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はじめに:食事誘発性肥満中のメラノコルチン系の感度の変化に関する矛盾するデータが存在します。メラノコルチンの感受性は、特に肥満のレベルではなく脂肪含有量に依存すると仮定しました。この研究の目的は、食物成分が異なる自由選択食を使用して、メラノコルチン受容体アゴニストに対する摂食応答に対する食事組成の影響を決定することでした。 方法:雄のウィスターラットは、チョウ、飽和脂肪および液糖(FCHFHS)、チャウと飽和脂肪(FCHF)、またはチョウと液体のいずれかのフリー選択(FC)食事(FC)ダイエットにさらされました(FC)FCHS)4週間。メラノコルチンの感受性は、メラノコルチン3/4受容体アゴニストメラノタンII(MTII)または外側心室のビヒクルの投与後の食物摂取を測定することによりテストされました。別の実験では、プロピオメラノコルチン(POMC)およびアグーチ関連タンパク質(AGRP)mRNAレベルを、4週間自由選択食を服用したラットのin situハイブリダイゼーションを伴う弓状核で決定されました。 結果:FCHFHSダイエットのラットは、4週間にわたって、チョウ、FCHS、FCHFダイエットのラットと比較して、カロリー摂取量と体重増加の増加を示しています。カロリー摂取量と体重増加は、FCHF、FCHS、およびチョウダイエットのラット間で匹敵しました。4週間の食事の後、POMCおよびAGRP mRNAレベルは食事グループ間で違いはありませんでした。MTIIは、Chow、FCHFHS、またはFCHS食事のラットと比較して、FCHF食のラットのカロリー摂取量を大幅に抑制しました。さらに、脂肪成分はMTIIによって最も阻害され、砂糖成分は最も阻害されませんでした。 結論:FCHFダイエットのラットは、カロリー摂取量と体重増加に依存しないチャウ、FCH、FCHFHSダイエットのラットよりも、メラノコルチン受容体アゴニストMTIIに対するより強い食物摂取阻害を示します。私たちのデータは、メラノコルチン系の感度の肥満ではなく、食事組成、特に食事脂肪含有量の重要な役割を示しています。
はじめに:食事誘発性肥満中のメラノコルチン系の感度の変化に関する矛盾するデータが存在します。メラノコルチンの感受性は、特に肥満のレベルではなく脂肪含有量に依存すると仮定しました。この研究の目的は、食物成分が異なる自由選択食を使用して、メラノコルチン受容体アゴニストに対する摂食応答に対する食事組成の影響を決定することでした。 方法:雄のウィスターラットは、チョウ、飽和脂肪および液糖(FCHFHS)、チャウと飽和脂肪(FCHF)、またはチョウと液体のいずれかのフリー選択(FC)食事(FC)ダイエットにさらされました(FC)FCHS)4週間。メラノコルチンの感受性は、メラノコルチン3/4受容体アゴニストメラノタンII(MTII)または外側心室のビヒクルの投与後の食物摂取を測定することによりテストされました。別の実験では、プロピオメラノコルチン(POMC)およびアグーチ関連タンパク質(AGRP)mRNAレベルを、4週間自由選択食を服用したラットのin situハイブリダイゼーションを伴う弓状核で決定されました。 結果:FCHFHSダイエットのラットは、4週間にわたって、チョウ、FCHS、FCHFダイエットのラットと比較して、カロリー摂取量と体重増加の増加を示しています。カロリー摂取量と体重増加は、FCHF、FCHS、およびチョウダイエットのラット間で匹敵しました。4週間の食事の後、POMCおよびAGRP mRNAレベルは食事グループ間で違いはありませんでした。MTIIは、Chow、FCHFHS、またはFCHS食事のラットと比較して、FCHF食のラットのカロリー摂取量を大幅に抑制しました。さらに、脂肪成分はMTIIによって最も阻害され、砂糖成分は最も阻害されませんでした。 結論:FCHFダイエットのラットは、カロリー摂取量と体重増加に依存しないチャウ、FCH、FCHFHSダイエットのラットよりも、メラノコルチン受容体アゴニストMTIIに対するより強い食物摂取阻害を示します。私たちのデータは、メラノコルチン系の感度の肥満ではなく、食事組成、特に食事脂肪含有量の重要な役割を示しています。
INTRODUCTION: Conflicting data exist on sensitivity changes of the melanocortin system during diet-induced obesity. We hypothesized that melanocortin sensitivity depends on diet composition, in particular on the fat content rather than the level of obesity. The aim of this study was to determine the influence of diet composition on feeding responses to a melanocortin receptor agonist, using free-choice diets that differ in food components. METHODS: Male Wistar rats were subjected to a chow (CHOW) diet or a free-choice (fc) diet of either chow, saturated fat and liquid sugar (fcHFHS), chow and saturated fat (fcHF), or chow and liquid sugar (fcHS) for 4 weeks. Melanocortin sensitivity was tested by measuring food intake following administration of the melanocortin 3/4 receptor agonist melanotan II (MTII) or vehicle in the lateral ventricle. In a separate experiment, proopiomelanocortin (POMC) and agouti-related protein (AgRP) mRNA levels were determined in the arcuate nucleus with in situ hybridization in rats subjected to the free-choice diets for 4 weeks. RESULTS: Rats on the fcHFHS diet for 4 weeks show increased caloric intake and body weight gain compared to rats on the CHOW, fcHS and fcHF diet. Caloric intake and body weight gain was comparable between rats on the fcHF, fcHS, and CHOW diet. After 4 weeks diet, POMC and AgRP mRNA levels were not different between diet groups. MTII inhibited caloric intake to a larger extent in rats on the fcHF diet compared to rats on the CHOW, fcHFHS or fcHS diet. Moreover, the fat component was the most inhibited by MTII, and the sugar component the least. CONCLUSION: Rats on the fcHF diet show stronger food intake inhibition to the melanocortin receptor agonist MTII than rats on the CHOW, fcHS, and fcHFHS diet, which is independent of caloric intake and body weight gain. Our data point toward an important role for diet composition, particularly the dietary fat content, and not obesity in the sensitivity of the melanocortin system.
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