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匂いと味は、甲状腺機能の変化に影響されることが知られています。しかし、多くの甲状腺機能低下症の患者と医師は、彼らの二筋腫と発物に気づいていません。本研究は、甲状腺機能低下症と嗅覚の損失との関係にもっと光を当てるために実施されました。32人の主要な甲状腺機能低下症患者と31のコントロールは、前向き無作為化介入研究に登録されています。新たに診断された原発性甲状腺機能低下症患者は、3〜6か月間L-チロキシンで治療されました。対照群は、正常な甲状腺機能の生化学的証拠に基づいて選択されました。精神生理学的嗅覚検査は、フェルトチップペン(「Sniffin 'Sticks」、Burghart、Wedel、ドイツ)に似た臭気ディスペンサーを使用して実施されました。味の関数テストは、基本的に味の吸着濾紙ストリップである「味覚」(バーガート、ウェデル、ドイツ)を使用して行われました。臭いの識別、しきい値、差別、TDIスコア、苦味、甘い味のスコアは、対照と比較して未治療の甲状腺機能低下症患者で有意に低かった(12.31±1.09対14.03±1.05、P <0.001; 7.09±1.15対8.89±1.12、P <<<<0.001; 11.47±0.95対13.06±0.85、P <0.001;治療の3か月目と甲状腺機能低下症患者の治療前のスコアの比較により、識別、しきい値、差別、TDIスコア、苦い、甘い、塩味の味の観点から、臭いと味の機能の有意な改善が明らかになりました(12.31±1.09対13.84±±1.2222222222222222222、p <0.001; 7.09±1.15対8.02±1.16、p <0.001;11.47±0.95対12.41±1.21、p <0.90±34.27±3.25、p <0.001、6.06±1.4、p <0.001;0.001および6.12±2.32それぞれ6.62±1.48、p = 0.044)。相関分析では、TPO-ABレベルと識別、識別とTDIスコアの間に負の相関がありました(r = -0.409、p = 0.02; r = -0.424、p = 0.016; r = -0.532、p = 0.002)、また、TG-ABレベルと識別、TDI、および苦いスコアの間(r = -0.423、p = 0.016;r = -0.468、p = 0.007、それぞれ-0.409、p = 0.02)。一次甲状腺機能低下症は、臭いと味に悪影響を与えることがわかった。RAI治療は、外科的および自己免疫性甲状腺機能低下症と比較して、臭いと味が最も破壊的であることがわかりました。甲状腺機能低下症の治療は、両方の感覚の改善と正の相関がありました。したがって、臭い/味覚喪失の患者の将来の精密検査には、甲状腺機能の調査を含める必要があります。
匂いと味は、甲状腺機能の変化に影響されることが知られています。しかし、多くの甲状腺機能低下症の患者と医師は、彼らの二筋腫と発物に気づいていません。本研究は、甲状腺機能低下症と嗅覚の損失との関係にもっと光を当てるために実施されました。32人の主要な甲状腺機能低下症患者と31のコントロールは、前向き無作為化介入研究に登録されています。新たに診断された原発性甲状腺機能低下症患者は、3〜6か月間L-チロキシンで治療されました。対照群は、正常な甲状腺機能の生化学的証拠に基づいて選択されました。精神生理学的嗅覚検査は、フェルトチップペン(「Sniffin 'Sticks」、Burghart、Wedel、ドイツ)に似た臭気ディスペンサーを使用して実施されました。味の関数テストは、基本的に味の吸着濾紙ストリップである「味覚」(バーガート、ウェデル、ドイツ)を使用して行われました。臭いの識別、しきい値、差別、TDIスコア、苦味、甘い味のスコアは、対照と比較して未治療の甲状腺機能低下症患者で有意に低かった(12.31±1.09対14.03±1.05、P <0.001; 7.09±1.15対8.89±1.12、P <<<<0.001; 11.47±0.95対13.06±0.85、P <0.001;治療の3か月目と甲状腺機能低下症患者の治療前のスコアの比較により、識別、しきい値、差別、TDIスコア、苦い、甘い、塩味の味の観点から、臭いと味の機能の有意な改善が明らかになりました(12.31±1.09対13.84±±1.2222222222222222222、p <0.001; 7.09±1.15対8.02±1.16、p <0.001;11.47±0.95対12.41±1.21、p <0.90±34.27±3.25、p <0.001、6.06±1.4、p <0.001;0.001および6.12±2.32それぞれ6.62±1.48、p = 0.044)。相関分析では、TPO-ABレベルと識別、識別とTDIスコアの間に負の相関がありました(r = -0.409、p = 0.02; r = -0.424、p = 0.016; r = -0.532、p = 0.002)、また、TG-ABレベルと識別、TDI、および苦いスコアの間(r = -0.423、p = 0.016;r = -0.468、p = 0.007、それぞれ-0.409、p = 0.02)。一次甲状腺機能低下症は、臭いと味に悪影響を与えることがわかった。RAI治療は、外科的および自己免疫性甲状腺機能低下症と比較して、臭いと味が最も破壊的であることがわかりました。甲状腺機能低下症の治療は、両方の感覚の改善と正の相関がありました。したがって、臭い/味覚喪失の患者の将来の精密検査には、甲状腺機能の調査を含める必要があります。
