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Journal of nutritional science and vitaminology20190101Vol.65issue(4)

食品の抗酸化活性:シングレット酸素吸収能力(SOAC)アッセイ法の開発

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Review
概要
Abstract

最近、抗酸化物質(AOS)と食物抽出物の一重項酸素吸収能(SOAC)を定量化できる新しいアッセイ方法が提案されました。シングレット酸素(1O2)消光速度(KQ)と相対SOAC値は、UV-VISスペクトロ測光法を使用して35ºCでエタノール/クロロホルム/D2O(50:50:1、v/v/v)溶液で多くのカロテノイドとフェノールAOSで測定されました。。SOACメソッドは、5桁の異なるレート定数(KQ)を持つ親油性および親水性AOの1O2キーンチの活性を評価するのに役立つことが明らかにされています。KQおよびSOAC値の測定は、39種類の食品抽出物に対しても実行されました。結果は、SOACメソッドが2桁異なるKQ値を持つ食物抽出物の1O2キーンチの活性を評価するのに役立つことを示しています。さらに、8つのカロテノイドと8つのビタミンEホモログとの1O2の反応のKQ値を、水性Triton X-100(5.0 wt%)ミセル溶液(pH 7.4)で測定しました。得られた結果は、均一および不均一溶液中のAOSのKQ値が、AOSと1O2の間の反応場の(i)極性(誘電率(ε))、(ii)局所濃度AOS、および(III)によって異なることを示しています。溶液中のAOSの可動性。ミセル溶液におけるKQおよびSOAC値の測定は、生物系におけるAOSの1O2キーンチの活性を評価するのに役立つ場合があります。さらに、SOAC値の測定は、マイクロプレートリーダーを使用して32種類の食品抽出物に対して実行されました。SOACアッセイ法は、14の研究所によるラボリティ間検証研究によって検証されました。

最近、抗酸化物質(AOS)と食物抽出物の一重項酸素吸収能(SOAC)を定量化できる新しいアッセイ方法が提案されました。シングレット酸素(1O2)消光速度(KQ)と相対SOAC値は、UV-VISスペクトロ測光法を使用して35ºCでエタノール/クロロホルム/D2O(50:50:1、v/v/v)溶液で多くのカロテノイドとフェノールAOSで測定されました。。SOACメソッドは、5桁の異なるレート定数(KQ)を持つ親油性および親水性AOの1O2キーンチの活性を評価するのに役立つことが明らかにされています。KQおよびSOAC値の測定は、39種類の食品抽出物に対しても実行されました。結果は、SOACメソッドが2桁異なるKQ値を持つ食物抽出物の1O2キーンチの活性を評価するのに役立つことを示しています。さらに、8つのカロテノイドと8つのビタミンEホモログとの1O2の反応のKQ値を、水性Triton X-100(5.0 wt%)ミセル溶液(pH 7.4)で測定しました。得られた結果は、均一および不均一溶液中のAOSのKQ値が、AOSと1O2の間の反応場の(i)極性(誘電率(ε))、(ii)局所濃度AOS、および(III)によって異なることを示しています。溶液中のAOSの可動性。ミセル溶液におけるKQおよびSOAC値の測定は、生物系におけるAOSの1O2キーンチの活性を評価するのに役立つ場合があります。さらに、SOAC値の測定は、マイクロプレートリーダーを使用して32種類の食品抽出物に対して実行されました。SOACアッセイ法は、14の研究所によるラボリティ間検証研究によって検証されました。

Recently a new assay method that can quantify the singlet oxygen absorption capacity (SOAC) of antioxidants (AOs) and food extracts was proposed. Singlet oxygen (1O2) quenching rates (kQ) and the relative SOAC values were measured for many carotenoids and phenolic AOs in ethanol/chloroform/D2O (50 : 50 : 1, v/v/v) solution at 35ºC using UV-vis spectrophotometry. It has been clarified that the SOAC method is useful to evaluate the 1O2-quenching activity of lipophilic and hydrophilic AOs having 5 orders of magnitude different rate constants (kQ). Measurements of the kQ and SOAC values were also performed for 39 kinds of food extracts. The results indicate that the SOAC method is useful to evaluate the 1O2-quenching activity of food extracts having two orders of magnitude different kQ values. Further, the kQ values for the reaction of 1O2 with 8 carotenoids and 8 vitamin E homologues were measured in an aqueous Triton X-100 (5.0 wt %) micellar solution (pH 7.4). Results obtained demonstrate that the kQ values of AOs in homogeneous and heterogeneous solutions vary notably depending on (i) polarity (dielectric constant (ε)) of the reaction field between AOs and 1O2, (ii) local concentration of AOs, and (iii) mobility of AOs in solution. Measurements of kQ and SOAC values in a micellar solution may be useful for evaluating the 1O2-quenching activity of AOs in biological systems. Furthermore, measurements of the SOAC values were performed for 32 kinds of food extracts using a microplate reader. The SOAC assay method was validated by inter-laboratory validation study due to 14 laboratories.

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