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Journal of food biochemistry2019Nov01Vol.43issue(11)

アルコール誘発性肝障害におけるケルセチン、ケルセチン-3-グルコシド、およびルチンの相対的な保護活性

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

アルコール性肝疾患は、世界中の主要な健康リスクの1つであることが知られています。この研究の目的は、肝細胞のアルコール誘発損傷に対するケルセチン、ケルセチン-3-グルコシド、およびルチンの相対的な保護効果を実証することを目的としていました。肝毒性、抗酸化酵素防御メカニズム、および炎症誘発性メディエーターは、HepG2細胞におけるケルセチンの肝保護効果を評価するために調べました。結果は、ケルセチンとそのグルコシド誘導体が、肝臓のアミノトランスフェラーゼ活性を低下させることにより、ヘプグ2細胞における炎症反応を減らすことにより、エタノール誘発性肝毒性を大幅に予防したことを明らかにしました。さらに、ケルセチンは、NF-E2関連因子2(NRF2)の核蓄積と抗酸化反応要素の誘導(ARE)遺伝子の誘導を介して、解毒酵素を有意に誘導しました。これらの肝保護活性は、ケルセチングルコシドよりもケルセチンアグリコンでより効果的であることが観察されました。上記の調査結果から、本研究は、ケルセチンアグリコンがアルコール性肝疾患の治療および予防戦略において重要な機能を持っている可能性があることを暗示しています。実用的な用途:ケルセチンは、一般に果物や野菜にアグリコンおよびグルコシド由来の形態として存在します。本研究では、ケルセチンとそのグリコシドは、NRF2/を介してアルコール誘発HEPG2細胞における酸化ストレス、グルタチオンの枯渇、および炎症誘発性サイトカインを緩和することが示された。さらに、ケルセチンアグリコンは、そのグリコシル化された形態と比較して、in vitroでアルコール誘発性肝臓損傷に対するより良い保護効果がありました。本研究では、ケルセチンアグリコンは、アルコール誘発性肝疾患の改善におけるルチンなどのグルコシド誘導体よりも効率的な肝保護剤である可能性があることを提案しました。

アルコール性肝疾患は、世界中の主要な健康リスクの1つであることが知られています。この研究の目的は、肝細胞のアルコール誘発損傷に対するケルセチン、ケルセチン-3-グルコシド、およびルチンの相対的な保護効果を実証することを目的としていました。肝毒性、抗酸化酵素防御メカニズム、および炎症誘発性メディエーターは、HepG2細胞におけるケルセチンの肝保護効果を評価するために調べました。結果は、ケルセチンとそのグルコシド誘導体が、肝臓のアミノトランスフェラーゼ活性を低下させることにより、ヘプグ2細胞における炎症反応を減らすことにより、エタノール誘発性肝毒性を大幅に予防したことを明らかにしました。さらに、ケルセチンは、NF-E2関連因子2(NRF2)の核蓄積と抗酸化反応要素の誘導(ARE)遺伝子の誘導を介して、解毒酵素を有意に誘導しました。これらの肝保護活性は、ケルセチングルコシドよりもケルセチンアグリコンでより効果的であることが観察されました。上記の調査結果から、本研究は、ケルセチンアグリコンがアルコール性肝疾患の治療および予防戦略において重要な機能を持っている可能性があることを暗示しています。実用的な用途:ケルセチンは、一般に果物や野菜にアグリコンおよびグルコシド由来の形態として存在します。本研究では、ケルセチンとそのグリコシドは、NRF2/を介してアルコール誘発HEPG2細胞における酸化ストレス、グルタチオンの枯渇、および炎症誘発性サイトカインを緩和することが示された。さらに、ケルセチンアグリコンは、そのグリコシル化された形態と比較して、in vitroでアルコール誘発性肝臓損傷に対するより良い保護効果がありました。本研究では、ケルセチンアグリコンは、アルコール誘発性肝疾患の改善におけるルチンなどのグルコシド誘導体よりも効率的な肝保護剤である可能性があることを提案しました。

Alcoholic liver diseases has been known to be one of the major health risks worldwide. The purpose of this study was aimed to demonstrate the relative protective effect of quercetin, quercetin-3-glucoside, and rutin on alcohol-induced damage in hepatocytes. The hepatotoxicity, antioxidant enzymatic defense mechanisms, and pro-inflammatory mediators were examined for evaluating the hepatoprotective effects of quercetins in hepG2 cells. The results revealed that quercetin and its glucoside derivatives significantly prevented ethanol-induced hepatotoxicity by decreasing hepatic aminotransferase activities and inflammatory response in HepG2 cells. Moreover, the quercetins significantly induced detoxifying enzymes via the nuclear accumulation of the NF-E2-related factor 2 (Nrf2) and induction of antioxidant response element (ARE) gene. These hepatoprotective activities were observed to be more effective with quercetin aglycone than quercetin glucosides. From the above findings, the present study imply that quercetin aglycone may have a vital function in the therapeutic and preventive strategies of alcoholic liver diseases. PRACTICAL APPLICATIONS: Quercetin is commonly present in fruits and vegetables as aglycone and glucoside-derived forms. In the present study, quercetin and its glycosides was shown to alleviate oxidative stress, glutathione depletion, and pro-inflammatory cytokines in alcohol-induced HepG2 cells via the Nrf2/ARE antioxidant pathway. Moreover, quercetin aglycone had better protective effects against alcohol-induced liver damage in vitro, compared to its glycosylated form. The present study proposed that quercetin aglycone may be a more efficient hepatoprotective agent than its glucoside derivatives such as rutin in the amelioration of alcohol-induced liver diseases.

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