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American journal of epidemiology2019Sep01Vol.188issue(9)

血清β-アラニンと認知症のリスクとの関連

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

β-アラニンの血清濃度、カルノシンの代謝産物とアンセリンの関連性、および高齢者の一般集団における認知症のリスクとの関連を調べました。2007年には、60〜79歳の日本、日本の1,475人の居住者が認知症のない居住者は、血清β-アラニン濃度の四分位数(四分位1、最低、第4四分位、最高)に従って4つのグループに分けられ、中央値5.3の中央値が続きました。年。追跡中、117人の被験者が全原因性認知症を発症しました(77症例ではアルツハイマー病、31で血管認知症)。潜在的な交絡因子の調整後に全死因認知症のリスクは減少しました(四分位2、ハザード比(HR)= 0.73(95%信頼区間(CI):0.45、1.18);四分位3、HR= 0.50(95%CI:0.28、0.89);同様の逆相関がアルツハイマー病で観察されました(四分位2、HR = 0.78(95%CI:0.44、1.38);四分位3、HR = 0.53(95%CI:0.26、1.06);第4四分位、HR = 0.53(953(953)%CI:0.25、1.10);血管性認知症ではありません。より高い血清β-アラニンレベルは、全原因性認知症およびアルツハイマー病のリスクが低いことと有意に関連していることがわかりました。血清β-アラニンレベルはカルノシン/アンセリンの摂取量を反映しているため、カルノシン/アンセリンの摂取量が多いため、認知症の予防に有益かもしれません。

β-アラニンの血清濃度、カルノシンの代謝産物とアンセリンの関連性、および高齢者の一般集団における認知症のリスクとの関連を調べました。2007年には、60〜79歳の日本、日本の1,475人の居住者が認知症のない居住者は、血清β-アラニン濃度の四分位数(四分位1、最低、第4四分位、最高)に従って4つのグループに分けられ、中央値5.3の中央値が続きました。年。追跡中、117人の被験者が全原因性認知症を発症しました(77症例ではアルツハイマー病、31で血管認知症)。潜在的な交絡因子の調整後に全死因認知症のリスクは減少しました(四分位2、ハザード比(HR)= 0.73(95%信頼区間(CI):0.45、1.18);四分位3、HR= 0.50(95%CI:0.28、0.89);同様の逆相関がアルツハイマー病で観察されました(四分位2、HR = 0.78(95%CI:0.44、1.38);四分位3、HR = 0.53(95%CI:0.26、1.06);第4四分位、HR = 0.53(953(953)%CI:0.25、1.10);血管性認知症ではありません。より高い血清β-アラニンレベルは、全原因性認知症およびアルツハイマー病のリスクが低いことと有意に関連していることがわかりました。血清β-アラニンレベルはカルノシン/アンセリンの摂取量を反映しているため、カルノシン/アンセリンの摂取量が多いため、認知症の予防に有益かもしれません。

We examined the association between serum concentrations of β-alanine, a metabolite of carnosine and anserine, and the risk of dementia in a general population of elderly Japanese persons. In 2007, 1,475 residents of Hisayama, Japan, aged 60-79 years and without dementia were divided into 4 groups according to quartiles of serum β-alanine concentrations (quartile 1, lowest; quartile 4, highest) and followed for a median of 5.3 years. During follow-up, 117 subjects developed all-cause dementia (Alzheimer in 77 cases and vascular dementia in 31). The risk of all-cause dementia decreased with increasing serum β-alanine levels after adjustment for potential confounding factors (quartile 2, hazard ratio (HR) = 0.73 (95% confidence interval (CI): 0.45, 1.18); quartile 3, HR = 0.50 (95% CI: 0.28, 0.89); quartile 4, HR = 0.50 (95% CI: 0.27, 0.92); P = 0.01 for trend). A similar inverse association was observed for Alzheimer disease (quartile 2, HR = 0.78 (95% CI: 0.44, 1.38); quartile 3, HR = 0.53 (95% CI: 0.26, 1.06); quartile 4, HR = 0.53 (95% CI: 0.25, 1.10); P = 0.04 for trend) but not for vascular dementia. We found that higher serum β-alanine levels were significantly associated with lower risks of all-cause dementia and Alzheimer disease. Because serum β-alanine levels reflect intakes of carnosine/anserine, higher intakes of carnosine/anserine might be beneficial for the prevention of dementia.

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