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Amino acids2019Apr01Vol.51issue(4)

L-リジン経口摂取量の安全評価:系統的レビュー

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Systematic Review
概要
Abstract

現在、サプリメントや機能性食品でのアミノ酸の使用は世界的に増加しています。ただし、これらのアミノ酸を安全に使用するための摂取の上限に関するガイドラインはありません。化学物質の安全評価は、一般に非臨床研究および臨床研究を通じて行われます。ただし、これらの安全データを持つアミノ酸は限られています。したがって、アミノ酸の安全性を評価するために、系統的レビューアプローチを使用しました。本研究では、人間の通常の食事に加えられたL-リジンの安全性を評価しました。PubMed、Cochrane Library、Ichushi Web、およびEbscohostを検索データベースとして使用して、L-リジンの経口摂取に関する人間の研究を包括的に検索しました。最終的に、評価のために71の研究が選択されました。これらのうち、12の研究はJadadスコア≥3で比較的高品質でした。選択された研究におけるL-リジンの用量範囲は16.8-17,500 mg/日で、投与期間の範囲は1〜1095日でした。観察された有害事象は、主に吐き気、腹痛、下痢などの胃腸管に関連する主観的な症状でした。これらの胃腸症状に基づいて得られた暫定的な非観察 - 副作用レベルは、6000 mg/sean/dayでした。胃腸症状を発症するリスクの統合分析により、リスク比は1.02(95%CI、0.96-1.07; P = 0.49)であることが明らかになりました。したがって、有意な増加は観察されませんでした。(UMIN000028914)。

現在、サプリメントや機能性食品でのアミノ酸の使用は世界的に増加しています。ただし、これらのアミノ酸を安全に使用するための摂取の上限に関するガイドラインはありません。化学物質の安全評価は、一般に非臨床研究および臨床研究を通じて行われます。ただし、これらの安全データを持つアミノ酸は限られています。したがって、アミノ酸の安全性を評価するために、系統的レビューアプローチを使用しました。本研究では、人間の通常の食事に加えられたL-リジンの安全性を評価しました。PubMed、Cochrane Library、Ichushi Web、およびEbscohostを検索データベースとして使用して、L-リジンの経口摂取に関する人間の研究を包括的に検索しました。最終的に、評価のために71の研究が選択されました。これらのうち、12の研究はJadadスコア≥3で比較的高品質でした。選択された研究におけるL-リジンの用量範囲は16.8-17,500 mg/日で、投与期間の範囲は1〜1095日でした。観察された有害事象は、主に吐き気、腹痛、下痢などの胃腸管に関連する主観的な症状でした。これらの胃腸症状に基づいて得られた暫定的な非観察 - 副作用レベルは、6000 mg/sean/dayでした。胃腸症状を発症するリスクの統合分析により、リスク比は1.02(95%CI、0.96-1.07; P = 0.49)であることが明らかになりました。したがって、有意な増加は観察されませんでした。(UMIN000028914)。

Currently, the use of amino acids in supplements and functional foods is increasing globally. However, there are no guidelines for the upper limit of ingestion for the safe use of these amino acids. Safety evaluation of chemical substances is generally performed through non-clinical and clinical studies. However, amino acids that have these safety data are limited. Therefore, we used a systematic review approach for evaluating the safety of amino acids. In the present study, we evaluated the safety of L-lysine added to an ordinary diet in humans. Using PubMed, Cochrane Library, Ichushi Web, and EBSCOhost as search databases, we comprehensively searched human studies on oral ingestion of L-lysine. Ultimately, 71 studies were selected for evaluation. Of these, 12 studies were of relatively high quality with Jadad scores ≥ 3. The dose range of L-lysine in the selected studies was 16.8-17,500 mg/day, and the range of dosing period was 1-1095 days. The observed adverse events were mainly subjective symptoms related to the gastrointestinal tract such as nausea, stomachache, and diarrhea. The provisional no-observed-adverse-effect level obtained based on these gastrointestinal symptoms was 6000 mg/person/day. Integrated analysis of the risk for developing gastrointestinal symptoms revealed that the risk ratio was 1.02 (95% CI, 0.96-1.07; p = 0.49); thus, no significant increase was observed. (UMIN000028914).

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