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PloS one20190101Vol.14issue(4)

グリホサートは、その代謝産物AMPAではなく、ミツバチ腸内微生物叢を変化させます

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

ミツバチ(APIS Mellifera)は、複数の環境ストレッサー、特に農薬に対処する必要があります。その中で、除草剤グリホサートとその主要な代謝物であるアミノメチルホスホン酸(AMPA)は、環境で最も豊富で遍在する汚染物質です。汚染された資源の採餌と保存を通じて、ミツバチはこれらの異物にさらされます。摂取されたグリホサートとAMPAはミツバチ腸内微生物叢と直接接触しているため、定量的PCRを使用して、主要な腸内細菌分類群の相対存在量に有意な変化を誘発できるかどうかをテストしました。グリホサートは、Snodgrassella alviの大幅な減少、Gilliamella Apicolaの部分的な減少、およびLactobacillus sppの増加を誘発しました。豊富さ。in vitroでは、グリホサートはS. alviとG. apicolaの成長を減少させましたが、Lactobacillus kunkeeiは減少しました。蜂のキラーではありませんが、グリホサートがミツバチの微生物叢に亜致死効果をもたらす可能性があることを確認しました。このような不均衡な微生物叢が病原体の発達を好むことができるかどうかをテストするために、ミツバチはグリホサートおよび腸内寄生虫Nosema ceranaeの胞子にさらされました。グリホサートは、寄生虫感染の効果を有意に向上させませんでした。AMPAに関しては、in vitroでのG. apicolaの成長を減らすことができますが、ミツバチ微生物叢の有意な変化は誘発されず、グリホサートが腸界を変更する活性成分であることを示唆しています。

ミツバチ(APIS Mellifera)は、複数の環境ストレッサー、特に農薬に対処する必要があります。その中で、除草剤グリホサートとその主要な代謝物であるアミノメチルホスホン酸(AMPA)は、環境で最も豊富で遍在する汚染物質です。汚染された資源の採餌と保存を通じて、ミツバチはこれらの異物にさらされます。摂取されたグリホサートとAMPAはミツバチ腸内微生物叢と直接接触しているため、定量的PCRを使用して、主要な腸内細菌分類群の相対存在量に有意な変化を誘発できるかどうかをテストしました。グリホサートは、Snodgrassella alviの大幅な減少、Gilliamella Apicolaの部分的な減少、およびLactobacillus sppの増加を誘発しました。豊富さ。in vitroでは、グリホサートはS. alviとG. apicolaの成長を減少させましたが、Lactobacillus kunkeeiは減少しました。蜂のキラーではありませんが、グリホサートがミツバチの微生物叢に亜致死効果をもたらす可能性があることを確認しました。このような不均衡な微生物叢が病原体の発達を好むことができるかどうかをテストするために、ミツバチはグリホサートおよび腸内寄生虫Nosema ceranaeの胞子にさらされました。グリホサートは、寄生虫感染の効果を有意に向上させませんでした。AMPAに関しては、in vitroでのG. apicolaの成長を減らすことができますが、ミツバチ微生物叢の有意な変化は誘発されず、グリホサートが腸界を変更する活性成分であることを示唆しています。

The honeybee (Apis mellifera) has to cope with multiple environmental stressors, especially pesticides. Among those, the herbicide glyphosate and its main metabolite, the aminomethylphosphonic acid (AMPA), are among the most abundant and ubiquitous contaminant in the environment. Through the foraging and storing of contaminated resources, honeybees are exposed to these xenobiotics. As ingested glyphosate and AMPA are directly in contact with the honeybee gut microbiota, we used quantitative PCR to test whether they could induce significant changes in the relative abundance of the major gut bacterial taxa. Glyphosate induced a strong decrease in Snodgrassella alvi, a partial decrease of a Gilliamella apicola and an increase in Lactobacillus spp. abundances. In vitro, glyphosate reduced the growth of S. alvi and G. apicola but not Lactobacillus kunkeei. Although being no bee killer, we confirmed that glyphosate can have sublethal effects on the honeybee microbiota. To test whether such imbalanced microbiota could favor pathogen development, honeybees were exposed to glyphosate and to spores of the intestinal parasite Nosema ceranae. Glyphosate did not significantly enhance the effect of the parasite infection. Concerning AMPA, while it could reduce the growth of G. apicola in vitro, it did not induce any significant change in the honeybee microbiota, suggesting that glyphosate is the active component modifying the gut communities.

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