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Diabetes & metabolic syndrome20190101Vol.13issue(5)

体重の変化の準備、および食事の知識とスキル、ダイエットの意思決定、食事と食事と運動障壁との関連性2型糖尿病患者の障壁

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

目的:この研究は、2型糖尿病患者の体重変化の段階と、食事の知識とスキル、食事の意思決定、食事、運動の障壁との関連段階を調査することを目的としています。 材料と方法:これは、イランの東アゼルバイジャンで18歳以上の2型糖尿病の1139人の患者を対象とした横断的研究でした。データは、個人糖尿病アンケート(PDQ)を使用して収集され、SPSSソフトウェア(バージョン22)および記述統計、カイ二乗および一元配置ANOVAテストを使用して分析されました。 結果:患者の48.1%が事前概説段階にいました。患者の7.5%、14.6%、29.8%は、それぞれ熟考、準備、および行動の段階にありました。食事の知識とスキル、および食事の意思決定がより高いスコアを持つ患者は、減量プロセスのアクション段階に関与する可能性が高く、より多くの食事問題と運動障壁がある人は、減量のアクション段階に関与する可能性が低くなりました。 結論:この研究の結果は、患者のかなりの割合が事前概念段階にあることを示したため、患者に肥満と過体重の結果を知らせるために適切な措置が必要であることが示されました。また、収入と教育の地位が低い人や農村部に住んでいる人に焦点を当てる必要があります。食事の知識とスキルとダイエットの意思決定を改善し、運動に対する障壁の減少は、患者が体重を減らすために行動を起こすのに役立ちます。

目的:この研究は、2型糖尿病患者の体重変化の段階と、食事の知識とスキル、食事の意思決定、食事、運動の障壁との関連段階を調査することを目的としています。 材料と方法:これは、イランの東アゼルバイジャンで18歳以上の2型糖尿病の1139人の患者を対象とした横断的研究でした。データは、個人糖尿病アンケート(PDQ)を使用して収集され、SPSSソフトウェア(バージョン22)および記述統計、カイ二乗および一元配置ANOVAテストを使用して分析されました。 結果:患者の48.1%が事前概説段階にいました。患者の7.5%、14.6%、29.8%は、それぞれ熟考、準備、および行動の段階にありました。食事の知識とスキル、および食事の意思決定がより高いスコアを持つ患者は、減量プロセスのアクション段階に関与する可能性が高く、より多くの食事問題と運動障壁がある人は、減量のアクション段階に関与する可能性が低くなりました。 結論:この研究の結果は、患者のかなりの割合が事前概念段階にあることを示したため、患者に肥満と過体重の結果を知らせるために適切な措置が必要であることが示されました。また、収入と教育の地位が低い人や農村部に住んでいる人に焦点を当てる必要があります。食事の知識とスキルとダイエットの意思決定を改善し、運動に対する障壁の減少は、患者が体重を減らすために行動を起こすのに役立ちます。

AIMS: this study aimed to investigate stages of weight change in type 2 diabetics and its associations with diet knowledge and skills, diet decision making, diet and exercise barriers. MATERIALS AND METHODS: This was a cross-sectional study of 1139 patients with type 2 diabetes aged>18 years in East Azerbaijan, Iran. Data were collected using the Personal Diabetes Questionnaire (PDQ) and were analyzed using SPSS software (version 22) and descriptive statistics, Chi-square and one-way ANOVA tests. RESULTS: 48.1% of the patients were in the pre-contemplation stage. 7.5%, 14.6% and 29.8% of patients were in the stages of contemplation, preparation and action, respectively. Patients with a higher score in diet knowledge and skills and diet decision making were more likely to be involved in the action stage of weight loss process, while those who had more eating problems and exercise barriers were less likely to be involved in the action stage of weight loss. CONCLUSION: The results of this study showed that a substantial percentage of patients are at the pre-contemplation stage, so proper measures are needed to inform patients about the consequences of obesity and overweight. It is also necessary to focus on people with poor incomes and education status and those living in rural areas. Improve diet knowledge and skills and diet decision making and the reduction of barriers to exercise can help patients to take action to lose weight.

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