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Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.)20170101Vol.39-40issue()

関節炎の痛みに対するω-3多価不飽和脂肪酸の効果:系統的レビュー

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Review
  • Systematic Review
概要
Abstract

目的:痛みは関節リウマチ(RA)の重大な問題であり、ω-6ポリンザー飽和脂肪酸(PUFA)アラキドン酸に由来するプロスタグランジンに関連しています。ω-3 PUFASエイコサペンタエン酸とドコサヘキサエン酸は、炎症を軽減することが示されており、一部の研究ではRAの臨床的改善が示されています。この系統的レビューの目的は、関節炎の痛みに対するω-3PUFAの効果を調査することでした。 方法:RAに関連するω-3PUFAと痛みの体系的な文献レビューは、2015年12月までに実施されました。ランダム化比較試験(RCT)ω-3PUFAS(> 2 g/d)の患者または医師の評価に対する効果を調査する患者と医師の両方による痛み、または評価が含まれていました。バイアスのリスクを評価するためのCochrane Collaborationのツールが採用されました。関心のある結果のためのデータが抽出され、解釈のために照合されました。 結果:1143人の患者が関与する1985年から2013年の間に発行された18のRCTが含まれていました。使用されたω-3PUFAの投与量は2.1〜9.1 g/dで、12〜52週間の研究期間がありました。10の研究では、ω-3PUFAの摂取後のRAに関連する痛みの患者または医師の評価が減少しているという仮説を支持しました。8つの研究では、関節炎の痛みに対するω-3PUFAの統計的に有意な効果は見つかりませんでした。 結論:ω-3PUFAは、RAに関連する痛みの減少に治療上の役割を果たしている可能性があり、3〜6 g/Dの用量はより大きな効果があると思われます。このレビューに含まれるRCTで特定された制限があるため、より大きな集団のω-3PUFAを調査するには、より多くの研究が必要です。

目的:痛みは関節リウマチ(RA)の重大な問題であり、ω-6ポリンザー飽和脂肪酸(PUFA)アラキドン酸に由来するプロスタグランジンに関連しています。ω-3 PUFASエイコサペンタエン酸とドコサヘキサエン酸は、炎症を軽減することが示されており、一部の研究ではRAの臨床的改善が示されています。この系統的レビューの目的は、関節炎の痛みに対するω-3PUFAの効果を調査することでした。 方法:RAに関連するω-3PUFAと痛みの体系的な文献レビューは、2015年12月までに実施されました。ランダム化比較試験(RCT)ω-3PUFAS(> 2 g/d)の患者または医師の評価に対する効果を調査する患者と医師の両方による痛み、または評価が含まれていました。バイアスのリスクを評価するためのCochrane Collaborationのツールが採用されました。関心のある結果のためのデータが抽出され、解釈のために照合されました。 結果:1143人の患者が関与する1985年から2013年の間に発行された18のRCTが含まれていました。使用されたω-3PUFAの投与量は2.1〜9.1 g/dで、12〜52週間の研究期間がありました。10の研究では、ω-3PUFAの摂取後のRAに関連する痛みの患者または医師の評価が減少しているという仮説を支持しました。8つの研究では、関節炎の痛みに対するω-3PUFAの統計的に有意な効果は見つかりませんでした。 結論:ω-3PUFAは、RAに関連する痛みの減少に治療上の役割を果たしている可能性があり、3〜6 g/Dの用量はより大きな効果があると思われます。このレビューに含まれるRCTで特定された制限があるため、より大きな集団のω-3PUFAを調査するには、より多くの研究が必要です。

OBJECTIVES: Pain is a significant problem in rheumatoid arthritis (RA) and is associated with prostaglandins derived from the ω-6 polyunsaturated fatty acid (PUFA) arachidonic acid. The ω-3 PUFAs eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid have been shown to reduce inflammation, with some studies showing clinical improvements in RA. The aim of this systematic review was to investigate the effect of ω-3 PUFAs on arthritic pain. METHOD: A systematic literature review of ω-3 PUFAs and pain associated with RA was performed up to December 2015. Randomized controlled trials (RCTs) investigating the effect of ω-3 PUFAs (>2 g/d) on patient or physician assessment of pain, or assessment by both patient and physician, were included. The Cochrane Collaboration's tool for assessing risk for bias was employed. Data for outcomes of interest were extracted and collated for interpretation. RESULTS: Eighteen RCTs published between 1985 and 2013 involving 1143 patients were included. Dosage of ω-3 PUFAs used was 2.1 to 9.1 g/d, with study durations of 12 to 52 wk. Ten studies supported the hypothesis that there is a reduction in patient or physician assessment of pain associated with RA after intake of ω-3 PUFAs. Eight studies found no statistically significant effect of ω-3 PUFAs on arthritic pain. CONCLUSIONS: ω-3 PUFAs may have a therapeutic role in decreasing pain associated with RA, with doses of 3 to 6 g/d appearing to have a greater effect. Due to the limitations identified in the RCTs included in this review, more research is needed to investigate ω-3 PUFAs in larger populations and over extended periods of time.

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