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チアは、繊維、脂質、タンパク質の含有量が高いため、世界人口によって消費されています。目的は、チアのタンパク質の品質(種子と小麦粉)と熱処理(90°C/20分)、グルコースと脂質の恒常性への影響、および肝臓の完全性とウィスターラットの腸の形態を評価することでした。14日間、コントロールダイエット(カゼイン)、遊離タンパク質ダイエット(散発性)および4つの食事テスト(チアシード、チアシード、チア粉と熱処理を伴うチア粉とチア粉)を受けた6つのグループに分割された36個の雄ラット、離乳の雄ラット36個に使われていた。タンパク質効率比(PER)、正味タンパク質比(NPR)、および真の消化率(TD)を評価しました。動物の生化学的変数と肝臓および腸の形態が決定されました。PER、NPR、およびTDの値は、チアを与えられ、対照群よりも低い動物の間で違いはありませんでした。チアを与えられた動物は、より低い濃度のグルコースを示しました。トリアシルグリセリド、低密度リポタンパク質コレステロール、および非常に低密度のリポタンパク質および高密度リポタンパク質コレステロールよりも高い高密度リポタンパク質コレステロール。チアを与えられた動物の肝臓の重量は、対照群よりも低かった。腸の筋肉層の地下室の深さと厚さは、チアを与えられたグループで高かった。CHIAの消費は、良好な消化率、低血糖効果、脂質および血糖プロファイルの改善、動物の肝臓の脂肪沈着の減少を示し、その機能を強化する腸組織の変化を促進しました。
チアは、繊維、脂質、タンパク質の含有量が高いため、世界人口によって消費されています。目的は、チアのタンパク質の品質(種子と小麦粉)と熱処理(90°C/20分)、グルコースと脂質の恒常性への影響、および肝臓の完全性とウィスターラットの腸の形態を評価することでした。14日間、コントロールダイエット(カゼイン)、遊離タンパク質ダイエット(散発性)および4つの食事テスト(チアシード、チアシード、チア粉と熱処理を伴うチア粉とチア粉)を受けた6つのグループに分割された36個の雄ラット、離乳の雄ラット36個に使われていた。タンパク質効率比(PER)、正味タンパク質比(NPR)、および真の消化率(TD)を評価しました。動物の生化学的変数と肝臓および腸の形態が決定されました。PER、NPR、およびTDの値は、チアを与えられ、対照群よりも低い動物の間で違いはありませんでした。チアを与えられた動物は、より低い濃度のグルコースを示しました。トリアシルグリセリド、低密度リポタンパク質コレステロール、および非常に低密度のリポタンパク質および高密度リポタンパク質コレステロールよりも高い高密度リポタンパク質コレステロール。チアを与えられた動物の肝臓の重量は、対照群よりも低かった。腸の筋肉層の地下室の深さと厚さは、チアを与えられたグループで高かった。CHIAの消費は、良好な消化率、低血糖効果、脂質および血糖プロファイルの改善、動物の肝臓の脂肪沈着の減少を示し、その機能を強化する腸組織の変化を促進しました。
Chia has been consumed by the world population due to its high fiber, lipids and proteins content. The objective was to evaluate the protein quality of chia untreated (seed and flour) and heat treated (90 °C/20 min), their influence on glucose and lipid homeostasis and integrity of liver and intestinal morphology of Wistar rats. 36 male rats, weanling, divided into six groups which received control diet (casein), free protein diet (aproteic) and four diet tests (chia seed; chia seed with heat treatment; chia flour and chia flour with heat treatment) for 14 days were used. The protein efficiency ratio (PER), net protein ratio (NPR) and true digestibility (TD) were evaluated. The biochemical variables and liver and intestinal morphologies of animals were determined. The values of PER, NPR and TD did not differ among the animals that were fed with chia and were lower than the control group. The animals that were fed with chia showed lower concentrations of glucose; triacylglycerides, low-density lipoprotein cholesterol and very low-density lipoprotein and higher high-density lipoprotein cholesterol than the control group. The liver weight of animals that were fed with chia was lower than the control group. Crypt depth and thickness of intestinal muscle layers were higher in groups that were fed with chia. The consumption of chia has shown good digestibility, hypoglycemic effect, improved lipid and glycemic profiles and reduced fat deposition in liver of animals, and also promoted changes in intestinal tissue that enhanced its functionality.
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