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Carbohydrate polymers2014Dec19Vol.114issue()

Pleurotus eryngii残基からの多糖類の精製、特性評価、および抗腫瘍活性

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

Pleurotus eryngii残基からの新しい水溶性多糖類を分離し、DEAEセルロース-52クロマトグラフィーおよびセファデックスG-100サイズ排出クロマトグラフィーによりさらに精製して、PEPE-1、PEPE-2およびPEPE-3を生成しました。分子量は、高性能サイズ排除クロマトグラフィー(HPSEC)によって決定されました。単糖組成のガスクロマトグラフィー(GC)分析により、Pepe-1、Pepe-2、およびPepe-3がヘテロポリサッカル化糖であり、主にグルコースで構成されていることが確認されました。硫酸塩およびウロン酸含有量、紫外線および赤外線スペクトルも評価されました。HEPG-2細胞に対する多糖類の抗腫瘍活性は、in vitroで研究されました。結果は、3つの多糖類が増殖を抑制し、乳酸デヒドロゲナーゼ(LDH)放出を用量および時間依存的に促進することができることを示しました。効果は、それぞれPepe-1 <Pepe-2 <Pepe-3の順に増加しました。ウリン酸含有量でも同じ順序が観察されました。この研究で提示された調査結果は、P。eryngii残基から抽出された多糖類が機能性食品や天然抗腫瘍の発達に適している可能性があることを示唆しています。

Pleurotus eryngii残基からの新しい水溶性多糖類を分離し、DEAEセルロース-52クロマトグラフィーおよびセファデックスG-100サイズ排出クロマトグラフィーによりさらに精製して、PEPE-1、PEPE-2およびPEPE-3を生成しました。分子量は、高性能サイズ排除クロマトグラフィー(HPSEC)によって決定されました。単糖組成のガスクロマトグラフィー(GC)分析により、Pepe-1、Pepe-2、およびPepe-3がヘテロポリサッカル化糖であり、主にグルコースで構成されていることが確認されました。硫酸塩およびウロン酸含有量、紫外線および赤外線スペクトルも評価されました。HEPG-2細胞に対する多糖類の抗腫瘍活性は、in vitroで研究されました。結果は、3つの多糖類が増殖を抑制し、乳酸デヒドロゲナーゼ(LDH)放出を用量および時間依存的に促進することができることを示しました。効果は、それぞれPepe-1 <Pepe-2 <Pepe-3の順に増加しました。ウリン酸含有量でも同じ順序が観察されました。この研究で提示された調査結果は、P。eryngii残基から抽出された多糖類が機能性食品や天然抗腫瘍の発達に適している可能性があることを示唆しています。

A novel water-soluble polysaccharide from Pleurotus eryngii residue was isolated and further purified by DEAE cellulose-52 chromatography and Sephadex G-100 size-exclusion chromatography to yield PEPE-1, PEPE-2 and PEPE-3. Molecular weights were determined by high-performance size-exclusion chromatography (HPSEC). Gas chromatography (GC) analysis of monosaccharide composition confirmed that PEPE-1, PEPE-2 and PEPE-3 were heteropolysaccharides and mainly composed of glucose. Sulfate and uronic acid content, ultraviolet and infrared spectrum were also evaluated. The antitumor activities of the polysaccharides against HepG-2 cells were studied in vitro. Results showed that the three polysaccharides could suppress the proliferation and enhance lactate dehydrogenase (LDH) release of HepG-2 cells in a dose- and time-dependent manner. The effect increased in the order of PEPE-1<PEPE-2<PEPE-3, respectively. The same order was also observed with uronic acid content. Findings presented in this study suggested that the polysaccharides extracted from P. eryngii residue might be suitable for functional foods and natural antitumor drugs development.

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