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この研究の目的は、イラン中央部の農村(ro骨)および郊外(ホメイニシャール)の個体群の異なる年齢層の亜鉛(Zn)および鉄(Fe)の状態を推定し、動物と植物の食品からのZn摂取量をZn摂取量とZnとFeの状態の関係を調べることでした。就学前の子供(27)、学童(157)、女性(91)、および男性(66)を含む341人の被験者からの血液サンプルは、血清亜鉛(SZN)、血清フェリチン(SF)、総C反応性タンパク質、ヘモグロビンについて分析されました。主要な食物群からの毎日のZnおよびフィチン酸(PA)摂取量は、3日間の計量された食物記録を使用して推定されました。低SZNに基づくZn欠乏症の全体的な有病率は、卵子で5.9%、Khomeini Shahrで7.2%でした。貧血は郊外よりも村の方が高かった(33.5%対22.7%; P = 0.04)、ホメイニ・シャールの貧血のほぼ半分、ルーランの36%は低SFに基づく鉄欠乏(ID)と関連していた。食事のPA:Znモル比は10〜13であり、中程度のZnバイオアベイラビリティの食事を示しています。人口の約18%は、WHOが平均要件を推定したよりもZnを消費しませんでした。ZNステータスとFEステータスの間に関連性はありませんでした。研究集団におけるZn欠乏症の適度な有病率は、動物源食品からの比較的高いZn摂取量によって説明できます。しかし、貧血は被験者の約30%に影響を与える深刻な公衆衛生問題であり、IDのためにほぼ半分があります。Znの状態よりも低いFeステータスは、茶や乳製品の頻繁な消費によるものである可能性があります。
この研究の目的は、イラン中央部の農村(ro骨)および郊外(ホメイニシャール)の個体群の異なる年齢層の亜鉛(Zn)および鉄(Fe)の状態を推定し、動物と植物の食品からのZn摂取量をZn摂取量とZnとFeの状態の関係を調べることでした。就学前の子供(27)、学童(157)、女性(91)、および男性(66)を含む341人の被験者からの血液サンプルは、血清亜鉛(SZN)、血清フェリチン(SF)、総C反応性タンパク質、ヘモグロビンについて分析されました。主要な食物群からの毎日のZnおよびフィチン酸(PA)摂取量は、3日間の計量された食物記録を使用して推定されました。低SZNに基づくZn欠乏症の全体的な有病率は、卵子で5.9%、Khomeini Shahrで7.2%でした。貧血は郊外よりも村の方が高かった(33.5%対22.7%; P = 0.04)、ホメイニ・シャールの貧血のほぼ半分、ルーランの36%は低SFに基づく鉄欠乏(ID)と関連していた。食事のPA:Znモル比は10〜13であり、中程度のZnバイオアベイラビリティの食事を示しています。人口の約18%は、WHOが平均要件を推定したよりもZnを消費しませんでした。ZNステータスとFEステータスの間に関連性はありませんでした。研究集団におけるZn欠乏症の適度な有病率は、動物源食品からの比較的高いZn摂取量によって説明できます。しかし、貧血は被験者の約30%に影響を与える深刻な公衆衛生問題であり、IDのためにほぼ半分があります。Znの状態よりも低いFeステータスは、茶や乳製品の頻繁な消費によるものである可能性があります。
The aim of this study was to estimate the zinc (Zn) and iron (Fe) status of different age groups in rural (Rooran) and suburban (Khomeini Shahr) populations in central Iran, to relate the Zn status to Zn intake from animal and plant foods, and to examine the relationship between Zn and Fe status. Blood samples from 341 subjects including preschool children (27), schoolchildren (157), women (91), and men (66) were analyzed for serum zinc (SZn), serum ferritin (SF), total C-reactive protein, and hemoglobin. Daily Zn and phytic acid (PA) intakes from major food groups were estimated using a 3-day weighed food record. The overall prevalence of Zn deficiency based on low SZn was 5.9 % in Rooran and 7.2 % in Khomeini Shahr. Anemia was higher in the village than in the suburb (33.5 % vs. 22.7 %; p = 0.04) and almost half of the anemia in Khomeini Shahr and 36 % in Rooran was associated with iron deficiency (ID) based on low SF. The PA:Zn molar ratio in the diet was 10 - 13, indicating a diet of moderate Zn bioavailability. About 18 % of the population consumed less Zn than their WHO Estimated Average Requirements. There was no association between Zn status and Fe status. The modest prevalence of Zn deficiency in the study populations can be explained by a relatively high Zn intake from animal source foods. Anemia however is a serious public health problem affecting some 30 % of the subjects, with almost half due to ID. The lower Fe status than Zn status could be due to the frequent consumption of tea and dairy products.
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