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Legal medicine (Tokyo, Japan)2019Nov01Vol.41issue()

ボングクレック酸中毒:腐敗した食物を食べることによって引き起こされる複数の臓器不全と組み合わせた重度の肝機能損傷

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文献タイプ:
  • Case Reports
  • Journal Article
概要
Abstract

ボングクレック酸(BA)中毒は、シュードモナスココベネナンで汚染された腐敗または発酵食品を食べることによって引き起こされる可能性があります。細胞代謝を妨害するために精製されたBAの使用に関するいくつかのin vitro研究が報告されていますが、食物媒介因子によるヒトのBA中毒の臨床的または病理学的データは、法医学的評価に利用できません。初めて、中国広東省で人気のある伝統的な食べ物であり、犠牲者のうち3人が死亡した人気のある伝統的な食べ物であるライスヌードルを食べることによって引き起こされた食物媒介中毒の5例を遡って報告します。5人の犠牲者全員が、吐き気、嘔吐、下痢などの胃腸症状で入院し、肝不全および急性腎臓損傷の入院診断で治療されました。入院時(70-345μg/Lの範囲)およびLC-MS/MS技術を備えた有毒食品の疑い(0-810NG/g)の犠牲者の末梢血血清で特定のBA濃度が検出されました。法医学的病理学的検査の結果は、3人の故人全員が重度の肝臓および腎臓の損傷を伴い、臨床診断と一致する複数の臓器の混雑と浮腫を伴うことを示しました。臨床記録と組み合わせて、5人の犠牲者の故人と生存者の間の血糖値の違いは、病気の重症度の兆候である可能性があることがわかりました。さらに、病理学的特性と臨床症状の観点から急性肝機能損傷を引き起こす可能性のある他の疾患とBA中毒を比較しました。

ボングクレック酸(BA)中毒は、シュードモナスココベネナンで汚染された腐敗または発酵食品を食べることによって引き起こされる可能性があります。細胞代謝を妨害するために精製されたBAの使用に関するいくつかのin vitro研究が報告されていますが、食物媒介因子によるヒトのBA中毒の臨床的または病理学的データは、法医学的評価に利用できません。初めて、中国広東省で人気のある伝統的な食べ物であり、犠牲者のうち3人が死亡した人気のある伝統的な食べ物であるライスヌードルを食べることによって引き起こされた食物媒介中毒の5例を遡って報告します。5人の犠牲者全員が、吐き気、嘔吐、下痢などの胃腸症状で入院し、肝不全および急性腎臓損傷の入院診断で治療されました。入院時(70-345μg/Lの範囲)およびLC-MS/MS技術を備えた有毒食品の疑い(0-810NG/g)の犠牲者の末梢血血清で特定のBA濃度が検出されました。法医学的病理学的検査の結果は、3人の故人全員が重度の肝臓および腎臓の損傷を伴い、臨床診断と一致する複数の臓器の混雑と浮腫を伴うことを示しました。臨床記録と組み合わせて、5人の犠牲者の故人と生存者の間の血糖値の違いは、病気の重症度の兆候である可能性があることがわかりました。さらに、病理学的特性と臨床症状の観点から急性肝機能損傷を引き起こす可能性のある他の疾患とBA中毒を比較しました。

Bongkrekic acid (BA) poisoning can be caused by eating spoiled or fermented foods contaminated with pseudomonas cocovenenans. Although some in vitro studies have been reported on the use of purified BA to interfere with cell metabolism, few clinical or pathological data of BA poisoning on human due to food-borne factors are available for forensic appraisal. For the first time, we retrospectively report five cases of food-borne poisoning caused by eating rice noodles, a popular traditional food in Guangdong, China, and three of the victims died. All five victims were hospitalized with gastrointestinal symptoms such as nausea, vomiting and diarrhea and were treated with admission diagnosis of liver failure and acute kidney damage. Certain concentrations of BA were detected in the victims' peripheral blood serums at the hospitalization (ranging from 70-345 μg/L) and the suspected poisonous foods (0-810 ng/g) with LC-MS/MS technique. The results of forensic pathological examination showed that all three deceased had severe liver and kidney damage, accompanied by multiple organ congestion and edema, which were consistent with clinical diagnosis. Combined with the clinical records, we found that the difference in blood glucose between the deceased and survivors of the five victims may be an indication of the severity of the disease. In addition, we compared BA poisoning with other diseases that can cause acute liver function damage in terms of pathological characteristics and clinical manifestations, which has important reference significance for the diagnosis and forensic appraisal of this food-borne poisoning.

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