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Journal of food science2018Oct01Vol.83issue(10)

ACE阻害ペプチドの輸送ILE-GLN-PROおよびVAL-GLU-PROは、CACO-2単層を横切るスピルリナプラトンシスに由来します

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

非標識:この研究では、ヒト腸のCACO-2細胞単層を使用して、スピルリナプラテンシスに由来する2つのACE阻害性ペプチドであるILE-GLN-PRO(IQP)およびVAL-GLU-PRO(VEP)の頭蓋骨輸送メカニズムを評価しました。IQPとVEPは、それぞれ7.48±0.58×10-6および5.05±0.74×10-6 cm/sのPAPP値を持つCACO-2細胞単層を介して無傷に吸収されました。IQPとVEPの輸送は、Gly-ProもWortmanninによっても影響を受けず、PEPT1を介したものではなく、エンドサイトーシスを伴わないことを示しています。しかし、IQPとVEPの輸送はデオキシコール酸ナトリウムによって大幅に増加し、主要な輸送メカニズムが傍細胞であることを示唆しています。さらに、VEPとIQPの輸送の増加に続いて、アジドナトリウムの添加が行われ、プロセスへのエネルギーの影響が示唆されました。VEPの輸送もベラパミルによって増加し、P-gpによって媒介される頂端から基底外側のフラックスを示しています。 実用的な用途:食物タンパク質に由来する生物活性ペプチドは、健康と健康へのプラスの影響のために高血圧を減らすための潜在的に理想的な製品と考えられています。IQPとVEPは、豊富な栄養と複数の生理学的機能を備えた一種の食用シアノバクテリアであるスピルリナプラテンシスに由来する2 ACE阻害ペプチドであり、自発的な高血圧ラットのACEと低血圧を阻害することが実証されました。ただし、in vivoで降圧効果を発揮するために、このような生物活性ペプチドを腸上皮全体に無傷で吸収しなければならないことは前提条件です。この研究では、IQPとVEPの横皮皮輸送メカニズムを評価しました。それは血圧を下げる際のスピルリナの研究に貢献し、生物活性ペプチド製品の開発をサポートします。

非標識:この研究では、ヒト腸のCACO-2細胞単層を使用して、スピルリナプラテンシスに由来する2つのACE阻害性ペプチドであるILE-GLN-PRO(IQP)およびVAL-GLU-PRO(VEP)の頭蓋骨輸送メカニズムを評価しました。IQPとVEPは、それぞれ7.48±0.58×10-6および5.05±0.74×10-6 cm/sのPAPP値を持つCACO-2細胞単層を介して無傷に吸収されました。IQPとVEPの輸送は、Gly-ProもWortmanninによっても影響を受けず、PEPT1を介したものではなく、エンドサイトーシスを伴わないことを示しています。しかし、IQPとVEPの輸送はデオキシコール酸ナトリウムによって大幅に増加し、主要な輸送メカニズムが傍細胞であることを示唆しています。さらに、VEPとIQPの輸送の増加に続いて、アジドナトリウムの添加が行われ、プロセスへのエネルギーの影響が示唆されました。VEPの輸送もベラパミルによって増加し、P-gpによって媒介される頂端から基底外側のフラックスを示しています。 実用的な用途:食物タンパク質に由来する生物活性ペプチドは、健康と健康へのプラスの影響のために高血圧を減らすための潜在的に理想的な製品と考えられています。IQPとVEPは、豊富な栄養と複数の生理学的機能を備えた一種の食用シアノバクテリアであるスピルリナプラテンシスに由来する2 ACE阻害ペプチドであり、自発的な高血圧ラットのACEと低血圧を阻害することが実証されました。ただし、in vivoで降圧効果を発揮するために、このような生物活性ペプチドを腸上皮全体に無傷で吸収しなければならないことは前提条件です。この研究では、IQPとVEPの横皮皮輸送メカニズムを評価しました。それは血圧を下げる際のスピルリナの研究に貢献し、生物活性ペプチド製品の開発をサポートします。

UNLABELLED: This study evaluated transepithelial transport mechanisms of Ile-Gln-Pro (IQP) and Val-Glu-Pro (VEP), two ACE-inhibitory peptides derived from Spirulina platensis, using human intestinal Caco-2 cell monolayers. IQP and VEP were absorbed intact through Caco-2 cell monolayers with Papp values of 7.48 ± 0.58 × 10-6 and 5.05 ± 0.74 × 10-6 cm/s, respectively. The transport of IQP and VEP were affected neither by Gly-Pro nor by wortmannin, indicating that they were not PepT1-mediated and did not involve endocytosis. However, transport of IQP and VEP were increased significantly by sodium deoxycholate, suggesting that the major transport mechanism was paracellular. In addition, the increased transport of VEP and IQP were followed with the addition of sodium azide, suggesting influence of energy to the process. The transport of VEP was also increased by verapamil, indicating an apical-to-basolateral flux mediated by P-gp. PRACTICAL APPLICATION: Bioactive peptides derived from food proteins have been considered as potentially ideal products to reduce hypertension because of their safety and positive impacts on health. IQP and VEP are the 2 ACE inhibitory peptides derived from Spirulina platensis, a kind of edible cyanobacteria with rich nutrition and multiple physiological functions, and were demonstrated to inhibit ACE and lower blood pressure in spontaneously hypertensive rats. However, it is prerequisite that such bioactive peptides must be absorbed intact across the intestinal epithelium, so as to exert antihypertensive effects in vivo. This study evaluated transepithelial transport mechanisms of IQP and VEP. It contributes to the study of Spirulina in lowering blood pressure and supports the development of bioactive peptide products.

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