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ポリブチレンテレフタレート(PBT)は、食品接触材料(FCM)市場でより重要なポリエステル(PES)です。しかし、ポリマー産生の間に形成されるPBTオリゴマーの潜在的な移動についてはほとんど知られていない。この作業では、射出成形によってこの材料から製造されたPBTペレットとスロットスプーンを抽出可能なオリゴマーとその水素性食品への移動の可能性について分析しました。全体的な27のオリゴマー(サイクルとリニア)は、HPLC-DAD/ESI-MSデータによる異なる抽出物で識別できますが、参照物質による確認なしで識別できます。オリゴマーは、外部標準としてビス(2-ヒドロキシエチル)テレフタレート(BHET)を使用してHPLC-DADによって定量化され、ペレットとスプーンからの再脂質沈着によって分離されたオリゴマーの総量はそれぞれ0.69と0.71%でした。循環性オリゴマーは抽出可能なオリゴマーの約90%を占めていますが、線形オリゴマーは水質食品への移動により関連していることが証明されました。さらに、オリゴマーの加水分解は、高温で水中で起こることが示されました。その結果、FCMSの水性食品中のPBTオリゴマーの定性的および定量的組成は、移動だけでなく、加水分解にも依存します。PBTスプーンの移動試験は、100°Cで2時間水で水を伴う繰り返し使用条件下で、0.29 mgの線形オリゴマーと0.05 mgのアイテム1の環状PBT二量体の0.05 mgアイテム-1を3回移動させました。
ポリブチレンテレフタレート(PBT)は、食品接触材料(FCM)市場でより重要なポリエステル(PES)です。しかし、ポリマー産生の間に形成されるPBTオリゴマーの潜在的な移動についてはほとんど知られていない。この作業では、射出成形によってこの材料から製造されたPBTペレットとスロットスプーンを抽出可能なオリゴマーとその水素性食品への移動の可能性について分析しました。全体的な27のオリゴマー(サイクルとリニア)は、HPLC-DAD/ESI-MSデータによる異なる抽出物で識別できますが、参照物質による確認なしで識別できます。オリゴマーは、外部標準としてビス(2-ヒドロキシエチル)テレフタレート(BHET)を使用してHPLC-DADによって定量化され、ペレットとスプーンからの再脂質沈着によって分離されたオリゴマーの総量はそれぞれ0.69と0.71%でした。循環性オリゴマーは抽出可能なオリゴマーの約90%を占めていますが、線形オリゴマーは水質食品への移動により関連していることが証明されました。さらに、オリゴマーの加水分解は、高温で水中で起こることが示されました。その結果、FCMSの水性食品中のPBTオリゴマーの定性的および定量的組成は、移動だけでなく、加水分解にも依存します。PBTスプーンの移動試験は、100°Cで2時間水で水を伴う繰り返し使用条件下で、0.29 mgの線形オリゴマーと0.05 mgのアイテム1の環状PBT二量体の0.05 mgアイテム-1を3回移動させました。
Polybutylene terephthalate (PBT) is a polyester (PES) gaining more importance on the food contact material (FCM) market. However, little is known about the potential migration of PBT oligomers which are formed during polymer production. In this work, PBT pellets and a slotted spoon manufactured from this material by injection moulding were analysed on extractable oligomers and their migration potential into hydrophilic foods. Overall 27 oligomers (cycles and linears) could be identified in different extracts by HPLC-DAD/ESI-MS data, but without confirmation by reference substances. The oligomers were quantified by HPLC-DAD using bis(2-hydroxyethyl) terephthalate (BHET) as external standard and the total amount of oligomers isolated by reprecipitation from the pellets and the spoon were 0.69 and 0.71%, respectively. While cyclic oligomers made up for approximately 90% of the extractable oligomers, linear oligomers proved to be more relevant for migration into aqueous foodstuffs. Furthermore, it was shown that hydrolysis of oligomers can take place in water at elevated temperatures. Consequently, the qualitative and quantitative composition of PBT oligomers in aqueous foods from FCMs does not only depend on migration but also on hydrolysis. Migration testing of the PBT spoon under repeat use conditions with water at 100°C for 2 h resulted in 0.29 mg item-1 of linear oligomers and 0.05 mg item-1 of the cyclic PBT dimer in the third migrate.
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