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Endocrinology2018Feb01Vol.159issue(2)

妊娠中および授乳中のレスベラトロール摂取量は、男性と女性の子孫で母体栄養の初期代謝効果を異なって調節します

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

母体の栄養不良は、子孫のエネルギー恒常性に有害な長期的な結果をもたらす可能性があります。レスベラトロールは抗酸化作用と抗肥満作用を発揮しますが、発達中のその影響はほとんど不明のままです。妊娠中および授乳中のレスベラトロール摂取量が、子孫の代謝に対する母体栄養不良の影響を改善できると仮定しました。Wistarラットは、低脂肪食(LFD;脂肪から10.2%KCAL)または高脂肪食(HFD、脂肪から61.6%KCAL)を受け、各グループの半分は飲料水(50 mg/L)でレスベラトロールを受け取ります(50 mg/L)妊娠と授乳。ダムの体重(BW)は、治療の開始時および離乳時に測定され、出生時の子犬とPND21の子犬の体重が測定されました。HFDダムはより多くのエネルギーを消費しましたが、授乳の終わりにBWは影響を受けませんでした。平均リターサイズは、母体の食事やレスベラトロールによって変更されませんでした。出生時、HFDおよびレスベラトロール(HFD + R)ダムのオスの子孫は、LFDおよびレスベラトロール(LFD + R)ダムの重量よりも少なくなりました。PND21では、HFDダムの両性の子犬の体重が増え、より多くの内臓脂肪組織(VAT)および皮下脂肪組織(SCAT)があり、LFDダムの脂肪組織(SCAT)よりも高い血清レプチンレベルがありました。レスベラトロールは、BW、レプチン、VAT、およびSCATを減少させ、女性はより影響を受けますが、血糖の増加になりました。神経ペプチドレベルは、レスベラトロールの影響を受けませんでした。結論として、妊娠中および授乳中のレスベラトロール摂取量は、HFD上のダムの子孫でのBWおよび脂肪組織含有量を減少させましたが、LFD飼育ダムの子孫には影響しませんでした。

母体の栄養不良は、子孫のエネルギー恒常性に有害な長期的な結果をもたらす可能性があります。レスベラトロールは抗酸化作用と抗肥満作用を発揮しますが、発達中のその影響はほとんど不明のままです。妊娠中および授乳中のレスベラトロール摂取量が、子孫の代謝に対する母体栄養不良の影響を改善できると仮定しました。Wistarラットは、低脂肪食(LFD;脂肪から10.2%KCAL)または高脂肪食(HFD、脂肪から61.6%KCAL)を受け、各グループの半分は飲料水(50 mg/L)でレスベラトロールを受け取ります(50 mg/L)妊娠と授乳。ダムの体重(BW)は、治療の開始時および離乳時に測定され、出生時の子犬とPND21の子犬の体重が測定されました。HFDダムはより多くのエネルギーを消費しましたが、授乳の終わりにBWは影響を受けませんでした。平均リターサイズは、母体の食事やレスベラトロールによって変更されませんでした。出生時、HFDおよびレスベラトロール(HFD + R)ダムのオスの子孫は、LFDおよびレスベラトロール(LFD + R)ダムの重量よりも少なくなりました。PND21では、HFDダムの両性の子犬の体重が増え、より多くの内臓脂肪組織(VAT)および皮下脂肪組織(SCAT)があり、LFDダムの脂肪組織(SCAT)よりも高い血清レプチンレベルがありました。レスベラトロールは、BW、レプチン、VAT、およびSCATを減少させ、女性はより影響を受けますが、血糖の増加になりました。神経ペプチドレベルは、レスベラトロールの影響を受けませんでした。結論として、妊娠中および授乳中のレスベラトロール摂取量は、HFD上のダムの子孫でのBWおよび脂肪組織含有量を減少させましたが、LFD飼育ダムの子孫には影響しませんでした。

Poor maternal nutrition can have detrimental long-term consequences on energy homeostasis in the offspring. Resveratrol exerts antioxidant and antiobesity actions, but its impact during development remains largely unknown. We hypothesized that resveratrol intake during pregnancy and lactation could improve the effects of poor maternal nutrition on offspring metabolism. Wistar rats received a low-fat diet (LFD; 10.2% kcal from fat) or high-fat diet (HFD; 61.6% kcal from fat), with half of each group receiving resveratrol in their drinking water (50 mg/L) during pregnancy and lactation. Body weight (BW) of dams was measured at treatment onset and weaning [postnatal day (PND) 21] and of pups at birth and PND21, at which time dams and pups were euthanized. Although HFD dams consumed more energy, their BW at the end of lactation was unaffected. Mean litter size was not modified by maternal diet or resveratrol. At birth, male offspring from HFD and resveratrol (HFD + R) dams weighed less than those from LFD and resveratrol (LFD + R) dams. On PND21, pups of both sexes from HFD dams weighed more, had more visceral adipose tissue (VAT) and subcutaneous adipose tissue (SCAT), and had higher serum leptin levels than those from LFD dams. Resveratrol reduced BW, leptin, VAT, and SCAT, with females being more affected, but increased glycemia. Neuropeptide levels were unaffected by resveratrol. In conclusion, resveratrol intake during pregnancy and lactation decreased BW and adipose tissue content in offspring of dams on an HFD but did not affect offspring from LFD-fed dams, suggesting that the potential protective effects of resveratrol during gestation/lactation are diet dependent.

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