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抗酸化、抗炎症、および血圧の効果により、トマトの消費が心血管疾患のリスクを減らすという証拠が増えています。ステージ1高血圧の被験者の脂質と酸化状態と血圧のパラメーターに対するポリフェノール濃縮および標準トマトジュースの効果を比較しました。実験群(n = 13)には、トマトフルーツ全体の1 gのエタノール抽出物が豊富な200 gのトマトフルーツジュースを補充し、コントロールグループ(n = 13)は200 gのトマトフルーツジュースを消費していました。治療の前後に、血液サンプルを収集し、血圧を測定しました。酸化ストレスと抗酸化防御のマーカー:パラオキソナーゼ(PON1)、チオバルビツール酸反応性物質(TBARS)、総抗酸化状態(TAS)、総酸化状態(TOS)、酸化促進抗酸化剤バランス(PAB)、C反応性タンパク質(CRPPP))血清で決定されました。プロトロンビン時間(PT)は、全血サンプルで測定されました。脂質状態のパラメーター、およびin vitroでのLDL粒子の銅誘導酸化に対する感受性も決定されました。研究の終わりに、対照群でのみ総コレステロールとLDL-Cが大幅に減少しました。研究に沿った評価されたパラメーターの残りの部分では、有意差は観察されませんでした。結論として、トマトジュースは脂質代謝に好ましい効果をもたらす可能性がありますが、ポリフェノールの強化は追加の有益な心血管効果を構成しません。
抗酸化、抗炎症、および血圧の効果により、トマトの消費が心血管疾患のリスクを減らすという証拠が増えています。ステージ1高血圧の被験者の脂質と酸化状態と血圧のパラメーターに対するポリフェノール濃縮および標準トマトジュースの効果を比較しました。実験群(n = 13)には、トマトフルーツ全体の1 gのエタノール抽出物が豊富な200 gのトマトフルーツジュースを補充し、コントロールグループ(n = 13)は200 gのトマトフルーツジュースを消費していました。治療の前後に、血液サンプルを収集し、血圧を測定しました。酸化ストレスと抗酸化防御のマーカー:パラオキソナーゼ(PON1)、チオバルビツール酸反応性物質(TBARS)、総抗酸化状態(TAS)、総酸化状態(TOS)、酸化促進抗酸化剤バランス(PAB)、C反応性タンパク質(CRPPP))血清で決定されました。プロトロンビン時間(PT)は、全血サンプルで測定されました。脂質状態のパラメーター、およびin vitroでのLDL粒子の銅誘導酸化に対する感受性も決定されました。研究の終わりに、対照群でのみ総コレステロールとLDL-Cが大幅に減少しました。研究に沿った評価されたパラメーターの残りの部分では、有意差は観察されませんでした。結論として、トマトジュースは脂質代謝に好ましい効果をもたらす可能性がありますが、ポリフェノールの強化は追加の有益な心血管効果を構成しません。
There is a growing body of evidence that tomato consumption reduces the risk of cardiovascular disease, through antioxidative, anti-inflammatory and hypotensive effects. We compared the effects of polyphenol-enriched and standard tomato juice on parameters of lipid and oxidative status and blood pressure in subjects with stage 1 hypertension. The experimental group (n = 13) was supplemented with 200 g of tomato fruit juice enriched with 1 g of ethanolic extract of whole tomato fruit, while the control group (n = 13) was consuming 200 g tomato fruit juice. Before and after the treatment, blood samples were collected, and blood pressure was measured. Markers of oxidative stress and antioxidative defense: paraoxonase (PON1), thiobarbituric acid reactive substances (TBARS), total antioxidant status (TAS), total oxidant status (TOS), pro-oxidant-antioxidant balance (PAB) and C reactive protein (CRP) were determined in serum. Prothrombin time (PT) was measured in the whole blood samples. Parameters of lipid status, as well as susceptibility to copper-induced oxidation of LDL particles in vitro were also determined. There was a significant reduction in total cholesterol and LDL-C only in the control group at the end of the study. No significant differences were observed in the remainder of the assessed parameters along the study. In conclusion, tomato juice may have favorable effects on lipid metabolism, but polyphenol fortification does not constitute additional beneficial cardiovascular effects.
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