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目的:繊維の豊富な食品と乳製品は、乳がん予後に関連していることが示唆されていますが、既存の研究は限られており、乳がん予後に関連する診断前または診断後の食事摂取に関する報告があります。乳がん予後に関連して診断前と診断後の両方で評価された全粒穀物(WG)の摂取量と乳製品との関連を調査しました。 方法:ベースライン(1993-1997)と2013年12月の間に乳がんと診断された食事、がん、健康コホートの合計1965人の女性が含まれ、診断後7年の中央値を追跡しました。フォローアップ中、309人の女性が乳がんの再発を経験し、460人の女性が死亡し、そのうち301人が乳がんで死亡しました。食物頻度のアンケートによる食事評価は、18年間にわたって最大3回、診断前および診断後に得られました。COX比例ハザードモデルを使用して、ハザード比を推定しました。 結果:総WGまたは総乳製品および乳がん予後の診断前または診断後の摂取量との間には、関連性は観察されませんでした。オートミール/ミューズリーの高い診断前の摂取量は、全死因死亡率の低下と関連していました(HR 0.76、95%CI 0.59-0.99)。1.29、95%CI 1.02-1.63)。一般的にチーズの摂取量が高いことは、再発率が高いことと関連していた。 結論:オートミール/ミューズリーの診断前の摂取量は、全死因死亡率の低下と関連しており、ライ麦パンの診断後の摂取量は、乳がん特異的死亡率が高いと関連していた。
目的:繊維の豊富な食品と乳製品は、乳がん予後に関連していることが示唆されていますが、既存の研究は限られており、乳がん予後に関連する診断前または診断後の食事摂取に関する報告があります。乳がん予後に関連して診断前と診断後の両方で評価された全粒穀物(WG)の摂取量と乳製品との関連を調査しました。 方法:ベースライン(1993-1997)と2013年12月の間に乳がんと診断された食事、がん、健康コホートの合計1965人の女性が含まれ、診断後7年の中央値を追跡しました。フォローアップ中、309人の女性が乳がんの再発を経験し、460人の女性が死亡し、そのうち301人が乳がんで死亡しました。食物頻度のアンケートによる食事評価は、18年間にわたって最大3回、診断前および診断後に得られました。COX比例ハザードモデルを使用して、ハザード比を推定しました。 結果:総WGまたは総乳製品および乳がん予後の診断前または診断後の摂取量との間には、関連性は観察されませんでした。オートミール/ミューズリーの高い診断前の摂取量は、全死因死亡率の低下と関連していました(HR 0.76、95%CI 0.59-0.99)。1.29、95%CI 1.02-1.63)。一般的にチーズの摂取量が高いことは、再発率が高いことと関連していた。 結論:オートミール/ミューズリーの診断前の摂取量は、全死因死亡率の低下と関連しており、ライ麦パンの診断後の摂取量は、乳がん特異的死亡率が高いと関連していた。
PURPOSE: Fiber rich foods and dairy products have been suggested to be associated with breast cancer prognosis, though existing research is limited and either report on pre- or post-diagnostic dietary intake in relation to breast cancer prognosis. We investigated the associations between intake of whole grain (WG) and dairy products assessed both pre- and post-diagnostically in relation to breast cancer prognosis. METHODS: A total of 1965 women from the Diet, Cancer and Health cohort who were diagnosed with breast cancer between baseline (1993-1997) and December 2013 were included and followed for a median of 7 years after diagnosis. During follow-up, 309 women experienced breast cancer recurrence and 460 women died, of whom 301 died from breast cancer. Dietary assessment by food frequency questionnaires was obtained up to three times, pre- and post-diagnostic, over a period of 18 years. Cox proportional hazard models were used to estimate hazard ratios. RESULTS: No associations were observed between pre- or post-diagnostic intake of total WG or total dairy products and breast cancer prognosis. A high pre-diagnostic intake of oatmeal/muesli was associated with lower all-cause mortality (HR 0.76, 95% CI 0.59-0.99), whereas high post-diagnostic intake of rye bread was associated with higher breast cancer-specific mortality (HR 1.29, 95% CI 1.02-1.63). A generally high intake of cheese was associated with a higher recurrence rate. CONCLUSION: Pre-diagnostic intake of oatmeal/muesli was associated with lower all-cause mortality, and post-diagnostic intake of rye bread was associated with higher breast cancer specific mortality.
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