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Journal of agricultural and food chemistry2016Oct12Vol.64issue(40)

蛍光検出(GP-HPLC-FLD)を備えたゲル透過性高性能液体クロマトグラフィーによるセリアック病患者の小麦澱粉中のグルテンの改善定量化

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

精製小麦澱粉(WST)は、セリアック病(CD)患者向けのグルテンを含まない製品で一般的に使用されています。それはほとんど忍容性がありますが、CD患者の安全性について疑問が持続します。1つの理由は、ほとんどのELISAキットがグルテンのアルコール可溶性グリアジン画分を主に認識しているが、アルコール加工のグルテニン画分を標的に不十分なことです。この問題に対処するために、WSTからのグリアジン、グルテニン、およびグルテンの連続的な抽出に基づいた新しい敏感な方法に続いて、蛍光検出(GP-HPLC-FLD)を伴うゲル透過性高速液体クロマトグラフィーが開発されました。かなりの量のグルテニンがほとんどのWSTに存在することが明らかになりました。グリアジンとグルテニンの合計としてGP-HPLC-FLDによって定量化されたグルテン含有量は、26 WSTのうち19倍でR5 ELISA(グリアジンの含有量に2倍)を掛けたR5 ELISA(グリアジン含有量としてのグルテン)よりも高かった。選択性が限られているにもかかわらず、GP-HPLC-FLDは、WSTのグルテンを定量化するためにELISAに確認方法として適用できます。

精製小麦澱粉(WST)は、セリアック病(CD)患者向けのグルテンを含まない製品で一般的に使用されています。それはほとんど忍容性がありますが、CD患者の安全性について疑問が持続します。1つの理由は、ほとんどのELISAキットがグルテンのアルコール可溶性グリアジン画分を主に認識しているが、アルコール加工のグルテニン画分を標的に不十分なことです。この問題に対処するために、WSTからのグリアジン、グルテニン、およびグルテンの連続的な抽出に基づいた新しい敏感な方法に続いて、蛍光検出(GP-HPLC-FLD)を伴うゲル透過性高速液体クロマトグラフィーが開発されました。かなりの量のグルテニンがほとんどのWSTに存在することが明らかになりました。グリアジンとグルテニンの合計としてGP-HPLC-FLDによって定量化されたグルテン含有量は、26 WSTのうち19倍でR5 ELISA(グリアジンの含有量に2倍)を掛けたR5 ELISA(グリアジン含有量としてのグルテン)よりも高かった。選択性が限られているにもかかわらず、GP-HPLC-FLDは、WSTのグルテンを定量化するためにELISAに確認方法として適用できます。

Purified wheat starch (WSt) is commonly used in gluten-free products for celiac disease (CD) patients. It is mostly well-tolerated, but doubts about its safety for CD patients persist. One reason may be that most ELISA kits primarily recognize the alcohol-soluble gliadin fraction of gluten, but insufficiently target the alcohol-insoluble glutenin fraction. To address this problem, a new sensitive method based on the sequential extraction of gliadins, glutenins, and gluten from WSt followed by gel-permeation high-performance liquid chromatography with fluorescence detection (GP-HPLC-FLD) was developed. It revealed that considerable amounts of glutenins were present in most WSt. The gluten contents quantitated by GP-HPLC-FLD as sum of gliadins and glutenins were higher than those by R5 ELISA (gluten as gliadin content multiplied by a factor of 2) in 19 out of 26 WSt. Despite its limited selectivity, GP-HPLC-FLD may be applied as confirmatory method to ELISA to quantitate gluten in WSt.

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