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Rejuvenation research2020Aug01Vol.23issue(4)

β-グルカンの食事摂取量は寿命を延ばし、老化した魚Nothobranchius Guentheriに抗酸化作用を発揮する可能性があります

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

老化のメカニズムに関する広く受け入れられている推測の1つは、おそらく酸化ストレス仮説です。よく知られている免疫刺激剤であるβ-1,3-グルカンは、いくつかの魚種の感染または病原性細菌に対する非特異的な免疫と耐性を増加させることが示されていますが、その解雇機能はあまり理解されていません。β-1,3-グルカンを毎年の魚であるNothobranchius Guentheriに供給することにより、魚の生存率を検出し、異なる段階での年齢関連バイオマーカーの発生を推定しました。最初に、β-1,3-グルカンの投与が魚の寿命を延ばすことができることを示しました(P <0.05)。次に、β-1,3-グルカンが、えらにおけるリポフスチンの蓄積と、尾側フィンの老化関連β-ガラクトシダーゼの蓄積を明らかに減少させることを示しました。さらに、β-1,3-グルカンは、筋肉のタンパク質酸化、脂質過酸化、および反応性酸素種(ROS)のレベルを下げることができました。最後に、β-1,3-グルカンは、魚のカタラーゼ、スーパーオキシドジスムターゼ、グルタチオンペルオキシダーゼを含む抗酸化酵素の活性を促進し、細胞内ROS含有量の調節に関与する重要な因子であるp66SHCの増加を遅くすることができます。これらのデータは、β-1,3-グルカンが寿命を延長し、加齢に伴うバイオマーカーの発症を遅らせ、老化した魚の抗酸化作用を発揮できることを初めて示唆しています。また、寿命の延長を含め、β-1,3-グルカンが高齢者のヘルスケアに潜在的に有用である可能性があることを意味します。

老化のメカニズムに関する広く受け入れられている推測の1つは、おそらく酸化ストレス仮説です。よく知られている免疫刺激剤であるβ-1,3-グルカンは、いくつかの魚種の感染または病原性細菌に対する非特異的な免疫と耐性を増加させることが示されていますが、その解雇機能はあまり理解されていません。β-1,3-グルカンを毎年の魚であるNothobranchius Guentheriに供給することにより、魚の生存率を検出し、異なる段階での年齢関連バイオマーカーの発生を推定しました。最初に、β-1,3-グルカンの投与が魚の寿命を延ばすことができることを示しました(P <0.05)。次に、β-1,3-グルカンが、えらにおけるリポフスチンの蓄積と、尾側フィンの老化関連β-ガラクトシダーゼの蓄積を明らかに減少させることを示しました。さらに、β-1,3-グルカンは、筋肉のタンパク質酸化、脂質過酸化、および反応性酸素種(ROS)のレベルを下げることができました。最後に、β-1,3-グルカンは、魚のカタラーゼ、スーパーオキシドジスムターゼ、グルタチオンペルオキシダーゼを含む抗酸化酵素の活性を促進し、細胞内ROS含有量の調節に関与する重要な因子であるp66SHCの増加を遅くすることができます。これらのデータは、β-1,3-グルカンが寿命を延長し、加齢に伴うバイオマーカーの発症を遅らせ、老化した魚の抗酸化作用を発揮できることを初めて示唆しています。また、寿命の延長を含め、β-1,3-グルカンが高齢者のヘルスケアに潜在的に有用である可能性があることを意味します。

One of the widely accepted conjectures regarding mechanisms of aging is probably the oxidative stress hypothesis. β-1,3-Glucans, well-known immunostimulants, have been shown to increase nonspecific immunity and resistance against infections or pathogenic bacteria in several fish species, but its antiaging function remains poorly understood. By feeding of β-1,3-glucans to the annual fish, Nothobranchius guentheri, we detected the survivorship of the fish and estimated the development of age-related biomarkers at different stages. We first showed that administration of β-1,3-glucans was able to prolong the lifespan of the fish (p < 0.05). We then showed that β-1,3-glucans clearly reduced the accumulation of lipofuscin in the gills and the senescence-associated β-galactosidase in the caudal fins. Moreover, β-1,3-glucans were able to lower the levels of protein oxidation, lipid peroxidation, and reactive oxygen species (ROS) in the muscles. Finally, β-1,3-glucans could promote the activities of the antioxidant enzymes, including catalase, superoxide dismutase, and glutathione peroxidase in the fish, and slow down the increase of P66shc, a critical factor involved in the regulation of intracellular ROS contents. These data together suggest for the first time that β-1,3-glucans can extend the lifespan, delay the onset of age-related biomarkers and exert an antioxidant action of the aged fish, N. guentheri. It also implies that β-1,3-glucans may be potentially useful for health care in the elderly, including extension of the lifespan.

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