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Appetite2017Sep01Vol.116issue()

計画的な行動の理論を使用して、オーストラリアでの妊娠中の食事の意図と食事の推奨事項を予測する

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

この研究の目的は、健康的な食事意図と実際の摂食行動との関係を理解することにより、妊婦のより効果的な健康的な食事介入戦略の開発を支援することです。具体的には、この研究では、計画的行動の理論(TPB)が[態度、主観的節、知覚されるbehaviououral-control(PBC)]を構築するかどうかを調査しました。妊娠中の健康的な食事を消費する意図と2)妊娠中の食物消費行動(食物グループの推奨の順守など)の分散を説明するのに役立ちます。オーストラリアの455人の妊婦の横断的サンプルは、より大きな包括的なWebベースの栄養アンケートの一部としてTPBアンケートに記入しました。健康な食べる人としての女性の知覚されたストレス、健康価値、自己同一性も測定されました。食事摂取量は、2013年のオーストラリアの食事ガイドラインに基づいて6項目を使用して評価されました。階層的な多重線形回帰モデルが推定され(有意水準<0.05)、これは健康な摂食意図スコアの分散の70%と、食品グループの推奨事項の順守の分散の12%を説明しました。TPBコンストラクトは、健康的な摂食意図の総分散の66%を説明しました。より強力な健康的な摂食意図の重要な予測因子は、より大きなPBCと主観的な規範であり、その後、正の姿勢と健康的な食べる人としてのより強い自己同一性が続きました。逆に、TPBコンストラクトは、食品グループの推奨事項を順守する総分散の3.4%のみを集合的に説明しました。これらの発見は、TPBフレームワークが妊娠中の健康的な摂食意図のかなりの違いを説明していることを明らかにしていますが、実際の食物消費行動の変動はほとんど説明されていません。健康的な食事の意図と妊娠中の行動との間のこの弱い関係を理解するには、さらなる研究が必要です。代替の行動フレームワーク、特にほとんどの食事の選択の自動性を説明するものも考慮する必要があります。

この研究の目的は、健康的な食事意図と実際の摂食行動との関係を理解することにより、妊婦のより効果的な健康的な食事介入戦略の開発を支援することです。具体的には、この研究では、計画的行動の理論(TPB)が[態度、主観的節、知覚されるbehaviououral-control(PBC)]を構築するかどうかを調査しました。妊娠中の健康的な食事を消費する意図と2)妊娠中の食物消費行動(食物グループの推奨の順守など)の分散を説明するのに役立ちます。オーストラリアの455人の妊婦の横断的サンプルは、より大きな包括的なWebベースの栄養アンケートの一部としてTPBアンケートに記入しました。健康な食べる人としての女性の知覚されたストレス、健康価値、自己同一性も測定されました。食事摂取量は、2013年のオーストラリアの食事ガイドラインに基づいて6項目を使用して評価されました。階層的な多重線形回帰モデルが推定され(有意水準<0.05)、これは健康な摂食意図スコアの分散の70%と、食品グループの推奨事項の順守の分散の12%を説明しました。TPBコンストラクトは、健康的な摂食意図の総分散の66%を説明しました。より強力な健康的な摂食意図の重要な予測因子は、より大きなPBCと主観的な規範であり、その後、正の姿勢と健康的な食べる人としてのより強い自己同一性が続きました。逆に、TPBコンストラクトは、食品グループの推奨事項を順守する総分散の3.4%のみを集合的に説明しました。これらの発見は、TPBフレームワークが妊娠中の健康的な摂食意図のかなりの違いを説明していることを明らかにしていますが、実際の食物消費行動の変動はほとんど説明されていません。健康的な食事の意図と妊娠中の行動との間のこの弱い関係を理解するには、さらなる研究が必要です。代替の行動フレームワーク、特にほとんどの食事の選択の自動性を説明するものも考慮する必要があります。

This study aims to aid in the development of more effective healthy eating intervention strategies for pregnant women by understanding the relationship between healthy eating intention and actual eating behaviour. Specifically, the study explored whether Theory of Planned Behaviour (TPB) constructs [attitude, subjective-norm, perceived-behavioural-control (PBC)] and additional psychosocial variables (perceived stress, health value and self-identity as a healthy eater) are useful in explaining variance in women's 1) intentions to consume a healthy diet during pregnancy and 2) food consumption behaviour (e.g. adherence to food group recommendations) during pregnancy. A cross-sectional sample of 455 Australian pregnant women completed a TPB questionnaire as part of a larger comprehensive web-based nutrition questionnaire. Women's perceived stress, health value and self-identity as a healthy eater were also measured. Dietary intake was assessed using six-items based on the 2013 Australian Dietary Guidelines. Hierarchical multiple linear regression models were estimated (significance level <0.05), which explained 70% of the variance in healthy eating intention scores and 12% of the variance in adherence to food group recommendations. TPB constructs explained 66% of the total variance in healthy eating intention. Significant predictors of stronger healthy eating intention were greater PBC and subjective norm, followed by positive attitude and stronger self-identity as a healthy eater. Conversely, TPB constructs collectively explained only 3.4% of total variance in adherence to food group recommendations. These findings reveal that the TPB framework explains considerable variance in healthy eating intention during pregnancy, but explains little variance in actual food consumption behaviour. Further research is required to understand this weak relationship between healthy eating intention and behaviour during pregnancy. Alternative behavioural frameworks, particularly those that account for the automatic nature of most dietary choices, should also be considered.

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