured by capillary gas chromatography. RESULTS: Plasma DHA, AA, and DGLA levels were significantly higher, and EPA levels tended to be lower in patients with T2D than in the controls. Patients with T2D also exhibited significantly lower EPA/AA, DHA/AA, and (EPA+DHA)/AA ratios, and a higher AA/DGLA ratio than the controls. Multiple regression analyses, including age, sex, body mass index, and metabolic parameters in the total population, revealed that the presence of T2D was independently associated with elevated plasma DHA, AA, and DGLA levels and decreased EPA/AA, DHA/AA, and (EPA+DHA)/AA ratios. Furthermore, T2D was independently and positively related to the AA/DGLA ratio, which serves as an estimate of delta (Δ)-5 desaturase activity. CONCLUSIONS: Elevated plasma AA levels and decreased n-3 PUFA/AA ratios in T2D are attributable, at least partly, to Δ5 desaturase activation.

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