Smell and taste are known to be influenced by thyroid function changes. However, many hypothyroid patients and physicians are unaware of their dysosmia and dysgeusia. The present study was performed to shed more light on the relation between hypothyroidism and olfactory loss. 32 primary hypothyroid patients and 31 controls enrolled in the prospective randomized interventional study. Newly diagnosed Primary hypothyroid patients were treated with L-thyroxine for 3-6 months. The control group was selected on the basis of the biochemical evidence of a normal thyroid function. Psychophysiological olfactory testing was performed using odor dispensers similar to felt-tip pens ("Sniffin' Sticks", Burghart, Wedel, Germany). Taste function tests were made using "Taste Strips" (Burghart, Wedel, Germany) which are basically tastant adsorbed filter paper strip. Smell identification, threshold, discrimination, TDI scores, bitter and sweet taste scores were significantly lower in untreated hypothyroid patients compared to controls (12.31±1.09 vs. 14.03±1.05, p<0.001; 7.09±1.15 vs. 8.89±1.12, p<0.001; 11.47±0.95 vs. 13.06±0.85, p<0.001; 30.90±2.70 vs. 35.89±2.07, p<0.001; 4.88±1.6 vs. 6.64±0.96, p<0.001; and 5.5±2.22 vs. 6.58±1.28, p=0.021) respectively. Comparison of scores at the third month of treatment and before treatment of hypothyroid patients revealed significant improvement in smell and taste functions in terms of identification, threshold, discrimination, TDI scores, bitter, sweet and salty tastes (12.31±1.09 vs. 13.84±1.22, p<0.001; 7.09±1.15 vs. 8.02±1.16, p<0.001; 11.47±0.95 vs. 12.41±1.21, p<0.001; 30.90±2.70 vs. 34.27±3.25, p<0.001; 4.88±1.6 vs. 6.06±1.4, p<0.001; 5.5±2.22 vs. 6.38±1.28, p<0.001; and 6.12±2.32 vs. 6.62±1.48, p=0.044) respectively. On correlation analysis, there was a negative correlation between TPO-Ab levels and discrimination, identification and TDI scores (r=-0.409, p=0.02; r=-0.424, p=0.016; r=-0.532, p=0.002), and also between Tg-Ab levels and identification, TDI, and bitter scores (r=-0.423, p=0.016; r=-0.468, p=0.007; r=-0.409, p=0.02) respectively. Primary hypothyroidism was found to have a negative effect on smell and taste. RAI treatment was found to be most destructive on smell and taste compared to surgical and autoimmune hypothyroidism. Treatment of hypothyroidism was positively correlated with an improvement of both senses. Thus, the future workup of patients with smell/taste loss should include investigations for thyroid functions.
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