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Analytica chimica acta2017Oct16Vol.990issue()

液体クロマトグラフィータンデム質量分析ヒト液中のトリテルペンの測定:オリーブオイルの食事摂取量のマーカーの評価と、人間におけるオレアノール酸とマスリン酸の代謝性質の測定

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

オリーブオイルには、心臓保護、抗腫瘍、抗炎症特性を持つマスニクス(MA)やオレアノリック(OA)酸などのいくつかのマイナーな成分が豊富です。オリーブオイルトリテルペン(MAおよびOA)によって提供される人間の健康上の利点を評価するために、ヒト液で予想される低濃度を定量化できる適切な分析方法が必要です。この研究では、血漿と尿中のOAとMAの両方のLC-MS/MSの定量化が評価されています。形質的方法は、分析物の直接的な決定に基づいています。尿検出には、2-ピコリルアミンによる誘導体化によって達成されたより多くの感度が必要です。さらに、MAおよびOA摂取後に存在する尿中種は、以前に合成されたいくつかのフェーズII代謝産物の直接検出によって評価されました。我々の結果は、OAが硫酸塩とグルクロニドの両方のコンジュゲートとして代謝されるのに対し、MAは主にグルクロニドとして排泄されることを示しました。この情報に基づいて、MAおよびOAの尿中検出の方法には酵素加水分解が含まれていました。プラスマティックおよび尿の両方の方法は、すべてのテストされたレベルで適切な精度と精度で検証されました。両方のマトリックスで必要な感度が達成されました。私たちの知る限り、これは尿に存在するトリテルペンの低濃度レベルを定量化できる最初の方法です。異なるトリテルペン含有量を含むバージンオリーブオイルを受け取った2人の健康なボランティアのサンプルを分析しました。オリーブオイルの摂取後のOAおよびMAの代謝処分に関するいくつかの予備的な手がかりが提供されます。

オリーブオイルには、心臓保護、抗腫瘍、抗炎症特性を持つマスニクス(MA)やオレアノリック(OA)酸などのいくつかのマイナーな成分が豊富です。オリーブオイルトリテルペン(MAおよびOA)によって提供される人間の健康上の利点を評価するために、ヒト液で予想される低濃度を定量化できる適切な分析方法が必要です。この研究では、血漿と尿中のOAとMAの両方のLC-MS/MSの定量化が評価されています。形質的方法は、分析物の直接的な決定に基づいています。尿検出には、2-ピコリルアミンによる誘導体化によって達成されたより多くの感度が必要です。さらに、MAおよびOA摂取後に存在する尿中種は、以前に合成されたいくつかのフェーズII代謝産物の直接検出によって評価されました。我々の結果は、OAが硫酸塩とグルクロニドの両方のコンジュゲートとして代謝されるのに対し、MAは主にグルクロニドとして排泄されることを示しました。この情報に基づいて、MAおよびOAの尿中検出の方法には酵素加水分解が含まれていました。プラスマティックおよび尿の両方の方法は、すべてのテストされたレベルで適切な精度と精度で検証されました。両方のマトリックスで必要な感度が達成されました。私たちの知る限り、これは尿に存在するトリテルペンの低濃度レベルを定量化できる最初の方法です。異なるトリテルペン含有量を含むバージンオリーブオイルを受け取った2人の健康なボランティアのサンプルを分析しました。オリーブオイルの摂取後のOAおよびMAの代謝処分に関するいくつかの予備的な手がかりが提供されます。

Olive oil is rich in several minor components like maslinic (MA) and oleanolic (OA) acids which have cardioprotective, antitumor, and anti-inflammatory properties. In order to assess the health benefits in humans provided by the olive oil triterpenes (MA and OA), suitable analytical methods able to quantify the low concentrations expected in human fluids are required. In this study, the LC-MS/MS quantification of both OA and MA in plasma and urine has been evaluated. The plasmatic method is based on the direct determination of the analytes. The urinary detection requires more sensitivity which was reached by derivatization with 2-picolylamine. Additionally, the urinary species present after MA and OA ingestion were evaluated by the direct detection of several phase II metabolites previously synthesized. Our results showed that OA is metabolized as both sulfate and glucuronide conjugates whereas MA is mainly excreted as glucuronide. Based on this information, the method for the urinary detection of MA and OA involved an enzymatic hydrolysis. Both plasmatic and urinary methods were validated with suitable precision and accuracy at all tested levels. Required sensitivity was achieved in both matrices. Up to our knowledge, this is the first method able to quantify the low concentration levels of triterpenes present in urine. Samples from two healthy volunteers who received virgin olive oils with different triterpenes content were analyzed. Some preliminary clues on the metabolic disposition of OA and MA after olive oil intake are provided.

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