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Pakistan journal of pharmaceutical sciences2018Mar01Vol.31issue(2)

甘草の3つの元の植物、Glycyrriza uralensis fisch、Glycyrrhiza inflata bat、およびGlycyrrhiza glabra lの遺伝的および化学的多様性

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PMID:29618444DOI:
文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

甘草は、主にトリテルペノイドとフラボノイドを含む最も頻繁に使用される中国のハーブの1つです。3つの元の植物、Glycyrrhiza Glabra L.、Glycyrrhiza uralensis fisch。、およびGlycyrrhiza inflata batこの研究では、40 G. uralensisサンプル(グループA)、60 G.グラブラサンプル(グループB、C、D)および40 G.インフラタサンプル(グループEおよびF)が植物材料として使用されました。サンプルは遺伝子配列決定技術によって決定され、化学型の多様性がHPLCによって検出されました。化学型の多様性分析では、G。Glabra(Isoglycyrrhizin:2.483±0.0671mg∙G-1、グリシルリジン:34.660±0.8591mg∙G-1)のトリテルペノイドの含有量が、G. uralensisおよびgrataのそれよりも明らかに高かったことが示されました。ただし、フラボノイドの含有量(リキリチン:21.996±0.6396 mg∙G-1、アイソリキリチン:4.556±0.1252 mg g-1、リキリチゲニン:0.623±0.0200mg∙G-1、アイソリキリチゲニン:0.281±0.008mg∙)G。uralensisでは、G。glabraおよびG. inflataのそれよりも高かった。トリテルペノイドとフラボノイドの内容物は、両方ともG. inflataで最も低かった。遺伝的多様性分析は、葉緑体DNA配列上のPSBA-TRNH間遺伝子間領域が同じ種で同じであり、任意の2種で有意に異なることを示しました。これらの発見は、甘草の識別と品質管理のための強固な基盤を築きます。さらに、最近、Isoglycyrrhizinの活動は、ますます多くの注意と研究を引き付けました。イソグリシルリジンとグリシルリジンの同時アッセイのためにこの論文で確立されたHPLC法は、イソグリシルリジンの高い含有量を伴う優れた品質の甘草のスクリーニングに役立ちます。

甘草は、主にトリテルペノイドとフラボノイドを含む最も頻繁に使用される中国のハーブの1つです。3つの元の植物、Glycyrrhiza Glabra L.、Glycyrrhiza uralensis fisch。、およびGlycyrrhiza inflata batこの研究では、40 G. uralensisサンプル(グループA)、60 G.グラブラサンプル(グループB、C、D)および40 G.インフラタサンプル(グループEおよびF)が植物材料として使用されました。サンプルは遺伝子配列決定技術によって決定され、化学型の多様性がHPLCによって検出されました。化学型の多様性分析では、G。Glabra(Isoglycyrrhizin:2.483±0.0671mg∙G-1、グリシルリジン:34.660±0.8591mg∙G-1)のトリテルペノイドの含有量が、G. uralensisおよびgrataのそれよりも明らかに高かったことが示されました。ただし、フラボノイドの含有量(リキリチン:21.996±0.6396 mg∙G-1、アイソリキリチン:4.556±0.1252 mg g-1、リキリチゲニン:0.623±0.0200mg∙G-1、アイソリキリチゲニン:0.281±0.008mg∙)G。uralensisでは、G。glabraおよびG. inflataのそれよりも高かった。トリテルペノイドとフラボノイドの内容物は、両方ともG. inflataで最も低かった。遺伝的多様性分析は、葉緑体DNA配列上のPSBA-TRNH間遺伝子間領域が同じ種で同じであり、任意の2種で有意に異なることを示しました。これらの発見は、甘草の識別と品質管理のための強固な基盤を築きます。さらに、最近、Isoglycyrrhizinの活動は、ますます多くの注意と研究を引き付けました。イソグリシルリジンとグリシルリジンの同時アッセイのためにこの論文で確立されたHPLC法は、イソグリシルリジンの高い含有量を伴う優れた品質の甘草のスクリーニングに役立ちます。

Licorice is one of the most frequently used Chinese herbs, mainly containing triterpenoids and flavonoids. Three original plants, Glycyrrhiza glabra L., Glycyrrhiza uralensis Fisch., and Glycyrrhiza inflata Bat., are defined as licorice in Chinese pharmacopeia. In this study, 40 G. uralensis samples (Group A), 60 G. glabra samples (Group B, C and D) and 40 G. inflata samples (Group E and F), were used as plant materials, the genetic diversity of samples were determined by gene sequencing technology and the chemotypic diversity were detected by HPLC. The chemotypic diversity analysis showed that contents of triterpenoids in G. glabra (isoglycyrrhizin: 2.483±0.0671 mg∙g-1, glycyrrhizin: 34.660±0.8591 mg∙g-1) were obviously higher than that in G. uralensis and G. inflata. However, the contents of flavonoids (liquiritin: 21.996±0.6396 mg∙g-1, isoliquiritin: 4.556±0.1252 mg∙g-1, liquiritigenin: 0.623±0.0200 mg∙g-1, isoliquiritigenin: 0.281±0.008 mg∙g-1) in G. uralensis were higher than that in G. glabra and G. inflata. And contents of triterpenoids and flavonoids were both lowest in G. inflata. The genetic diversity analysis showed that the psbA-trnH intergenic regions on chloroplast DNA sequences were same in the same species, and significantly different between any two species. These findings will lay a solid foundation for the identification and quality control of licorice. Furthermore, recently the activity of isoglycyrrhizin has attracted more and more attentions and researches. The HPLC method established in this paper for the simultaneous assay of isoglycyrrhizin and glycyrrhizin will be helpful for the screening of superior quality licorice with a high content of isoglycyrrhizin.

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