著名医師による解説が無料で読めます
すると翻訳の精度が向上します
6人の男性の被験者では、シュウ酸が豊富な食品であるチョコレートを摂取した後、尿中シュウ酸排泄の日中変動が研究されました。チョコレートの摂取は、上部胃腸管の吸収により、顕著であるが尿中シュウ酸排泄の一時的な増加を引き起こしました。チョコレートの摂取の2〜4時間後にピーク排泄率が発生しました。ピーク値は、50 gのチョコレートで試験で空腹時排泄率の235%、100 gのチョコレートで試験で289%であり、原発性高酸素尿症の場合に見られる量に達しました。ラニチジンの投与は、シュウ酸吸収に影響を与えませんでした。観察された一時的な高酸素尿は、石障害のリスクを伴う患者におけるシュウ酸カルシュリの形成の重要な要因であると思われます。
6人の男性の被験者では、シュウ酸が豊富な食品であるチョコレートを摂取した後、尿中シュウ酸排泄の日中変動が研究されました。チョコレートの摂取は、上部胃腸管の吸収により、顕著であるが尿中シュウ酸排泄の一時的な増加を引き起こしました。チョコレートの摂取の2〜4時間後にピーク排泄率が発生しました。ピーク値は、50 gのチョコレートで試験で空腹時排泄率の235%、100 gのチョコレートで試験で289%であり、原発性高酸素尿症の場合に見られる量に達しました。ラニチジンの投与は、シュウ酸吸収に影響を与えませんでした。観察された一時的な高酸素尿は、石障害のリスクを伴う患者におけるシュウ酸カルシュリの形成の重要な要因であると思われます。
In 6 male subjects the diurnal variation of urinary oxalic acid excretion was studied after ingestion of chocolate, a food stuff rich in oxalic acid. The ingestion of chocolate caused a striking but transient increase in urinary oxalic acid excretion due to its absorption in the upper gastrointestinal tract. The peak excretion rates occurred 2-4 h after the intake of the chocolate. The peak values were 235% of the fasting excretion rate in the trial with 50 g chocolate and 289% in the trial with 100 g chocolate and reached the amounts found in cases with primary hyperoxaluria. The administration of ranitidine had no influence on oxalic acid absorption. The transient hyperoxaluria observed seems to be an important factor for the formation of calcium oxalate calculi in patients on risk for stone disorders.
医師のための臨床サポートサービス
ヒポクラ x マイナビのご紹介
無料会員登録していただくと、さらに便利で効率的な検索が可能になります。