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PloS one20170101Vol.12issue(10)

ヨーグルト摂取量はカルシウムによる歯周炎に関連していますか?

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

この研究の目的は、ヨーグルト、牛乳、カルシウムの低摂取量が、韓国の成人の全国的に代表的なサンプルで歯周炎に関連しているかどうかを判断することです。この研究では、歯周試験と栄養調査の両方を受けた19歳以上の6,150人の成人で構成されていました。ヨーグルトと牛乳の摂取頻度は、食物頻度のアンケートで調べられました。カルシウム摂取量は、完全な1日の24時間リコールインタビューから得られた食事摂取データで計算されました。歯周炎は、コミュニティの歯周指数(CPI)を使用して評価されました。複雑なサンプリングデザインで、年齢、性別、または喫煙の層を備えたサンプル全体およびサブグループに対して、多変量ロジスティック回帰分析を実行しました。ヨーグルトの摂取量が少ないことは、歯周炎(オッズ比[OR] 0.82、95%機密間隔[CI] 0.70-0.97)と有意に関連していましたが、牛乳の摂取量は少なくありません(OR 1.04、95%CI 0.89-1.20)も、カルシウムの摂取量が少ない(OR 1.04、95%CI 0.89-1.21)。サブグループ分析では、ヨーグルト摂取と歯周炎の関連性に、年齢、性別、喫煙の層に従って違いは見つかりませんでした。結論として、歯周炎は韓国の成人のヨーグルトの摂取量が少ないことと有意に関連していたが、ヨーグルトに含まれるカルシウムはそれを引き起こす可能性は低い。

この研究の目的は、ヨーグルト、牛乳、カルシウムの低摂取量が、韓国の成人の全国的に代表的なサンプルで歯周炎に関連しているかどうかを判断することです。この研究では、歯周試験と栄養調査の両方を受けた19歳以上の6,150人の成人で構成されていました。ヨーグルトと牛乳の摂取頻度は、食物頻度のアンケートで調べられました。カルシウム摂取量は、完全な1日の24時間リコールインタビューから得られた食事摂取データで計算されました。歯周炎は、コミュニティの歯周指数(CPI)を使用して評価されました。複雑なサンプリングデザインで、年齢、性別、または喫煙の層を備えたサンプル全体およびサブグループに対して、多変量ロジスティック回帰分析を実行しました。ヨーグルトの摂取量が少ないことは、歯周炎(オッズ比[OR] 0.82、95%機密間隔[CI] 0.70-0.97)と有意に関連していましたが、牛乳の摂取量は少なくありません(OR 1.04、95%CI 0.89-1.20)も、カルシウムの摂取量が少ない(OR 1.04、95%CI 0.89-1.21)。サブグループ分析では、ヨーグルト摂取と歯周炎の関連性に、年齢、性別、喫煙の層に従って違いは見つかりませんでした。結論として、歯周炎は韓国の成人のヨーグルトの摂取量が少ないことと有意に関連していたが、ヨーグルトに含まれるカルシウムはそれを引き起こす可能性は低い。

The purpose of this study is to determine whether the lower intakes of yogurt, milk, and calcium are associated with periodontitis in a nationally representative sample of Korean adults. This study comprised 6,150 adults 19 or more years old who took both periodontal examination and nutrition survey. The frequency of yogurt and milk intake was examined with a food frequency questionnaire. The amount of calcium intake was calculated with dietary intakes data gained from complete one-day 24-hour recall interviews. Periodontitis was assessed using the Community Periodontal Index (CPI). Multivariate logistic regression analyses were performed for the whole sample and subgroups with the strata of age, gender, or smoking, in a complex sampling design. Less intake of yogurt was significantly associated with periodontitis (odds ratio [OR] 0.82, 95% confidential interval [CI] 0.70-0.97), but neither less intake of milk (OR 1.04, 95% CI 0.89-1.20) nor lower intake of calcium (OR 1.04, 95% CI 0.89-1.21) was significantly associated with periodontitis. In the subgroup analysis, no difference in the association of yogurt intake with periodontitis was found according to the strata of age, gender, and smoking. In conclusion, periodonitis was significantly associated with the less intake of yogurt among the Korean adults, but the calcium contained in yogurt is not likely to cause it.

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