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Revista brasileira de epidemiologia = Brazilian journal of epidemiology2014Dec01Vol.17issue(4)

ブラジルのサンパウロの大人のための食物頻度のアンケートの妥当性と再現性

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

目的:ブラジルのサンパウロの大人の食物消費を推定するために開発された食物頻度のアンケートの妥当性と再現性を評価するため。 方法:サンパウロに住んでいる両方の性別の20歳以上の個人のサンプルを、食物頻度アンケートの検証研究(n = 77)と再現性研究(n = 74)に使用しました。エネルギーと19の栄養素の妥当性と再現性を検証するために、2つの食物頻度アンケート(60項目)と3つの24時間の食事リコール(24時間参照方法)を適用しました。妥当性は、スピアマン相関係数(粗および脱アテン化)および加重カッパ、およびクラス内相関係数と加重カッパによって再現性によって検証されました。 結果:妥当性の分析では、栄養素の30%で0.21(炭水化物)から0.74(エネルギー)から0.74(エネルギー)の範囲の範囲の反応性相関係数が0.74(エネルギー)の範囲でした。多価不飽和脂肪と葉酸は、有意な相関と加重カッパを示しませんでした。再現性では、相関係数は0.36(多価脂肪)から0.69(カルシウム)の範囲であり、栄養素の80%で加重カッパは0.40を超えました。 結論:分析された食物頻度のアンケートは、参照法と比較してサンパウロの成人の食物消費を推定するための良好な妥当性と再現性を持っているため、同様の集団に関する疫学研究で使用するのは適切な手段です。多価不飽和脂肪と葉酸の推定値は注意して解釈する必要があります。

目的:ブラジルのサンパウロの大人の食物消費を推定するために開発された食物頻度のアンケートの妥当性と再現性を評価するため。 方法:サンパウロに住んでいる両方の性別の20歳以上の個人のサンプルを、食物頻度アンケートの検証研究(n = 77)と再現性研究(n = 74)に使用しました。エネルギーと19の栄養素の妥当性と再現性を検証するために、2つの食物頻度アンケート(60項目)と3つの24時間の食事リコール(24時間参照方法)を適用しました。妥当性は、スピアマン相関係数(粗および脱アテン化)および加重カッパ、およびクラス内相関係数と加重カッパによって再現性によって検証されました。 結果:妥当性の分析では、栄養素の30%で0.21(炭水化物)から0.74(エネルギー)から0.74(エネルギー)の範囲の範囲の反応性相関係数が0.74(エネルギー)の範囲でした。多価不飽和脂肪と葉酸は、有意な相関と加重カッパを示しませんでした。再現性では、相関係数は0.36(多価脂肪)から0.69(カルシウム)の範囲であり、栄養素の80%で加重カッパは0.40を超えました。 結論:分析された食物頻度のアンケートは、参照法と比較してサンパウロの成人の食物消費を推定するための良好な妥当性と再現性を持っているため、同様の集団に関する疫学研究で使用するのは適切な手段です。多価不飽和脂肪と葉酸の推定値は注意して解釈する必要があります。

OBJECTIVES: To assess the validity and reproducibility of a food frequency questionnaire developed for estimating the food consumption of adults in São Paulo, Brazil, based population study. METHODS: A sample of individuals aged above 20 years, of both genders, living in São Paulo, was used for the validation study (n = 77) and reproducibility study (n = 74) of the food frequency questionnaire. To verify the validity and reproducibility of energy and 19 nutrients were applied two food frequency questionnaires (60 items) and three 24-hour dietary recalls (24HR - reference method). The validity was verified by Spearman correlation coefficient (crude and de-attenuated) and weighted Kappa, and reproducibility by intraclass correlation coefficients and weighted kappa. RESULTS: In analyzes of validity de-attenuated correlation coefficients ranged from 0.21 (carbohydrate) to 0.74 (energy), and weighted kappa exceeded 0.40 for 30% of the nutrients. Polyunsaturated fat and folate did not show significant correlation and weighted kappa. In reproducibility correlation coefficients ranged from 0.36 (polyunsaturated fat) to 0.69 (calcium), and weighted kappa exceeded 0.40 for 80% of the nutrients. CONCLUSION: The food frequency questionnaire analyzed has good validity and reproducibility for estimating the food consumption of adults in São Paulo compared to the reference method, so it is an appropriate instrument to be used in epidemiological studies on similar populations. Estimates of polyunsaturated fat and folate should be interpreted with caution.

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