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Journal of colloid and interface science2019Nov15Vol.556issue()

ディスクのようなミセルとワームのようなミセルを備えたコレステロール修飾ジェランガムの超分子ゲル

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

疎水性修飾された多糖であるゲランガムとの関連は、ペンダント基と同じ疎水性尾部を持つ界面活性剤に基づいたミセルとの関連を、レオロジーおよび小角中性子散乱(SANS)によって調査しました。コレステロール基(20%mol/mol四糖ユニット)でグラフトしたゲランガムGechを、小型ポリオキシエチレンヘッドグループにリンクした尾としてコレステロール基を構成するコレステロール基を構成するポリオキシエチレンコレステリルエーテル(Cheo10)と混合し、自己検査を含むコレステロール基を構成し、ミセルを含むセルフアセンブルを含む尾を混合しました。異常なディスクのような形態。CHEO10の溶液に0.5%ポリマーを添加すると、ニュートン液から主に固体のような粘弾性挙動への顕著な移行が誘発され、ゼロせん断粘度が105増加しました(5%CheO10)。界面活性剤濃度の増加により、粘弾性が増強されましたが、弾性率G 'は、ステッカーグループの飽和に起因する約15%界面活性剤に達しました。ネットワークに対するミセル形態の効果は、小さなヘッドグループの共界面活性剤であるトリエチレングリコールモノドデシルエーテルをcheo10ミセルに追加することで研究されました。長く柔軟なミセルで取得されたネットワークは、測定された周波数の範囲でG 'とG' 'の間にクロスオーバーなしで強化された固体のような動作を示し、数分または時間の緩和時間を反映しています。SANSによって研究されたゲルの形態は、強く相互作用するミセル(直径140Åのディスクと潤いのある〜38ÅのPEOコロナ)とポリマーの存在によって誘導されるミセルクラスターの存在によって支配される散乱を明らかにしました。したがって、散乱データは、ゲル化の開始がネットワークの接合点として作用する界面活性剤ミセルによるものであることを確認します。

疎水性修飾された多糖であるゲランガムとの関連は、ペンダント基と同じ疎水性尾部を持つ界面活性剤に基づいたミセルとの関連を、レオロジーおよび小角中性子散乱(SANS)によって調査しました。コレステロール基(20%mol/mol四糖ユニット)でグラフトしたゲランガムGechを、小型ポリオキシエチレンヘッドグループにリンクした尾としてコレステロール基を構成するコレステロール基を構成するポリオキシエチレンコレステリルエーテル(Cheo10)と混合し、自己検査を含むコレステロール基を構成し、ミセルを含むセルフアセンブルを含む尾を混合しました。異常なディスクのような形態。CHEO10の溶液に0.5%ポリマーを添加すると、ニュートン液から主に固体のような粘弾性挙動への顕著な移行が誘発され、ゼロせん断粘度が105増加しました(5%CheO10)。界面活性剤濃度の増加により、粘弾性が増強されましたが、弾性率G 'は、ステッカーグループの飽和に起因する約15%界面活性剤に達しました。ネットワークに対するミセル形態の効果は、小さなヘッドグループの共界面活性剤であるトリエチレングリコールモノドデシルエーテルをcheo10ミセルに追加することで研究されました。長く柔軟なミセルで取得されたネットワークは、測定された周波数の範囲でG 'とG' 'の間にクロスオーバーなしで強化された固体のような動作を示し、数分または時間の緩和時間を反映しています。SANSによって研究されたゲルの形態は、強く相互作用するミセル(直径140Åのディスクと潤いのある〜38ÅのPEOコロナ)とポリマーの存在によって誘導されるミセルクラスターの存在によって支配される散乱を明らかにしました。したがって、散乱データは、ゲル化の開始がネットワークの接合点として作用する界面活性剤ミセルによるものであることを確認します。

The association between a hydrophobically modified polysaccharide, gellan gum, with micelles based on a surfactant bearing the same hydrophobic tail as pendant groups was investigated by rheology and small-angle neutron scattering (SANS). Gellan gum grafted with cholesterol groups (20% mol/mol tetrasaccharide unit), GeCh, was mixed with polyoxyethylene cholesteryl ether (ChEO10), which comprises a cholesterol group as the tail linked to a small polyoxyethylene headgroup, and self-assembles into micelles with an unusual disc-like morphology. The addition of 0.5% polymer to solutions of ChEO10 induced a remarkable transition from a Newtonian fluid to a predominantly solid-like viscoelastic behaviour, leading to a ×105 increase in zero-shear viscosity (with 5% ChEO10). Increasing surfactant concentration led to an enhancement of the viscoelasticity, but the elastic modulus G' reached a plateau around 15% surfactant, attributed to a saturation of the sticker groups. The effect of micellar morphology on the network was studied by adding a small headgroup co-surfactant, triethylene glycol monododecyl ether, to ChEO10 micelles, which drives their elongation into wormlike micelles. Networks obtained with the long, flexible micelles displayed enhanced solid-like behaviour, with no cross-over between G' and G″ over the measured range of frequencies, reflecting relaxation times of the order of minutes or hours. The morphology of the gels studied by SANS revealed a scattering dominated by strongly interacting micelles (described by discs of 140 Å diameter and a hydrated ∼38 Å PEO corona) and the presence of micellar clusters induced by the presence of the polymer. The scattering data therefore confirm that the onset of gelation is due to surfactant micelles acting as junction points for the network.

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