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Shokuhin eiseigaku zasshi. Journal of the Food Hygienic Society of Japan20190101Vol.60issue(5)

[相対モル感度を使用したHPLCによる長胡pepper抽出物のパイプリンと誘導体の定量分析]

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

HPLCの組み合わせに基づいた相対モル感度(RMS)を使用して、5つの主要なピペリン誘導体(ピペラニン、ピペリン、チャビシン、イソピペリン、およびイソチャビシン)の長胡pepperフルーツ(LPE)の温水抽出物で定量化するための新しい方法が開発されました。/UVおよび1H-定量NMR(1H-QNMR)。ピペラニン、チャビシン、イソピペリン、およびイソチャビシンのRMSは、1H-QNMRによって絶対純度がそれぞれ0.3693、1.138、0.9164、および1.277であると計算されました。LPEにおけるピペリン誘導体の総量は、単一参照材料(RMSメソッド)としてピペリンを使用してRMSに基づいて、1H-QNMRとHPLC/UVの両方によって定量化されました。RMSメソッドからの1H-QNMRおよびキャリブレーション曲線法の定量値の相対的な差は2.01%以下でした。Piperine溶液の光照射の前後の間のCIS-Transパイペリン異性体の総相対的な差は、RMSメソッドによって2.84%と定量化されました。さらに、RMSメソッドのラボ間差は、錠剤を含むLPEのピペリン誘導体で分析が行われたときに0.600〜4.00μg/gの範囲で確認されましたが、錠剤のピペリン誘導体の総量は606μg/で定量化されました。g。提案された方法は、Piperineの含有量とLPEおよびLPEを含む加工食品の誘導体を決定するための信頼できるツールです。

HPLCの組み合わせに基づいた相対モル感度(RMS)を使用して、5つの主要なピペリン誘導体(ピペラニン、ピペリン、チャビシン、イソピペリン、およびイソチャビシン)の長胡pepperフルーツ(LPE)の温水抽出物で定量化するための新しい方法が開発されました。/UVおよび1H-定量NMR(1H-QNMR)。ピペラニン、チャビシン、イソピペリン、およびイソチャビシンのRMSは、1H-QNMRによって絶対純度がそれぞれ0.3693、1.138、0.9164、および1.277であると計算されました。LPEにおけるピペリン誘導体の総量は、単一参照材料(RMSメソッド)としてピペリンを使用してRMSに基づいて、1H-QNMRとHPLC/UVの両方によって定量化されました。RMSメソッドからの1H-QNMRおよびキャリブレーション曲線法の定量値の相対的な差は2.01%以下でした。Piperine溶液の光照射の前後の間のCIS-Transパイペリン異性体の総相対的な差は、RMSメソッドによって2.84%と定量化されました。さらに、RMSメソッドのラボ間差は、錠剤を含むLPEのピペリン誘導体で分析が行われたときに0.600〜4.00μg/gの範囲で確認されましたが、錠剤のピペリン誘導体の総量は606μg/で定量化されました。g。提案された方法は、Piperineの含有量とLPEおよびLPEを含む加工食品の誘導体を決定するための信頼できるツールです。

A novel method was developed for quantification of five major piperine derivatives (piperanine, piperine, chavicine, isopiperine, and isochavicine) in a hot water extract of long pepper fruit (LPE) using the relative molar sensitivity (RMS) based on the combination of HPLC/UV and 1H- quantitative NMR (1H-qNMR). The RMSs of piperanine, chavicine, isopiperine, and isochavicine to piperine of which the absolute purity was determined by 1H-qNMR were calculated to be 0.3693, 1.138, 0.9164, and 1.277, respectively. The total amount of piperine derivatives in LPE was quantified by both 1H-qNMR and HPLC/UV based on the RMS using piperine as a single-reference material (RMS method). The relative difference in quantitation values of 1H-qNMR and calibration curve method from the RMS method was 2.01% or less. The relative difference of the total cis-trans piperine isomers content between before and after photoirradiation in piperine solution was quantified to be 2.84% by the RMS method. In addition, the interlaboratory difference of the RMS method was confirmed in the range of 0.600 to 4.00 μg/g when analysis was performed on piperine derivatives in LPE containing tablets, while the total amount of piperine derivatives in the tablets was quantified at 606 μg/g. Our proposed method is a reliable tool for determining the contents of piperine and the derivatives in LPE and processed foods containing LPE.

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