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Biological & pharmaceutical bulletin2017Mar01Vol.40issue(3)

国際食品添加剤仕様における脂肪酸のスクロースエステルの溶解度試験

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

食品添加物(乳化剤)として世界中で市販されている脂肪酸(SEFA)製品のスクロースエステルの10サンプルの溶解度を調査しました。1つのサンプルは水とエタノールの両方に透過的に溶解しましたが、他のサンプルは白い濁度および/または沈殿物を生成し、国連の共同食品農業機関(FAO)/WHOフード添加物の専門委員会によって確立された溶解度基準を満たしていませんでした(jecfa)。サンプル溶液が加熱されると、水とエタノールの両方の溶解度が増加しました。すべてのサンプルはエタノールに透過的に溶解し、分散し、水中で沈殿物を生成せずに白になりました。本研究は、JECFA SEFA仕様の現在の溶解度基準を改訂する必要があることを示唆しています。

食品添加物(乳化剤)として世界中で市販されている脂肪酸(SEFA)製品のスクロースエステルの10サンプルの溶解度を調査しました。1つのサンプルは水とエタノールの両方に透過的に溶解しましたが、他のサンプルは白い濁度および/または沈殿物を生成し、国連の共同食品農業機関(FAO)/WHOフード添加物の専門委員会によって確立された溶解度基準を満たしていませんでした(jecfa)。サンプル溶液が加熱されると、水とエタノールの両方の溶解度が増加しました。すべてのサンプルはエタノールに透過的に溶解し、分散し、水中で沈殿物を生成せずに白になりました。本研究は、JECFA SEFA仕様の現在の溶解度基準を改訂する必要があることを示唆しています。

We investigated the solubility of 10 samples of sucrose esters of fatty acids (SEFA) products that are commercially available worldwide as food additives (emulsifiers). Although one sample dissolved transparently in both water and ethanol, other samples produced white turbidity and/or precipitates and did not meet the solubility criterion established by the Joint Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA). When the sample solutions were heated, the solubility in both water and ethanol increased. All of the samples dissolved transparently in ethanol, and dispersed and became white without producing precipitates in water. The present study suggests that the current solubility criterion of the JECFA SEFA specifications needs to be revised.

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