Loading...
※翻訳は機械翻訳サービスを利用しております
The Journal of nutrition2019Sep01Vol.149issue(9)

過去および最近の塩漬け魚と保存された食物摂取量は、中国南部の成人の鼻咽頭癌のリスクと弱く関連しています

,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, N.I.H., Extramural
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

背景:幼少期における中国風の塩漬け魚の摂取量は、鼻咽頭癌(NPC)の確立された危険因子と考えられています。ただし、塩漬け魚の成人摂取量と保存された食品の結果は一貫性がありません。 目的:この研究の目的は、NPCリスクのある中国スタイルの硬い塩漬け魚と保存された食物摂取量の関係を確認することでした。 方法:中国南部で人口ベースの症例対照研究を実施し、迅速な症例確認システムと2648人の健康なコントロールを通じて2554のNPC症例を特定しました。被験者(20〜74歳)は、ポーションサイズに関する情報を含む、食品周波数アンケートでインタビューされました。データは、アルコール消費と潜在的な交絡因子に関する収集も収集されました。食物摂取量は、成人期(10年前)および思春期(16〜18歳)に3〜5エネルギー調整摂取レベルに分類されました。子供の頃(10歳で)、選択された食品の摂取頻度が収集されました。95%CIを伴う多変量調整ORは、ロジスティック回帰を介して推定されました。 結果:成人期の硬い中国スタイルの塩魚の摂取量と青年期の最高レベルの摂取量でのリスクの増加(OR:1.19; 95%CI:1.03、1.39)との間に関連性がないことを発見しました。対照的に、成人期(OR:0.68; 95%CI:0.57、0.81)および青年期(OR:0.71; 95%CI:0.59、0.85)中の軟らかい塩魚の中摂取レベルのリスクが低下したことがわかりました。保存された食品は、対照的なリスクプロファイル、例えば、塩分卵の最高の成人摂取レベル(OR:1.51; 95%CI:1.22、1.87)および発酵黒豆(OR:0.67; 95%CI:0.56、0.80)を示しました。NPCとの関連は、たとえば、塩漬け魚の毎週の小児期摂取について、以前に報告されたよりも弱かった(OR:1.56; 95%CI:1.24、1.97)。 結論:硬くて柔らかい塩漬け魚は、リスクプロファイルが異なります。塩漬け魚やその他の保存食品は、すべての期間でNPCのほとんどの弱いリスク要因であり、以前に考えられていたよりもNPCの発生においてより小さな役割を果たす可能性があります。

背景:幼少期における中国風の塩漬け魚の摂取量は、鼻咽頭癌(NPC)の確立された危険因子と考えられています。ただし、塩漬け魚の成人摂取量と保存された食品の結果は一貫性がありません。 目的:この研究の目的は、NPCリスクのある中国スタイルの硬い塩漬け魚と保存された食物摂取量の関係を確認することでした。 方法:中国南部で人口ベースの症例対照研究を実施し、迅速な症例確認システムと2648人の健康なコントロールを通じて2554のNPC症例を特定しました。被験者(20〜74歳)は、ポーションサイズに関する情報を含む、食品周波数アンケートでインタビューされました。データは、アルコール消費と潜在的な交絡因子に関する収集も収集されました。食物摂取量は、成人期(10年前)および思春期(16〜18歳)に3〜5エネルギー調整摂取レベルに分類されました。子供の頃(10歳で)、選択された食品の摂取頻度が収集されました。95%CIを伴う多変量調整ORは、ロジスティック回帰を介して推定されました。 結果:成人期の硬い中国スタイルの塩魚の摂取量と青年期の最高レベルの摂取量でのリスクの増加(OR:1.19; 95%CI:1.03、1.39)との間に関連性がないことを発見しました。対照的に、成人期(OR:0.68; 95%CI:0.57、0.81)および青年期(OR:0.71; 95%CI:0.59、0.85)中の軟らかい塩魚の中摂取レベルのリスクが低下したことがわかりました。保存された食品は、対照的なリスクプロファイル、例えば、塩分卵の最高の成人摂取レベル(OR:1.51; 95%CI:1.22、1.87)および発酵黒豆(OR:0.67; 95%CI:0.56、0.80)を示しました。NPCとの関連は、たとえば、塩漬け魚の毎週の小児期摂取について、以前に報告されたよりも弱かった(OR:1.56; 95%CI:1.24、1.97)。 結論:硬くて柔らかい塩漬け魚は、リスクプロファイルが異なります。塩漬け魚やその他の保存食品は、すべての期間でNPCのほとんどの弱いリスク要因であり、以前に考えられていたよりもNPCの発生においてより小さな役割を果たす可能性があります。

BACKGROUND: Chinese-style salted fish intake in early life is considered an established risk factor for nasopharyngeal carcinoma (NPC). However, results for adult intakes of salted fish and preserved foods are inconsistent. OBJECTIVE: The aim of this study was to ascertain the relations of Chinese-style hard and soft salted fish and preserved food intakes with NPC risk. METHODS: We conducted a population-based case-control study in southern China with 2554 NPC cases identified through a rapid case ascertainment system and 2648 healthy controls, frequency-matched on age, sex, and area. Subjects (aged 20-74 y) were interviewed via a food-frequency questionnaire, including information on portion size. Data were also collected on alcohol consumption and potential confounders. Food intake was grouped into 3-5 energy-adjusted intake levels during adulthood (10 y prior) and adolescence (16-18 y). For childhood (at age 10 y), intake frequency of selected food items was collected. Multivariate-adjusted ORs with 95% CIs were estimated via logistic regression. RESULTS: We found no association between NPC and intake of hard Chinese-style salted fish during adulthood, and an increased risk at the highest level of intake during adolescence (OR: 1.19; 95% CI: 1.03, 1.39). In contrast, we found a decreased risk for the middle intake level of soft salted fish during adulthood (OR: 0.68; 95% CI: 0.57, 0.81) and adolescence (OR: 0.71; 95% CI: 0.59, 0.85). Preserved foods showed contrasting risk profiles, e.g., the highest adult intake level of salted egg (OR: 1.51; 95% CI: 1.22, 1.87) and fermented black beans (OR: 0.67; 95% CI: 0.56, 0.80). Associations with NPC were weaker than previously reported, e.g., for weekly childhood intake of salted fish (OR: 1.56; 95% CI: 1.24, 1.97). CONCLUSIONS: Hard and soft salted fish have different risk profiles. Salted fish and other preserved foods were at most weak risk factors for NPC in all periods and may play a smaller role in NPC occurrence than previously thought.

医師のための臨床サポートサービス

ヒポクラ x マイナビのご紹介

無料会員登録していただくと、さらに便利で効率的な検索が可能になります。

Translated by Google